BIBLIOTECA PUBLICĂ DIN TOLONO (ILLINOIS, SUA)

de  Valentina ROTARU

În perioada 18 martie-17 aprilie, într-un grup de 15 bibliotecari români, am participat la „Programul de Training pentru Lideri şi Inovatori în Bibliotecă” organizat de Centrul Mortenson şi IREX, desfăşurat în cadrul Universităţii Illinois, SUA, program finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates. Programul a cuprins: numeroase şi diferite seminarii (de la advocacy, la scrierea de proiecte, până la crearea de servicii noi de bibliotecă); sesiuni speciale cu şi despre noile tehnologii; vizite la diferite biblioteci; participarea la o conferinţă regională a bibliotecarilor texani; întâlniri individuale cu bibliotecari şi profesori din departamentul de biblioteconomie al Universităţii din Illinois. Printre bibliotecile vizitate s-a numărat şi Biblioteca Publică din Tolono. Biblioteca Publică din Tolono deserveşte comunitatea din Sadorus, Savoia, Tolono precum şi persoanele care locuiesc în mediul rural din jurul celor trei localuri. Noua bibliotecă a luat naştere în 1997 ca urmare a moştenirii lăsate de doi membri ai comunităţii locale din Tolono (Margaret Roy şi Quinn Maria), la care s-au alăturat şi banii obţinuţi prin grant-ul „Live and Learn”.

La ora actuală biblioteca deţine peste 30.000 de cărţi şi 20.000 de cd-uri, dvd-uri, casete şi audiobook- uri. Face parte, de asemenea, din consorţiul Lincon Trail System, lucru ce permite accesul la peste două milioane de unităţi de bibliotecă, prin intermediul schimbului interbibliotecar. Colecţia sa este axată pe ceea ce solicită utilizatorii, fapt demonstrat şi de faptul că, în 2010, au circulat peste 107.000 de unităţi de bibliotecă. Acest lucru este posibil şi datorită interesului manifestat de către conducerea bibliotecii în înnoirea continuă a fondului de carte.

Biblioteca din Tolono, asemenea tuturor bibliotecilor publice americane, este condusă de un „Board of Trustees”, un comitet de voluntari, aleşi de comunitate din rândul membrilor ei, care, în strânsă colaborare cu directorul bibliotecii, verifică lunar convergenţa activităţilor şi programelor cu nevoile comunităţii, aprobă şi asigură resursele materiale financiare şi umane necesare activităţilor şi evaluează rezultatele.

Personalul bibliotecii este alcătuit din doi bibliotecari cu normă întreagă şi opt bibliotecari cu jumătate de normă, cărora li se alătură, bineînţeles, voluntari.

Bugetul bibliotecii este asigurat în cea mai mare parte din taxele locale (265000 $/an) şi de la bugetul de stat (11000 $/an), dar biblioteca oferă şi servicii cu plată (listări, fax) şi aplică un sistem de amenzi foarte eficient restanţierilor. Resurse suplimentare sunt atrase din toate cele trei comunităţi deservite, de către un grup de voluntari intitulat „Prietenii Bibliotecii”, care împreună cu personalul bibliotecii îşi oferă timpul şi talentele pentru a atrage resurse suplimentare pentru bibliotecă.

Grupul de voluntari „Prietenii Bibliotecii” este format din cetăţeni care sunt interesaţi în promovarea şi extinderea serviciilor bibliotecii în comunitate.

Misiunea Bibliotecii Publice Tolono este de a furniza resursele pentru extinderea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor pe care îi deserveşte, să dezvolte şi să extindă colecţia bibliotecii pentru a răspunde nevoilor recreative şi educaţionale ale utilizatorilor. Prin intermediul programelor, evenimentelor, împrumuturilor şi a serviciului de schimb interbibliotecar, biblioteca facilitează învăţarea şi încurajează lectura în rândul utilizatorilor ei de prim rang.

La fel ca majoritatea bibliotecilor din SUA, nici Biblioteca Publică Tolono nu are ziduri despărţitoare şi uşi bine închise. Din contră, secţiile bibliotecii sunt delimitate doar cu ajutorul mobilierului, a modului în care este aşezat acesta, a rafturilor, astfel încât, de la intrare poţi identifica cu uşurinţă zonele dedicate anumitor categorii de public. Aşezarea la raft, zonele speciale pentru cartea nouă, mobilierul, atmosfera din bibliotecă, totul îndeamnă la lectură.

O mare parte a bibliotecii este dedicată copiilor, de la cei mai mici, până la cei de vârstă şcolară. Cărţile sunt noi şi curate, mobilierul, jocurile, toate sunt viu colorate, asemenea imaginilor din cărţile cu poveşti. Totul te îndeamnă la relaxare şi la bună dispoziţie, te face să-ţi doreşti să fii din nou copil. Este zona în care se desfăşoară ora de poveşti, activităţile de vacanţă (să învăţăm să gătim sau să construim singuri, proiecte pe diverse teme).

Sectia pentru copii

Interesant este faptul că, chiar dacă este o bibliotecă mică, Biblioteca Publică din Tolono are o secţie pentru adolescenţi. Zona dedicată adolescenţilor dispune de mobilier adecvat, o colecţie de cărţi şi dvd-uri specifi ce vârstei lor şi nu în ultimul rând de calculatoare cu internet. Este locul în care se desfăşoară clubul de carte sau vizionările de filme.

interior biblioteca

Secţia pentru adulţi este şi ea foarte bine dotată cu cărţi din toate domeniile, cd-uri şi dvd-uri, la toate fiind acces liber la raft. Tot aici, utilizatorii pot găsi formularele necesare pentru plata taxelor şi impozitelor, atât în format clasic (pe hârtie) cât şi on-line. Biblioteca pune la dispoziţia utilizatorilor şase calculatoare cu acces la internet şi la diferite baze de date.

selectii carti

De asemenea, oferă celor care doresc să citească o carte sau să răsfoiască o revistă sau un ziar un spaţiu mai retras, dotat cu fotolii comode, lumină naturală, dar şi o cafea sau un ceai cald. Săptămânal, personalul bibliotecii selecţionează cărţi, pe diferite teme, pe care le recomandă utilizatorilor.

 Pentru grupurile sau persoanele care doresc să prezinte programe menite să deservească nevoile educative, informale sau culturale ale comunităţii, biblioteca oferă gratuit sala de festivităţi. Ca un serviciu extern al bibliotecii, în fiecare a doua şi a patra zi de joi din lună, un bibliotecar se deplasează la casele de bătrâni din zonă pentru a duce cărţi, cd-uri, dvd-uri, pentru a strânge solicitările celor care locuiesc în aceste centre. Este un serviciu foarte apreciat, deoarece oferă persoanelor care nu se pot deplasa posibilitatea de a se informa şi de a simţi că încă fac parte din comunitate.

Serviciile on-line şi bazele de date permit bibliotecii să răspundă favorabil nevoilor utilizatorilor care stau confortabil acasă. Site-ul bibliotecii http://www.tolonolibrary.org oferă acces la catalogul bibliotecii, la cărţi, videoclipuri sau baze de date, oferă posibilitatea de a învăţa o limbă străină sau de a căuta o nouă slujbă. Dacă o persoană are nevoie de un avocat, îl poate întâlni la bibliotecă, fiind suficient să-şi facă o programare la un număr de telefon afişat pe site-ul bibliotecii. Pe site-ul bibliotecii sunt mediatizaţi cei mai conştiincioşi utilizatori ai bibliotecii, şi asta pentru a încuraja oamenii să vină la bibliotecă şi, de asemenea, pentru a le mulţumi celor care frecventează şi utilizează foarte des serviciile bibliotecii.

 Biblioteca organizează workshop-uri, evenimente şi programe pe diferite teme, care sunt dedicate publicului larg. Programele organizate de bibliotecă diferă de la o categorie de vârstă la alta. Pentru copiii între 0-5 ani biblioteca organizează: „Ora poveştilor” activitate în cadrul căreia copiii pot asculta poveşti citite de bibliotecari sau voluntari, la „Clubul de joacă”, copiii au posibilitatea să se joace împreună într-un cadru organizat şi sub supravegherea adulţilor. Pentru copiii de peste 6 ani, biblioteca organizează: cursuri de lucru manual, cursuri de nutriţie şi de preparare a mâncării, unde copiii învaţă care sunt alimentele sănătoase şi cum pot fi preparate, organizează vizionări de filme, după orele de şcoală, şi tot aici funcţionează clubul de bingo.

De asemenea, biblioteca oferă programe la care poate participa întreaga familie: „Petrecerea cavalerilor şi domniţelor” organizată în fiecare vară sub forma unui bal mascat, „Clubul iubitorilor de carte”, care strânge laolaltă persoane cărora le place să citească şi să discute pe marginea cărţilor citite, „Clubul prietenilor bibliotecii”, care sprijină şi se implică în tot ceea ce înseamnă biblioteca din Tolono.

Văzând toate acestea m-am întrebat: oare care este secretul succesului lor? Răspunsul a venit repede şi foarte uşor: secretul succesului lor constă în dăruirea de sine, responsabilitatea şi respectul pentru comunitatea în care trăiesc. Biblioteca Publică din Tolono este, spun eu, un exemplu demn de urmat şi de către bibliotecile şi bibliotecarii din România.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: