AI SURU – A IUBI (Ioana Nitobe Garrison) – o confruntare între dragoste şi conştiinţa de sine

de Mihai LITINSCHI

Mihai LitinschiAceeaşi inepuizabilă temă a dragostei într-o carte în care nimic nu decurge cu detaşare: pentru că autoarea săvârşeşte operaţia atingând cu bisturiul fin al autoironiei propriul destin, în care comicul şi dramaticul se împletesc surprinzător, pentru a oferi cititorului un remarcabil demers despre o imposibilă iubire nestinsă. Protagonişti sunt, ca de cele mai multe ori, doi, dar nu oricine, ci doi intelectuali rasaţi, aparţinând la două culturi şi civilizaţii ce par a fi ireconciliabile, dacă inteligenţa, delicateţea şi harul frumosului nu le-ar coagula amândurora destinul comun. Şi astfel o româncă dintr-un cvasi-necunoscut orăşel din Muntenia României, frumoasă, cultivată şi dornică de a-şi face o carieră pe măsura solidei sale instruiri, şi un japonez din Tokyo-Sendai, cu ancestrale rădăcini nobile, rafinat, cu multiple şi temeinice cunoştinţe ştiinţifice şi artistice şi la fel de ambiţios în realizarea sa profesională, îşi oficializează statutul de îndrăgostiţi într-o căsătorie în stil compozit, în faţa unui preot ortodox, el renunţând la propria religie pentru a se înfăptui acest act, ea devenind cu timpul aproape şintoisto-budistă, prin mutarea definitivă(??) în Japonia, unde agasanta viaţă a unei femei dintr-o familie nobilă (aceleaşi discuţii sterile despre copii, gătit, cure de slăbire, vreme, modă, apoi obligaţia de a ţine un jurnal zilnic, ceremonialul mesei, cel legat de cultul Strămoşilor) conduce implacabil spre plafonare şi alienare.

Nimic mai dezamăgitor pentru o persoană activă să nu-şi poată materializa strălucitele acumulări de specialitate şi să-şi irosească perioada optimă de afirmare în stil de păpuşă japoneză („Sufăr de claustrofobie existenţială. Nu ştiu ce să fac şi simt că, orice aş face, lumea mă va condamna, dar nici nu pot să mă autocondamn la o astfel de viaţă, pe care o duc acum”). Love-story-ul se demonetizează, nu mai este înflăcărat de puseurile de fericire din viaţa studenţească, atunci când, colegi fiind, cei doi exultau la fiecare reuşită şi se ajutau reciproc, dăruind altruist tot ce i-ar fi fost de folos celuilalt pentru desăvârşirea profesională.

Posibilităţile ocazionale de a se afirma în ţara de adopţie – interviuri, prelegeri în faţa unei mulţimi de participanţi, câteva ore pe săptămână, ca profesoară – nu satisfac dorinţa de autonomie şi afirmare exprimată la venirea în Japonia, iar stavilele discrete, dar radicale, puse de soţ, datorate prejudecăţilor şi geloziei, duc la exasperare şi la hotărârea de a-şi salva nealterarea personalităţii şi a principiilor de viaţă, prin divorţ.

Despărţirea e dureroasă, pentru că îi curmă protagonistei un vis frumos, acela de a trăi într-o ţară a cărei limbă o cunoaşte la perfecţie, cu oameni, civilizaţie şi climă potriviţi ei, pentru că se îndepărtează de o familie care o iubeşte necondiţionat, delicat şi profund, dar, mai ales, pentru că cel părăsit îi va marca definitiv sensul dragostei şi al căutării de sine.

Cartea nu este însă numai o poveste de dragoste incitantă şi cutremurătoare, dată fiind trăirea personală a întâmplărilor, ci şi un adevărat recital de cunoaştere a culturii, vieţii şi tradiţiilor japoneze, relevând tipologii umane şi picanterii reprezentative pentru stilul de viaţă japonez, cu citate din literatura universală şi japoneză, ce denotă o cultură autentică şi o fineţe academică a selecţiei.

25 mai 2012

Ioana Nitobe Garrison AI SURU – A IUBI
(selecţii de pe coperta a IV-a)

 „Ioana Nitobe Garrison şi-a tradus fascinaţia pentru culturile lumii, cu precădere pentru cea japoneză, prin studiile lingvistice şi culturale, urmate de activitatea didactică universitară, prin multilingvismul devenit o pasiune, precum şi prin colaborările cu televiziuni, instituţii de învăţământ şi agenţii de modeling din Tokyo, Seul şi Bucureşti. În prezent, Ioana locuieşte în Washington D.C., unde se dedică, printre altele, website-ului – o creaţie proprie, pusă în slujba multiculturalismului, cu un accent pe România, SUA şi…restul lumii. Se informează, stabileşte contacte de afaceri şi construieşte poduri între culturi. Pentru aceasta, ea călătoreşte asiduu, dar în momente de graţie scrie despre ceea ce iubeşte mai mult…” (Aurora Liiceanu)

„Un roman de dragoste în adevăratul înţeles al cuvântului, în care autoarea reface acest sentiment în înfiriparea, plenitudinea şi ineluctabila-i destrămare. Protagoniştii vin din lumi radical diferite: două culturi, două mentalităţi, două perspective asupra existenţei de fiecare zi, reconstituite cu minuţie şi farmec, transgresând mirajul luxurianţei turistice şi al colportajului. Este mărturia unei femei care, trăind intens şi cu dăruire dragostea primei tinereţi, îmbinând ingenuu experienţe răscolitoare, înfruntă, parcă în prea multe forme, necunoscutul. Citim pe nerăsuflate această mărturie, plonjând într-o lume care încă ne pare, multora, un tărâm al plăsmuirilor” (Valeriu Râpeanu)

One Response to AI SURU – A IUBI (Ioana Nitobe Garrison) – o confruntare între dragoste şi conştiinţa de sine

  1. anca spune:

    unde se poate gasi cartea?

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: