Gânduri de Ziua Bibliotecarilor din România

de Ioana DRAGOTĂ

Delia Florea_READÎn fiecare an, la 23 aprilie, când îl prăznuim pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorim şi Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor şi Ziua Bibliotecarilor din România. Fericită coincidenţă. Precum Sf. Gheorghe ucide balaurul aşa şi cărţile (cele bune) şi bibliotecile luptă cu întunericul ignoranţei, născător de monştri (ca să folosesc o comparaţie, e drept că destul de bătătorită, dar nu lipsită de adevăr).

Într-o lume în schimbare, tălăzuită de superficialitate şi nelinişte, de îngrijorările privind direcţia în care se îndreaptă şi însuşi viitorul ei, de nesiguranţa zilei de mâine, biblioteca se străduieşte să rămână un loc al limpezirii gândurilor, al cunoaşterii, un spaţiu ce oferă bucurii ale spiritului şi ore de tihnă şi răgaz. Dar în nici un caz un loc al izolării şi refugiului. Prezentă tot mai activ în viaţa comunităţii, prin aria largă de oferte social-culturale, bibliotecile parcurg un proces complex de redefinire a identităţii, pentru că astăzi, sub imperiul globalizării şi internetului, al rapidelor achiziţii ştiinţifice şi tehnologice este imperioasă o adaptare continuă. Nu mai putem vorbi despre bibliotecă, oricât de seducător ar putea fi, numai în termenii de „cărţi” şi „lectură”, iar despre bibliotecar ca „tezaurizator al cunoaşterii” şi „uomo universale”. Termeni ca „managementul informaţiei” şi „centre nodale ale comunităţilor” le-au luat de mult locul.

Nu sunt vremuri uşoare pentru cărţi şi bibliotecari, care trebuie să facă faţă concurenţei acerbe a mediului electronic şi nenumăratelor, tentantelor şi uneori prea facilelor modalităţi de petrecere, de nu chiar pierdere, a timpului liber, care apar la tot pasul. Dar ce este internetul dacă nu o haotică şi imensă carte care se rescrie permanent?

Ca bibliotecă ce se doreşte a fi în elita bibliotecilor publice româneşti, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, director dr. Teodor Ardelean, a crescut sub ochii noştri de la an la an. Prezenţă activă în viaţa culturală a municipiului Baia Mare şi a judeţului Maramureş, ea impresionează nu numai prin sediul modern şi dotările de ultimă oră, prin colecţia impresionantă de carte, seriale, materiale audio-video etc., ci şi prin oferta culturală deosebită. Zilnic la bibliotecă are loc un eveniment, de la cele destinate preşcolarilor, până la cursurile de utilizare a calculatorului pentru vârstnici, şi fiecare categorie de utilizatori poate găsi ceva interesant de făcut. Sunt găzduite aici expoziţii, recitaluri, spectacole, conferinţe, cursuri, simpozioane, lansări de carte, biblioteca însăşi având o remarcabilă activitate editorială. Iar prin revista „Familia română” pe care o editează cu concursul Consiliului Judeţean Maramureş, ea este ambasadorul nostru cultural în toate zările lumii unde trăiesc români.

Mai putem spune, în aceste condiţii, că a fi bibliotecar înseamnă astăzi doar să dai cartea potrivită omului potrivit? Cu siguranţă că nu. A fi bibliotecar înseamnă şi a constitui baze de date, a-i învăţa pe alţii să le utilizeze, a procesa informaţii, a crea programe, a coordona activităţi cultural-recreative şi ştiinţifice, a te informa permanent, a ţine cursuri, a acorda asistenţă în învăţare, a te juca cu copiii şi a le spune poveşti, a şti să asculţi şi să creezi legături, a conserva patrimoniul local, a elabora şi tehnoredacta materiale, a face design, într-un cuvânt, a crea.

Cea mai bună evaluare a acestor eforturi şi, în acelaşi timp, răsplata lor este numărul considerabil al utilizatorilor, pentru că biblioteca este un organism viu, în continuă dezvoltare şi adaptare, este suma activităţii bibliotecarilor în interacţiune cu răspunsul celor ce beneficiază de prestaţia acestora, aşezată pe suportul solid al dotărilor, al ofertelor de carte, informaţie şi acţiuni social-culturale.

Astfel încât, de Ziua Bibliotecarilor din România, nu putem decât să adresăm urările noastre de bine şi sănătate tuturor acestora, bibliotecari şi utilizatori, văzuţi în întregul lor ca purtători ai spiritului bibliotecii.

La mulţi ani!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: