Pelerini români pe Pământul Făgăduinţei

DSC02774_p

de Gabriela Genţiana GROZA

De mult am dorit să străbat locurile unde S-a născut Iisus, a crescut, a făcut minuni, a pătimit, S-a îngropat, a înviat şi de unde S-a urcat la ceruri. Clipa fericită a sosit în viaţa mea acum, în amurgul vieţii. Am fost cu atât mai mulţumită, cu cât am plecat împreună cu soţul meu, cu care sunt împreună de 48 de ani. Slăvit să fie Domnul că ne-a ocrotit până în acest ceas, ca să ne bucurăm în acelaşi timp de momente deosebit de emoţionante! Căci ce este mai înălţător decât să te afli într-un grup de 41 de pelerini din Cluj-Napoca, Dej, Aiud, Alba Iulia, Sibiu, Turda, Bucureşti, Tecuci şi Buzău, un grup aparent eterogen, dar alcătuit din oameni educaţi, trăitori ai fenomenului religios, cum rar am putut să văd, o comunitate alcătuită ad-hoc, cu un singur gând, înălţarea sufletească în cadrul pelerinajului în perioada 12-18 noiembrie 2012, în Ţara Sfântă.

PELERINI romani

La plecarea cu autocarul din faţa Mitropoliei, am avut privilegiul să ne binecuvânteze Înalt Preasfinţitul Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului. Părintele Ioan Buftea de la Biserica „Sfântul Nectarie” din ROMu00C2NI PELERINIDej a condus pe tot parcursul pelerinajului grupul nostru, dovedindu-se un preot cu mult har şi cu deosebită disponibilitate sufletească. Alături de noi au fost şi părintele Tocheş Marian, cumnatul dânsului, şi Cristian, absolvent al Facultăţii de Teologie. Pe tot traseul străbătut cu autocarul, şi mai apoi la toate obiectivele vizitate preoţii au făcut rugăciuni împreună cu noi, fiind parcă enoriaşii aceleiaşi biserici plecaţi la locurile sfinte. Doamnele preotese s-au apropiat cu multă dragoste şi înţelegere de noi.

Iată câteva dintre momentele pelerinajului nostru.

DSC02608_lAm plecat cu avionul din Bucureşti şi am sosit pe aeroportul Ben Gurion, lângă Tel Aviv. Ne-am deplasat pe coasta Mării Mediterane la splendidul oraş-port Haifa, al treilea ca mărime din Israel, la poalele Muntelui Carmel. Aici am vizitat Mânăstirea Steaua Mării (Stela Maris), care are altarul deasupra peşterii Sfântului Ilie Tesviteanul. Am admirat grădinile pe terase suspendate şi Templul Cultului Baha’i aflat în patrimoniul Unesco. A urmat deplasarea noastră spre localitatea Tiberias. Am plecat apoi la Cana Galileii, unde am intrat în biserica în care a avut loc prima minune săvârşită de domnul nostru Iisus Hristos, transformarea apei în vin. Traseul a cuprins în continuare localitatea Nazaret, unde am intrat în Biserica Catolică „Buna Vestire”, cea mai mare clădire de cult din Orientul Apropiat. Am vizitat Biserica Ortodoxă „Sfântul Arhanghel Gavriil”. La Ierusalim era aşteptat să vină Patriarhul Moscovei. În contextul situaţiei dificile din Orientul Mijlociu, vizita Preafericitului Kirill, Patriarhul Moscovei, la Ierusalim, are menirea să întărească relaţiile dintre ortodocşii ruşi şi cei din Patriarhia Ţării Sfinte. Ne-am aflat apoi pe Muntele Tabor, unde am vizitat biserica ortodoxă ridicată pe locul unde s-a petrecut minunea Schimbării la Faţă a lui Iisus care îşi descoperă dumnezeirea Sa prin natura DSC02674_l_iumană pe care a asumat-o. „Şi a strălucit faţa Lui ca Soarele, iar veşmintele s-au făcut albe ca zăpada” (Matei 17, 2). Cu emoţie firească, am fost la Muntele Fericirilor, apoi am intrat în Biserica Tabgha, unde Hristos a săvârşit minunea înmulţirii pâinilor şi a peştilor. Pelerinii români au vizitat în continuare ,,Cetatea Domnului’’, localitatea Capernaum, acolo unde Iisus a predicat. Ne-am deplasat apoi cu o copie a ,,bărcii lui Iisus’’ pe Marea Galileii, unde am întâlnit un comandant care ne-a făcut să ne simţim mândri că suntem români, arborând drapelul ţării noastre în timp ce noi intonam imnul românesc.

Starea de exaltare sufletească s-a accentuat odată cu deplasarea pelerinilor la Bethleem, unde ne-am recules cu pioşenie în biserica ortodoxă în care se află cripta unde s-a născut Domnul. Am vizitat de asemenea Biserica Romano-Catolică „Sfânta Ecaterina” şi Grota Laptelui, locul unde Fecioara Maria l-a alăptat pe pruncul Iisus. Am continuat drumul în deşert cu minibuze arabe până la Mânăstirea „Sfântul Sava” şi Mânăstirea „Sfântul Teodosie”, apoi am fost la Zidul Plângerii, locul din Ierusalim care e cel mai iubit de evreii din întreaga lume. Este la intersecţia a două mari culturi şi credinţe: cea evreiască şi cea musulmană. Zidul reprezintă ce a mai rămas din templul lui Solomon. Tradiţia este ca evreii să vină aici şi să deplângă starea Ierusalimului şi dărâmarea Templului Sfânt.

DSC02695

Pe tot parcursul zilelor de pelerinaj am beneficiat de explicaţiile furnizate de George şi Gabriela, doi ghizi care au trăit cândva în România. Întâlnirea a fost benefică de ambele părţi, bucurându-ne deopotrivă, ei şi noi, de a ne fi aflat împreună pentru o săptămână. De o probitate profesională deosebită, cu o disponibilitate ieşită din comun, cei doi au rămas în amintirea pelerinilor. În situaţii dificile ca aceea a unei urgenţe medicale, George şi Gabi, ca şi Nicoleta, cadru medical dintre pelerini, şi-au afirmat calităţi pe care le au numai oamenii cu suflet nobil. Alături de neobositul preot Ionuţ, am reuşit astfel să trecem şi urgenţa medicală care putea avea urmări grave, având în vedere că eram în loc străin, în clipe de confruntări între palestinieni şi evrei, de care aveam să aflăm odată cu reîntoarcerea noastră în ţară.

DSC02766

În traseul nostru am urcat pe Muntele Măslinilor, de unde ni s-a desfăşurat în faţa ochilor panorama Ierusalimului şi a Sfintei Cetăţi. Am vizitat Mânăstirea rusă „Eleon”, Biserica „Pater Noster” (Tatăl nostru), Biserica „Dominus Flevit” (Domnul a plâns), Grădina Ghetsimani cu Biserica Naţiunilor, Biserica Mormântului Maicii Domnului şi Peştera Ghetsimani. Am intrat apoi în Cetatea Sfântă prin Poarta Sfântului Ştefan. Cu multă evlavie, pelerinii români au parcurs pe jos Via Dolorosa cu cele 14 staţii în care s-a oprit Domnul până la Sfântul Mormânt. Am urcat pe Golgota, ne-am închinat la Piatra Ungerii şi am vizitat paraclisele sfinte. Am vizitat Muntele Sionului, Biserica „Adormirii Maicii Domnului”, Foişorul „Cina cea de Taină” şi DSC02612_leMormântul marelui rege David. În zilele de pelerinaj am vizitat Ein Karem – patria Sfântului Ioan Botezătorul, cel mai mare om născut de o femeie. Am intrat în Biserica „Sfântul Ioan” şi am văzut Fântâna Fecioarei Maria. Am continuat drumul deplasându-ne la Tel Aviv, Jaffa, am vizitat Biserica „Sfântul Mihail” şi Biserica Catolică „Sfântul Petru”. A fost apoi un moment deosebit la care au participat câţiva dintre pelerini, la ora 23.30, la Sfânta Liturghie de la miezul nopţii la Sfântul Mormânt, unde s-au cuminecat.

În periplul nostru am intrat în oraşul Ierihon, am văzut Dudul lui Zacheu, Biserica şi Căminul românesc de la Ierihon şi pustia Quarantaniei. Am coborât la Iordan. Am intrat în apa râului în care s-a botezat Iisus. Am vizitat Mânăstirea Sfântului Gherasim de la Iordan. Cu maşini de teren arabe am mers la Hozeva şi am vizitat Mânăstirea cu moaştele Sfântului Ioan Iacob Românul de la Neamţ. Am trecut pe lângă Qumran, apoi la Marea Moartă în apa sărată a căreia am făcut baie.

DSC02717

Am vizitat şi mormântul Sfântului Gheorghe şi ne-am deplasat apoi în program liber în Cetatea Sfântă. Mi-a rămas întipărită în minte figura luminoasă a părintelui Gherasim de la Biserica „Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil”, care ne-a cucerit prin felul original de a ne prezenta locurile unde păstoreşte şi are o misiune importantă în contact cu pelerinii dar şi cu românii aflaţi în Ţara Sfântă.

DSC02709

În zilele de pelerinaj am simţit Mâna Sfântă a Domnului Iisus Hristos deasupra capetelor noastre. Prin mila lui am sosit acasă mai luminoşi şi îmbogăţiţi sufleteşte, pregătiţi să urcăm mai uşor cărările deloc uşoare ale vieţii.

DSC02595

DSC02604

DSC02592_u

DSC02668_u

Reclame

6 Responses to Pelerini români pe Pământul Făgăduinţei

  1. gabriela baddour spune:

    Pelerinul roman calca cu piosenie pe urmele Mintuitorului nostru Isus Hristos iar inima mea se umple de bucurie ori de cite ori insotesc un grup care ajunge la mine , aici in Bethlehem. Cu mare dragoste, ghidul Gabriela Baddour.

    • Genţiana Groza spune:

      Multumiri din suflet pentru dragostea cu care ne-a condus o romancuta de-a noastra, pe urmele lui Iisus. Suflet nobil , plin de dor de Romania, comportament ireprosabil , acestea au fost calitatile ghidului Gabriela Baddour. Sa o ocroteasca bunul Dumnezeu!

  2. caliopia spune:

    Sunt matusa Nicoletei si abia am asteptat intoarcerea din pelerinaj. Cu sufletul la gura si cu simteminte deosebite am privit toate fotografiile si am citit cu nesat tot ce ati scris dv. Parca si eu m-am inaltat sufleteste si am participat cu mintea si inima la tot traseul gandindu/ma ca voi si eu vrednica sa ajung in locurile mult dor de de orice roman de buna credinta. Sunteti o d.na deosebita si ca toti ardeleni un roman adevarat.

    • Genţiana Groza spune:

      Îndrăzniţi şi grăbiţi-vă să păşiţi pe Locurile Sfinte! Am umblat prin multe locuri în lume dar vă pot spune că nimic nu se compară cu experienţa de a te afla acolo. Mă bucur să ştiu că am reuşit să vă întăresc dorinţa de a pleca în Pelerinaj.
      Genţiana

  3. Carmen spune:

    Minunat pelerinaj al romanilor in locurile de peste mari si tari unde si domnitori romani au ctitorit asezaminte bisericesti. Deosebitele impresii ale unui pelerin avizat, dna Gabriela Groza, m-au purtatat si pe mine prin locuri incarcate de o frumusete nepieritoare, sustinuta de sfintenia care dainuie de la inceputul lumii crestine.

    • Genţiana Groza spune:

      Fie ca Bunul Dumnezeu să-i ocrotească pe aceia care au gânduri pioase despre Creatorul lumii acesteia, pentru ca în felul acesta să trezească sufletele a cât mai multor oameni. Să se înmoaie inimile împietrite ale celor care pot să influenţeze prin crezul lor sfânt calea copiilor, a urmaşilor noştri, să nu se depărteze de exemplele fără seamăn ale înaintaşilor.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: