CARTEA, O PUNTE

de Gabriela Genţiana GROZA

DSC02868Sunt felurite modalităţile princare preocupările de acelaşi fel ale mai multor persoane le aduc pe acestea în aceeaşi sferă cuprinzătoare a aptitudinilor şi chiar a talentelor cu care sunt înzestrate. Se construiesc adevărate punţi la nivelul cărora se realizează schimbul de impresii, dar şi o competiţie benefică şi chiar armonizarea intereselor celor implicaţi în formarea elevilor, bunăoară. Recent, am publicat la Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca volumul de haibun, haiku şi tanka La mâna lui Cronos. Ilustraţiile copertelor aparţin cunoscutului grafician clujean Virgil Tomuleţ, iar desenele Haiku sunt realizate de Cristina Groza, elevă a C. N. „George Coşbuc” din Cluj-Napoca. În primele pagini ale cărţii am găsit că e firesc să aştern gânduri despre prietenii mei, elevii, învăţătorii şi profesorii cu care colaborez în coordonarea cenaclului Poiesis de la Colegiul Naţional George Coşbuc, precum şi a cenaclului Iosif Vulcan de la Liceul „Nicolae Jiga” din Tinca, judeţul Bihor. La sfârşit de noiembrie, cu două zile înainte de Marea Sărbătoare a României, am reuşit să lansez cartea la ambele unităţi de învăţământ.

DSC02833

La Cluj, am avut privilegiul să mă aflu într-o sală plină de elevi ai profesoarei de limba şi literatura română de la Colegiul clujean, doamna Gianina Zegreanu, mereu atentă la evoluţia propriilor elevi, dar şi alături de Nadia Fărcaş Baciu, datorită seriozităţii căreia volumul a ieşit la timp de sub tipar, în condiţii excelente. Rareş Fărcaş, coordonatorul colecţiei Cărţile copilăriei, a avut o intervenţie frumoasă, recitând o poezie de G. Coşbuc, creând o punte între elevii şcolii sălăjene, unde învaţă şi şcolarii clujeni. Eu, doamna Zegreanu şi membrii cenaclului Poiesis am citit din propriile creaţii în aplauzele celor prezenţi la activitate.

DSC02851

A doua zi m-am aflat la Liceul tincan, alături de inimoasa doamnă învăţătoare Popa Minodora şi de domnul învăţător Iulius. Am lansat cartea înconjurată de alţi prieteni şcolari. Dragostea lor pentru meleagurile tincane se conturează din an în an mai mult. Şcolarii au în grijă un părculeţ pe care l-au amenajat împreună cu dascălii lor.

DSC02854

Să vă mai spun despre bucuria cu care le-am acordat autografe? E firesc ca ei să rămână cu volumul care aminteşte despre cenaclul din care fac parte, un document peste ani din care reiese talentul lor incipient şi preocupările comune la vârsta la care orice taină descifrată poate deveni reazem pentru profesiunea viitoare.

DSC02880

DSC02905

DSC02906

3 Responses to CARTEA, O PUNTE

 1. rolia2012 spune:

  Sincere felicitări, doamnă Gabriela Genţiana Groza, apreciere şi respect!

  • Genţiana Groza spune:

   Multumesc că existaţi şi că astfel pot să ştiu că am pentru cine să scriu.Cine suntem noi condeierii fără dumneavoastră? Din suflet vă doresc să aveţi o viaţă împlinită şi mulţumire în ceea ce realizaţi pentru cei care aşteaptă o vorbă de încurajare şi susţinere morală.
   Genţiana Groza

 2. Lia spune:

  Eu vă mulţumesc, doamnă! Mult spor în toate. Sărbători frumoase!

  Lia Mureşan

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: