Noi, cei din măgura vremii

Somes-Uileac

Aşezat, oarecând, în grădina Edenului, omul duce în suflet o grefă de aer paradiziac, care-i întreţine sentimentul că obârşia este sfântă şi că locul lui e cel mai bun. În linul sau pe colinele locului natal e altfel decât oriunde. E punctul de bine, scut, reazem, linişte şi blândă splendoare – asprimea depărtării le va distila pe toate în dor.

Somes-Uileac_2Există undeva, în marginea ţinutului codrenesc şi pe limesul de sud-vest al Someş-Uileacului un loc cu nume de centru: Bodava, unde pasul se loveşte de ecoul de lut şi de metal al străvechimii. De acolo a ţâşnit scânteia. Va fi venit ora să punem mai cu simţire talpa pe truda şi pe visul străbunilor retraşi demult în prund, căci, miercuri, 16 noiembrie 2011, în zi de cinstire a Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei, cel chemat de Însuşi Domnul să-I fie ucenic, s-a semnat la Baia Mare actul de constituire a Asociaţiei Culturale „Bodava” – asociaţie care se înscrie într-un drum (deloc neted) de refacere a rezervelor de rai ale neamului prin redobândirea avuţiilor de demult şi mai de-aproape, ca şi de stimulare a potenţialului creator al celor din acest timp, ucenici în pregătirea vremii de poimâine.

Conducerea Asociaţiei Culturale „Bodava” este formată din bodăvenii, unii, megieşii, alţii, domni Milian Oros – preşedinte, Traian Rus – vicepreşedinte, Toma Mărcuş – secretar, Traian Oros – cenzor, care sunt şi membri fondatori ai asociaţiei.

Condiţiile de intrare în Asociaţia Culturală „Bodava” sunt puţine: un duh mioritic şi respectarea statutului – de altfel, a doua decurge din prima. Nu contează de unde eşti sau unde eşti acum. În ultimă analiză, cu toţii ne tragem din rai şi locuim o viaţă tot în grădinile lui Dumnezeu. Suntem consăteni. Iar locul particular al naşterii este întotdeauna un centru, indiferent de geo-fizică. Asociaţia Culturală „Bodava” se anunţă a fi un centralizator de centre şi nu îşi pune limite nici în timp. Cei care se vor alătura vor reconstrui împreună, din cioburi de oale sau de poveşti, şi vor reînvia mai real decât real Bodava – în ideal, o dava a fiecăruia dintre noi.

Cei interesaţi de statutul asociaţiei pot primi informaţii la adresa de e-mail: milianoros[at]yahoo.com.

Trimitem gândul nostru de împlinire şi de ceas bun către Asociaţia Culturală „Bodava”.

REDACŢIA

Delia Florea_Painea vietii

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: