„TINERE, ŢIE-ŢI SPUN: SCOALĂ-TE!” (Luca 7, 14)

de Mihai Constantin RADU

Simbol religiosDeoarece este Anul European al Voluntariatului, doresc să împărtăşesc experienţa mea ca voluntar ortodox la Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, în calitate de vicepreşe­dinte vreme de trei ani.

Voluntariatul în ASCOR s-ar putea numi şi apostolat. În acest dialog între tânăr şi Hristos promovat de ONG-ul creştin, hotă­râtoare este porunca Mântuitorului Iisus Hristos la înălţarea Sa la ceruri:Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă… (Matei 28, 19-20). ŞiFericiţi cei ce aud cuvântul lui Dumnezeu şi îl păzesc pe dânsul (Luca 11, 28). Această poruncă este cadrul legislativ-religios al propovăduirii, în general, şi deci este determinantă pentru ASCOR. ASCOR funcţionează în baza ei. Cuvântul lui Dumnezeu aduce mare fericire celor ce îl ascultă şi îl pun în practică.

Acesta angajează persoana voluntarului într-o misiune de propovăduire a valorilor creştine şi de întrajutorare socială, prin care acesta îşi dezvoltă personalitatea în favoarea comunităţii, reuşind şi împlinirea sinelui creştin „prin ceilalţi”. Am organizat în ASCOR, împreună cu ceilalţi voluntari, conferinţe pe teme culturale şi religioase, cu invitaţi din ţară, proiecţii de film, concerte de muzică psaltică, acţiuni caritabile la azilurile de bătrâni şi casele de copii, sfinţirea căminelor studenţeşti la început de an universitar etc.

Mihai Constantin RaduAcum sunt voluntar, de câteva săptămâni, şi la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, în cadrul cabinetului de Informare Bibliografică şi Documentară. Aici, deocamdată contribui la inventarierea şi cotarea afişelor, iar în viitor la etichetarea fişierelor tradiţionale care cuprind cataloagele documentelor cu localităţile şi personalităţile judeţului Maramureş. Este o muncă mai mult „de birou” şi mă bucur să spun că am un colectiv minunat, desigur, nu aşa tânăr ca al ASCOR-ului.

Am înţeles în urma acestor experienţe că voluntariatul este o modalitate eficientă şi constructivă de a petrece timpul liber, de a te ocupa de „aproapele tău”, de a te pune în valoare şi a fi util. Acesta necesită puţin curaj deoarece este şi un sacrificiu, dar unul care procură satisfacţii. M-aş bucura ca tinerii, şi nu numai ei, să participe la acţiuni de voluntariat utile, astfel încât să socializeze mai mult la nivel personal decât pe Facebook, să construiască, să valorifice timpul în primul rând cu „ceilalţi”, în detrimentul calculatorului.

Fără a se înţelege utopic: Tineri, vă chem să construim o lume mai bună!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: