O bunică în lumea copiilor

DSC02969

de Gabriela Genţiana GROZA

Profesiunea de dascăl mi-a oferit prilejul nesperat de a fi în apropierea copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară, a elevilor de gimnaziu şi de liceu. Am simţit de la început că persoana lor e importantă, că trebuie să-l înţeleg pe fiecare, că e necesar să mă adaptez momentului, mai cu seamă că am traversat vremuri felurite, în funcţie de evenimentele din societate. Am ştiut că zbuciumul din viaţa adulţilor are mare influenţă asupra fiinţelor plăpânde în formare şi că tratamentul inadecvat aplicat la vârsta copilăriei lasă traume adânci care conturează personalităţi nefericite. Am dorit, asemeni multor educatori, să pot să îi apăr pe elevii mei de consecinţele comportamentului aspru al celor din jur. Mă doare lipsa de discernământ a părinţilor care se gândesc cu mult mai mult la ei decât la fiinţa firavă pe care au adus-o pe lume.

Poate şi de aceea iubesc copiii, iar când am început să scriu poezie, inspiraţia a sosit tocmai dinspre dragii mei prieteni care nu m-au dezamăgit. M-am bucurat să-i văd pe copiii cu talent literar păşind în sălile Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” în anul 2001, când am înfiinţat Cenaclul literar-artistic „Traian Brad”. Poetele Flavia Teoc şi Lucia Dărămuş au continuat activitatea mea la Cenaclul de la Bibliotecă. Astăzi îl coordonează poetul Victor Constantin Măruţoiu, cu aceleaşi bune roade ca în urmă cu ani, când membrii cenaclului obţineau premii la concursuri literare în ţară sau străinătate.

În anul 2003, doamna Livia Pojar, directoarea Grădiniţei vecine cu Colegiul Naţional „George Coşbuc” Cluj unde predam biologie, a venit la Biblioteca Judeţeană împreună cu un grup de preşcolari în ziua în care nepoata mea Cristina a luat premiu la concursul „Eroii cărţilor citite”. La grădiniţă i s-a realizat micii pictoriţe o expoziţie cu desenele personale. Colaborarea grădiniţei cu Biblioteca Judeţeană a continuat, Cenaclul literar şi Ludoteca le-a oferit, ca şi acum, momente atractive deosebite.

Zilele acestea am fost la grădiniţa „Lumea copiilor” la o „poveste şi o poezie” cu cei care mă inspiră şi pentru care scriu. Aici le-am întâlnit, după peste zece ani, pe doamna directoare Livia Pojar şi pe doamna administrator Cornelia Roşca. Bucuria întâlnirii a fost amplificată de atmosfera emoţionantă de la grupa mijlocie, educatoare Larisa Drăgoi şi Alexandra Mureşan, dar şi de la grupa mare, educatoare Gabriela Ranga şi Roxana Ghirişan, care pun suflet în organizarea orelor petrecute alături de preşcolari. Cadrele didactice de la „Lumea copiilor” sunt angrenate în proiectul „Să citim pentru mileniul III”, Proiect Judeţean din cadrul Proiectului Naţional care se desfăşoară în unităţile de învăţământ în anul şcolar actual. Timpul petrecut de noi la ora de poveşti a fost prea scurt. Voioşia, isteţimea răspunsurilor, atenţia cu care m-au ascultat recitând poezia „De vorbă cu pisicuţele” sau povestind despre rândunelele Irundel şi Irundica, vestitoare ale primăverii, mi-au dovedit că fiii românilor pot să fie din ce în ce mai bine instruiţi şi educaţi de către dascăli potriviţi mileniului pe care îl străbatem. La sfârşitul neuitatei noastre activităţi, le-am dat autografe copiilor care m-au făcut să mă simt nu atât scriitoare, cât mai ales „bunica lui Teo” aşa cum mă chemau ei, asaltându-mă cu întrebări inocente… Nepoţelul meu a dorit să ştie şi colegii lui de grădiniţă poveştile scrise de mine la Tinca, în Bihor, acolo unde vine el vara la Buni, povestitoarea, şi la Bunu care îl îndrăgeşte aşa de mult…

DSC02964

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: