Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare. Duhovnicească ctitorire

Corul Barbatesc din Finteusu Mare

Fotografie reprodusă din:
http://www.ziare-pe-net.ro/stiri/corul-barbatesc-din-finteusu-mare-a-cantat-ardealul-ardealul-ardealul-ne-cheama-480401.html

Angela Monica JUCAN

Voci de un albastru profund plutind peste un verde de grâu când e el de doi laţi, rostogolite de sub gube ca zorii, cu un firicel tricolor prins în dreptul inimii române şi o cocardă de cuprindere, iar pe umăr cu mâna femeii care a tors, a ţesut, a croit, cusut, vâltorat. Cântecul străbate grijile de azi şi greul dintotdeauna, cu grai de dor şi spunere fermă – strajă la iubirea de Ţară şi de ţarină, memorie a demnităţii de a fi Român. Adiere sau talaz, după cum glasul dezmiardă graiul pâiniilimba vechilor cazanii sau pune cadenţă apăsată şi de încredere într-un ’Nainte, căci apa, pământul şi cerul / Şi Dumnezeu este cu noi. Ori răsunet psaltic solemn-smerit: Ţie să cuvine cântare

Corul bărbătesc din Finteuşu Mare… Neamul nostru în sinteză: suflet blând şi purtare aspră, de oameni mereu în apărare – scut lângă ogradă, scut la fruntariile Patriei, scut la Credinţă de peste Două mii de generaţii şi uniţi în cântec deodată cu Unirea.

În gubele acelea ca revărsatul de zi şi deprinse cu cântecul încă de la zgomotul uşor al fusului şi de la zvonul vâltorii.

Corul bărbătesc din Finteuşu Mare… E cum ai zice „holdă” – cu chipul lui Iisus încrustat în boabele ei de jertfă pentru pita noastră cea de toate zilele. Un cor  – la nevoie, batalion! –  cu oameni care-L sădesc pe Hristos în îmbucătura cea spre fiinţă – de pâine sufletească pusă dinainte copiilor lor. Şi copiilor noştri. Fiinţa noastră Naţională de mâine, aşa cum Să-I placă şi lui Dumnezeu.

Cântecul „Dacii şi noi” (muzica şi textul: LIVIU BORLAN)
interpretat de
Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare
Dirijor: profesor ANDREI DRAGOŞ
imagini şi muzică din arhiva corului
Realizarea artistică: EMANUEL LUCA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: