Cărţile, frumoasele flori din orice anotimp

Gabriela Gentiana Groza

de Gabriela Genţiana GROZA

strecurate uşor
irizările toamnei
printre crizanteme

O zi de început de Brumărel a adus la Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central al Clujului, la Bookfest, copii şi adulţi dornici să cunoască gândurile scriitorilor şi poeţilor aşezate frumos pe filele mirosind ademenitor a cerneală proaspătă. Forfota doritorilor de carte interesantă a înviorat editurile, care şi-au expus în incinta Cazinoului cărţile nerăbdătoare să fie mângâiate de cititorii împătimiţi ai Urbei noastre. Printre ele, Editura Ecou Transilvan a lansat cărţile a două autoare plecate din România şi stabilite în alte ţări. În volumele prezentate, realizate în condiţii grafice deosebite, aflăm poveşti şi poezii pentru copii. La prezentarea cărţilor au sosit elevi ai Şcolii „Eugen Pora”, însoţiţi de doamna profesoară Iulia Chende.

dragonul-rosu_copertaElena Cesar von Sachse, născută în 1947 în Arad, trăieşte acum în Nurnberg. A scris cărţi, dar a compus şi romanţe, cântece de petrecere, cântece de dragoste, muzică de inspiraţie folclorică, muzică pentru copii şi chiar muzică instrumentală şi a obţinut premii pentru unele dintre acestea. La fantezie-de-iarna_copertaBookfest şi-a lansat cartea „Dragonul roşu”, care cuprinde poveşti pentru „cei mici şi cei mari”, cum ne anunţă autoarea. Ilustraţiile vin să întregească în mod firesc frumuseţea volumului.

Cea de a doua carte a Elenei Cesar von Sachse, la fel de frumoasă, este intitulată „Fantezie de iarnă” şi este dedicată „celor care mai cred în Moş Crăciun”, cum ne invită autoarea.

Padurea fermecata_copertaTrăitoare azi în Grecia, Steluţa Dima Cibireac, şi-a lansat la aceeaşi Editură „cu Ecou” cartea ,,Păduricea fermecată”. Autoarea s-a născut în 1956 la Gura Humorului, judeţul Suceava. A scris această carte „pentru nepoata ei Anastasia şi pentru copiii ei Emmy şi Albert”, dar şi „pentru toţi copilaşii, cu multă dragoste”, cum ne anunţă, de îndată ce deschidem volumul care cuprinde ilustraţii realizate prin propria-i strădanie.

Din dor de ţară revin acasă compatrioatele noastre stabilite pe alte meleaguri. Ne contopim cu ele, ne bucurăm de succesele lor şi ştim că, orişiunde ar trăi, inima Patriei bate şi pentru ele.

Le-am dedicat autoarelor, dar şi altor scriitori stabiliţi în alte ţări, câteva versuri:

Scriitorilor români din Diaspora

Orişiunde ai să pleci,
La germani sau pe la greci,
Inima te-ndeamnă iară
Să revii la tine-n ţară.

Să-i săruţi Pământul Sfânt
Şi să faci un legământ:
,,Depărtarea să nu poată
Să-mi uit Patria vreodată!”

Ne alintă Brumărel cu zile mai reci sau mai calde, cu senin sau cu nori aducători de picături necesare de ploaie, dar florile lui, cărţile apărute odată cu deschiderea porţilor Şcolii, ne înfrumuseţează clipele jucăuşe, fixându-ne în minte un peisaj, un erou de poveste şi, de ce nu, chipul autorului, dornic să-i bucure pe cei „mici sau cei mari” dintre noi.

lansare

3 Responses to Cărţile, frumoasele flori din orice anotimp

 1. mirelstom spune:

  Foarte frumos totul,binevenit indemnul de a reveni cu dragoste si dor in tara noastra ,in frumoasa Romanie ai carui fii suntem..
  Copiii nostri au nevoie de exemple de felul cum sa ne iubim tara nu de cum s-o parasim..
  Felicitari doamnei Gentiana Groza…

  Mirel Giurgiu
  Kehl -Germania

  • Genţiana Groza spune:

   Este firesc să cunoaştem simţămintele românaşilor noştri plecaţi în diferite părţi ale globului.Indiferent unde te afli, la un moment dat, te prinde dorul de glia natală. Cred că în cromozomii unui popor se află cam aceleaşi gene şi acest fapt ne face să simţim într-un anume fel,diferit de alt neam, chiar dacă nu ne manifestăm întotdeauna ca atare…
   G.G.Genţiana

 2. ralph lauren italia

  Cărţile, frumoasele flori din orice anotimp | e-Bibliotheca septentrionalis

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: