OMUL ADRIAN PÂRVU

de Cristian BODNĂRESCU, redactor-şef Radio Zidul

 „Eu nu m-am considerat niciodată un erou, mi-am făcut doar datoria faţă de ţară” (Adrian Pârvu)

Adrian ParvuAceste vorbe îmi sună clar în minte şi după un an, le voi păstra în suflet întreaga viaţă. Ar trebui să intre în istorie sau în manualele şcolare; asta dacă ar mai avea loc lângă spaţiul acordat crainicilor de televiziune.

O clipă… O clipă alături de cei dragi este de nepreţuit şi niciodată un moment în plus cu ei nu este prea mult, indiferent de vârsta acestora. Atât eroul cât şi trădătorul sunt sortiţi morţii. Pe data de 2 august 2011 omul Adrian Pârvu a trecut la cele veşnice. A fost îngropat pe 3 august în Cimitirul Militar din Bucureşti, fiind însoţit de onoruri militare.

Despre Adrian Pârvu. Adrian Pârvu s-a născut în comuna Butnăreşti, judeţul Neamţ, pe 23 noiembrie 1920. Adrian Pârvu deţine ordinele Steaua României şi Coroana României. A fost medaliat, primind Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, brevetul Semnul Onorific în serviciul armatei pentru ofiţeri şi Semnul Onorific în serviciul armatei pentru 15 ani vechime. Fiind: locotenent, sublocotenent şi ofiţer orientator, veteranul de război Adrian Pârvu a destăinuit mai multe date despre al Doilea Război Mondial în articolul Steaua României pentru Adrian Pârvu, publicat în Ziarul Zidul; pentru câteva momente oferindu-ne oportunitatea de a intra, cel puţin spiritual, în lumea eroilor de pe front, ai celui de-al Doilea Război Mondial. Cristian Bodnărescu şi Viorel Dontu vă invită pe toţi miercuri 31 august 2011 de la ora 20, la 22 să ascultaţi emisiunea Spiritualitate românească, ,,Omul Adrian Pârvu’’ numai la Radio Zidul, www.ziarulzidul.ro

Adrian Parvu - onoruri militareDecorat cu ordinul Coroana României cu spade în grad de Cavaler cu panglică de virtute militară, urmând ordinul Steaua României cu spade în grad de cavaler cu panglică de virtute militară, medalia Victoria. În anul 1995 Ion Iliescu i-a oferit medalia Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial (1941-1945) pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Primeşte brevetul Semnul Onorific în serviciul armatei pentru ofiţeri din partea Ministerului Apărării Naţionale, pentru 15 ani de activitate şi rezultate meritorii în îndeplinirea atribuţiilor şi pregătirea profesională. Pe 26 noiembrie 2001, preşedintele României, Ion Iliescu, şi primul ministru, Adrian Năstase, i-au conferit Semnul Onorific în serviciul armatei pentru 15 ani vechime în armată. Adrian Pârvu este decorat cu ordinul Steaua României. Ordinul naţional Steaua României este cel mai vechi ordin naţional, creat în anul 1864 de Cuza Vodă. Ordinul Steaua României este cea mai înaltă distincţie oferită de statul român. A treia etapă a celui de-al Doilea Război Mondial s-a desfăşurat în Cehoslovacia, cu regimentul din prima etapă, pentru Adrian Pârvu. ,,Pe drum am dat peste un ziar în care era publicat că am fost avansat la gradul de locotenent. Acolo am participat cu regimentul până aproape de Brno la diferite acţiuni de artilerie. Am condus focul de baterie al observatorului divizionului la care eram. În mare, asta este activitatea unui artilerist, el neputând spune că a săvârşit vitejii, fiindcă nu are cum. Mi-am făcut datoria către patrie, asta a fost toată acţiunea mea de război. N-am fost rănit, am avut un mare noroc în viaţă. Am fost decorat pentru serviciul pe care l-am făcut în armată, pentru modul în care am condus. La un moment dat eram la Observator în Cehoslovacia. Am observat o grupă de inamici care încercau să ajungă la punctul de comandă al regimentului de cavalerie pe care-l sprijineam. Am deschis atunci focul de artilerie, chiar dacă aveam interdicţie deoarece aveam doar 40 de proiectile pe zi. Am rezolvat astfel problema de acolo. Iniţial am fost ameninţat că voi fi trimis la Curtea Marţială deoarece n-am respectat ordinul de a nu consuma muniţie. După vreo două ceasuri, atunci când s-a aflat ce s-a întâmplat de la Regimentul de Cavalerie, comandantul de regiment m-a propus pentru a fi decorat cu Steaua României. Atunci s-a dat ordinul de zi pe unitate, decoraţiile nedistribuindu-se pe front. În ţară, Steaua României a fost omologată de către regimul Iliescu în Steaua Republicii Populare Române.

Omul Adrian Pârvu

Doresc să vă istorisesc o întâmplare demnă de comicul situaţional consumată în capela unde era depozitat Adrian Pârvu. O doamnă care a venit la înmormântare m-a recunoscut ca fiind cel ce l-a promovat pe Adrian Pârvu şi a intrat în dialog. Întrebându-mă dacă voi semna un articol care să anunţe moartea eroului, am încuviinţat.

– Ce ziar (din Bucureşti) să cumpăr pentru a-l citi?

– Doamnă (i-am răspuns), Adrian Pârvu este un erou al ţării. El nu este solista de house pentru a-şi arăta ,,talentele ascunse’” –  sub fustă (şi a apărea în ziare, implicit), el nu este ţigan interpret de manele, Adrian Pârvu nu este gay (pentru a participa la parade stradale şi a apărea în ziare, implicit). Eroii naţionali sunt promovaţi în presa din diaspora sau online; prea puţin de presa tipărită. Adrian Pârvu nefiind homosexual, politician, afacerist, şmecher, manelist ori prostituată (doar erou al ţării, care şi-a riscat viaţa pentru România), nu poate apărea în presa tipărită.

Ce ne doreşte Adrian Pârvu. Le doresc tuturor ascultătorilor postului Radio Zidul să le dea Dumnezeu sănătate şi să se implice efectiv în realizarea unor emisiuni cât mai bogate! Eu vă mulţumesc pentru cadoul pe care mi-l oferiţi, această emisiune radio legată de cel de-al Doilea Război Mondial. Pentru mine această emisiune constituie un dar nepreţuit pentru vârsta pe care o am! Cristian Bodnărescu şi Viorel Dontu vă invită pe toţi miercuri 31 august 2011 de la ora 20, la 22 să ascultaţi emisiunea Spiritualitate românească, ,,Omul Adrian Pârvu’’ numai la Radio Zidul, www.ziarulzidul.ro

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: