Un proces din Arizona atrage atenţia planetei

Jodi Arias

Jodi Arias

de Octavian D. CURPAŞ,
Phoenix – Arizona

În ultimele săptămâni, la Curtea Supremă de Justiţie „Maricopa Superior Court” din Phoenix, Arizona, s-au adunat mii de persoane, printre care şi sute de reporteri interesaţi de procesul lui Jodi Arias (32 de ani).

Arias a fost găsită vinovată, la începutul lunii mai 2013, de uciderea prietenului ei, al cărui trup a fost descoperit înjunghiat în cabina de duş din locuinţa acestuia din Mesa, Arizona, în urmă cu cinci ani. Travis Alexander a fost înjunghiat cu un cuţit de mai multe ori (27), avea gâtul tăiat şi era împuşcat în cap.

Ciudat este faptul că în aceeaşi clădire, la etajul 5, se judeca o altă crimă, la fel de odioasă, comisă de Michael Lee Franklin în Tempe, Arizona, dar care nu a captat atenţia mass-media, aşa cum s-a întâmplat în cazul Arias-Travis.

De ce? Pentru că Jodi Arias în prima fază a acordat foarte multe interviuri, dar a minţit mass-media. Ulterior, turnura declaraţiilor ei a incitat publicul. Apoi, un alt factor care îndreaptă atenţia către ea este că în procesul ei este vorba despre “crimă şi sex”, iar publicul este avid de asemenea subiecte.

La procesul ei s-au prezentat fotografii nud, s-au derulat înregistrări ale unor convorbiri telefonice fierbinţi sau filmuleţe cu Jodi goală. Declaraţiile ei dezinvolte despre relaţia tumultuoasă şi viaţa intimă cu Alexander Travis, prietenul pe care l-a ucis, au atras mulţimea ca la circ.

Mii de oameni s-au adunat în faţa Curţii Superioare de Justiţie „Maricopa Superior Court”, iar tensiunea şi agitaţia au fost amplificate de elicopterele poliţiei, care survolau zona.

Juriul a ascultat, în timpul audierilor, numeroase detalii despre viaţa sexuală a cuplului Jodi Arias-Alexander Travis. Ea a spus că s-a dus la domiciliul prietenului său pe 4 iunie 2008 pentru a face sex, dar că vizita s-a transformat într-o dispută ce a condus la tragedie.

Transmis în direct la televiziune, procesul lui Jodi Arias a început în luna ianuarie şi face senzaţie de mai multe luni în toata America. Implicând sex, minciuni şi violenţă, procesul a devenit un adevărat fenomen şi pe Internet. Este un cerc vicios. Faptul că procesul este tot mai urmărit, creşte rating-ul televiziunilor care-l difuzează si, implicit, numărul curioşilor prezenţi la tribunal şi în imediata vecinătate a clădirii.

Majoritatea cetăţenilor au dorit să ştie că Jodi va fi găsită vinovată de „first degree murder” – crimă de gradul unu sau cea mai gravă variantă posibilă. Urale de satisfacţie au însoţit verdictul Curţii Supreme de Justiţie, care a declarat-o VINOVATĂ!

Acum, majoritatea vrea ca ea să primească pedeapsa capitală şi să fie executată. Sunt puţini cei care pledează pentru închisoare pe viaţă. Dacă la procesul privind vinovăţia lui Jodi, cei 12 membri ai juriului au decis în unanimitate că este vinovată, în ce priveşte pedeapsa capitală, aceştia au fost împărţiţi în 8 „pentru” şi 4 „împotrivă”.

Pe 18 iulie va fi reluat procesul, în care se va decide dacă Jodi Arias va fi executată sau va rămâne în viaţă. Dacă va fi condamnată la moarte, Jodi Arias va fi a patra femeie care primeşte pedeapsa capitală.

Imediat după verdict, Jodi Arias a declarat, într-un interviu televizat, că preferă să fie executată în loc să fie condamnată la închisoare pe viaţă. Am spus, acum câţiva ani, că aş prefera să fiu condamnată la moarte în loc să fiu condamnată pe viaţă, iar acest lucru este adevărat şi acum, a declarat ea pentru Fox TV. Consider moartea drept ultimul act de libertate şi aş prefera să fiu liberă din nou cât mai repede posibil, a adăugat.

Totuşi, ea s-a răzgândit între timp, declarând că, în opinia sa, condamnarea ei la moarte este echivalentă cu sinuciderea. Îmi este greu să cred că eu am fost în stare de un asemenea act de cruzime, însă este clar că am fost. De aceea, voi regreta acest lucru până în ultima zi a vieţii mele, a conchis ea.

Reclame

One Response to Un proces din Arizona atrage atenţia planetei

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: