PREOTUL IOAN COSTE – Luptător pentru drepturile naţionale din zona Codrului

Somes Uileac_foto_Milian Oros

de Traian OROS,
vicepreşedinte al Asociaţiei Culturale „Bodava”

Preotul Ioan Coste a păstorit parohia Someş Uileac (astăzi, în Maramureş) timp de 42 de ani, din anul 1907, când a fost numit în această funcţie, până în anul 1949 (16 ian.) când a trecut la cele veşnice.

S-a născut în anul 1881, în satul Mogoşeşti, judeţul Maramureş, într-o familie cu stare materială mijlocie. Era cel mai mic al familiei dintre cei trei fraţi. La vârsta de 6 ani i-a zis mamei sale: „Mamă, eu vreau să mă fac domn!” Încă de la vârsta prunciei îşi simţea chemarea. A început cursurile şcolii primare în satul natal şi, după primul an şcolar, se transferă la Baia Mare pentru continuarea cursurilor. În clasa a IV-a, într-o noapte, a avut o revelaţie, că mama sa va muri. A doua zi de dimineaţă, a sosit la şcoala din Baia Mare o căruţă ca să-l ia acasă. Când i-a văzut pe cei sosiţi, le-a zis că ştie de ce-au venit, spunându-le: „A murit mama”, ceea ce i-a surprins pe cei de faţă. După absolvirea cursurilor din Baia Mare a urmat Seminarul Teologic greco-catolic din Gherla. La scurt timp după absolvirea seminarului, tatăl preotului Ioan Costea a organizat un consiliu de familie, ocazie cu care le aduce la cunoştinţă hotărârea ca toată averea sa să o împartă la cei doi copii mai mari, Tanasie şi Alexandru, apoi se adresează mezinului, spunându-i: „Cu tine, Ioane, am cheltuit tare mult, aşa că, fătul meu, al tău e patrafirul!”

Şi, pe drept cuvânt, preotul Ioan Coste a fost un servitor al Domnului, dăruindu-se cu toată fiinţa sa celor sfinte şi cauzei naţionale. Familia Veturia Otilia şi preotul Ioan Coste a fost binecuvântată cu cinci copii: Emilia (1909-2002), absolventă a Universităţii din Cluj; Valer (1912-1969), absolvent al Facultăţii de Drept; Coriolan (1915-2004), absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj; Maria (n. 1916 ), de profesie învăţătoare; Ioan (1920-1996), absolvent al Facultăţii de Medicină Veterinară. Preotul Ioan Coste, în cei 42 de ani, cât a păstorit parohia Someş Uileac, a trăit alături de credincioşii săi momente de mare importanţă din istoria României. Asemenea socrului său, preotul Ioan Pop, a fost un mare patriot şi admirator al tribunului Gheorghe Pop de Băseşti. La 22 aprilie 1908, la Băseşti ia fiinţă o filială a Societăţii Astra din Sibiu, la care subscrie şi preotul Ioan Coste, astfel că Băseştiul devine cu adevărat „micul Blaj”, centru de spiritualitate şi de luptă politică a românilor din zona Codrului şi Sălajului, avându-l în frunte pe eminentul om politic şi patriot Gheorghe Pop de Băseşti.

Înfrângerea Puterilor Centrale de către cele ale Antantei a creat cadrul internaţional favorabil împlinirii visului de aur al românilor, Unirea cea Mare. Astfel că în luna noiembrie 1918 încep să se înfiinţeze gărzi naţionale pe întreg teritoriul Sălajului, care aveau drept scop preluarea puterii administrative şi sprijinirea tuturor acţiunilor pentru înfăptuirea Marii Uniri. Sub impulsul acestor mari evenimente s-a creat o puternică stare de bucurie şi mândrie patriotică a românilor, inclusiv a celor din Someş Uileac. În acest context, sub conducerea lui Mihai Pop, avocat în Cehu Silvaniei, care avea şi comanda Gărzii Naţionale din Sălaj, s-a constituit Consiliul Naţional Local Someş Uileac format din 21 de membri, în fruntea căruia a fost ales preşedinte preotul Ioan Coste.

Trebuie să mai amintim că preotul Ioan Coste era un mare patriot şi sufletul tuturor acţiunilor locale şi ale celor ce se desfăşurau în cadrul filialei Astra. Pe el îl găsim implicat în campania electorală din 1910, susţinându-l în mod fervent pe „badea George”, cu care avea şi legături de bună amiciţie. În cercul electoral Cehu Silvaniei au fost aleşi delegaţii care să participe la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Printre delegaţii aleşi a fost şi preotul Ioan Coste, motiv de mare bucurie pentru locuitorii satului Someş Uileac. A mai fost ales şi membru în conducerea gărzilor naţionale din Sălaj. De asemenea, a fost ales ca deputat în Parlamentul României Mari.

În perioada anilor de tristă amintire, 1940-1944, deşi era strict supravegheat de către autorităţi, a fost un bun sprijinitor şi apărător al românilor din sat şi nu numai de aici. A funcţionat şi ca dascăl la şcoala din sat, a sprijinit învăţământul în dubla sa calitate de dascăl şi preşedinte al senatului şcolar. Avea calităţi de bun orator şi, cu vocea sa melodioasă de bariton şi plină de sensibilitate, ţinea cuvântări mult apreciate, având şi talent muzical. Datorită calităţilor personale şi a statutului de deputat, în anul 1924, cu ocazia turneului de cunoaştere a teritoriilor nou intrate în componenţa Regatului României Mari, de către Ms. Sa regele Ferdinand, preotului Ioan Coste i-a fost acordată onoarea de a-l primi în mod oficial pe suveran în gara Ulmeni – Sălaj. După discursul de bun-venit adresat Majestăţii Sale, regele i-a replicat: „Părinte, cu aşa oratorie n-am fost întâmpinat nicăieri în ţară!”

În perioada cât a păstorit parohia s-a considerat nu numai ca un duhovnic spiritual al enoriaşilor săi, ci şi ca un adevărat fiu al satului. Împreună cu credincioşii, în urma unei hotărâri comune, în anul 1920, construieşte casa parohială. Între anii 1927-1937 s-a construit biserica din zid, existentă şi astăzi. Este demn de remarcat efortul financiar pe care l-a făcut împreună cu enoriaşii, mai cu seamă că în această perioadă a avut loc criza economică mondială.

Ca şi cum greutăţile n-ar fi fost îndeajuns, din cauza unor greşeli de construcţie a acoperişului bisericii, în iarna anului 1933, în urma unor ninsori abundente, acoperişul a cedat producând pagube mari.

Preotul Ioan Coste a rămas în memoria satului Someş Uileac drept un model spiritual, mai ales că el îşi doarme somnul de veci în cimitirul vechi al satului.

23 nov. 2012, Cehu Silvaniei

Somes Uileac_foto_Milian Oros

One Response to PREOTUL IOAN COSTE – Luptător pentru drepturile naţionale din zona Codrului

 1. Dr.Mirel Giurgiu spune:

  Binevenita aceasta evocare a preotului greco catolic Ioan Coste ,nume ce se adauga unei pleiade de slujitori ai lui Hristos care sub egida Bisericii Unite cu Roma madre,au pus umarul la infaptuirea idealului national de intregire a neamului romanesc..
  Nu vom vorbi niciodata indeajuns despre daruirea si sacrificiul atator preoti greco catolici,uitati peste vremi de contemporanii nostri,multi dintre ei ,mai departe frustrati de dreptul legitim de a-si ocupa de justete vechile lacasuri de cult care le-au apartinut..
  Pentru improspatarea memoriei compatriotilor nostri ,va trebui sa-i amintim macar de cateva ori pe an,cu prilejul marilor sarbatori de care ne bucuram si datorita staruintei lor intru dreptate si unire a tuturor romanilor din tinuturile romanesti.
  Dr.Mirel Giurgiu
  Kehl-Germania

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: