ŞI TOTUŞI… E ORA SOARELUI

gabriela-gentiana-grozade Gabriela Genţiana GROZA

De câte ori mă apropii de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj îmi amintesc de întâlnirile mele cu membrii cenaclului „Traian Brad” pe care l-am înfiinţat în anul 2002. La şedinţele lunare invitam poeţi şi scriitori prestigioşi, de la care copiii aflau taina scrisului. În anul 2004 am primit o scrisoare de la poetul Ion Brad, fratele neobositului bibliotecar Traian Brad pe care l-am cunoscut şi apreciat. În Câteva gânduri pentru revista „Muguri” a cenaclului, poetul ne încuraja cu dragoste în activitatea noastră, dăruindu-ne câteva nepreţuite sfaturi: „Titlul frumoasei voastre reviste îmi aminteşte de «Mlădiţele» care apăreau în anii când eram elev la Liceul «Sfântul Vasile cel Mare» din Blaj (1940-1948). N-am apucat să debutez în acea revistă, ea fiind suprimată chiar înaintea desfiinţării vestitelor şcoli blăjene, supranumite «Fântâni ale darurilor», încă de la deschiderea lor în toamna lui 1754, adică tocmai acum 250 de ani. Vremuri grele şi triste! / Prima oară mi-am văzut numele tipărit sub poeziile trimise revistei şcolare «Gând tineresc» din Alba Iulia, în primăvara anului 1947. Poate că nici părinţii voştri nu erau încă născuţi pe atunci. În mod sigur, bunicii, care ne sunt uneori chiar mai dragi decât părinţii. Cred că de la ei învăţăm primele poveşti şi poezii… / Oricum, dragi elevi care alcătuiţi cenaclul cu numele regretatului meu frate Traian (al nouălea copil al mamei, eu fiind primul), la recunoştinţa mea pentru distinsa poetă şi profesoară care vă îndrumă lecturile şi scrisul, doamna Gabriela Genţiana Groza, se adaugă dragostea pentru voi toţi, şi bucuria că vă încercaţi norocul nu numai în lumea complicată a cifrelor şi computerelor, ci şi în cea mai puţin abstractă, mai sensibilă, mai umană, a literaturii şi artelor. / Dacă mi-aţi cere un sfat ca scriitor ajuns azi-mâine la 75 de ani, după ce am publicat multe volume de poezii, proză, teatru, memorii, eseuri, traduceri, v-aş putea îndruma doar la ceea ce am învăţat şi eu de la dascălii mei: «citeşte 100 de poezii şi încearcă una singură!» Iar odată scrisă, aş adăuga imediat, las-o câteva zile să se «răcească» să-i poţi vedea mai bine şi calităţile şi defectele. Iar această judecată, deloc uşoară, o poţi face mai bine numai dacă ai citit cu atenţie operele marilor poeţi români şi străini, numai dacă îţi îmbogăţeşti harul înnăscut prin luminile culturii. Dar nu cred că e nimerit să vă ţin vouă o lecţie pe aceste teme vaste, de care trebuie să ne ocupăm toată viaţa. Deocamdată ascultaţi-o atent pe doamna Groza, şi, desigur, pe colegii care vă spun păreri critice despre lecturile voastre. Mie nu-mi rămâne decât să vă doresc să ajungeţi mari, sănătoşi şi fericiţi, compensând astfel oboselile şi melancoliile noastre, ale celor cărunţi. Vă îmbrăţişez cu toată dragostea, Ion Brad, Bucureşti, februarie 2004.”

Clipe frumoase am petrecut alături de micii creatori. Şi dacă la început au sosit mai puţini, de la o vreme numărul celor care doreau să intre în cenaclu a ajuns la peste patruzeci. Coordonarea cenaclului Traian Brad a fost preluată de la mine de poetele Flavia Teoc şi Lucia Dărămuş, pe două secţiuni, după vârstă. Ulterior, de activitatea literară se ocupă tânărul poet Victor Constantin Măruţoiu care, cu o dăruire de excepţie, coordonează şi cenaclul studenţesc „Vox Napocensis”.

La mijloc de noiembrie, în prezenţa copiilor şi adolescenţilor care îi apreciază frumuseţea şi profunzimea stihurilor, Victor şi-a lansat recentul volum de poezii „Ora soarelui” apărut în ediţie bilingvă română şi engleză la editura Limes, în colecţia Arca, coordonator fiind scriitorul Mircea Petean. Traducerea în limba engleză aparţine Carolinei Orăsan. Părintele Ioan Chirilă scrie în cuvântul său despre volumul autorului: „Călătorind prin stih spre eterna răsărire, Poemele din «Ora soarelui» ne pun în faţă un suflet rostuindu-se-n Cuvânt spre liniştire. Stihuire uneori albă, alteori prinzând urme de rimă clasică, menită să te conducă spre adâncul liniştirii albastrului ce mijeşte ca semn al veşniciei din toate… Un viers simplu, un suflu de plutire magică şi-un realism zdrobitor. Deşertul a prins asfalt, urme de tartar, într-un veac în care răsare mereu din sunet de clopot în vadul izvorului viu albastru ceas de soare. Este un stih de vecernii, de Ceasuri împărăteşti, când inima nu mai pridideşte să se-văluie în îmbrăţişarea arzândă a Cuvântului.”

În poemul „Autoportret” se întrevede fiorul care atinge pana poetului: „un înger un minut pe lacrima unei / rugăciuni albe /paşi îngenunchează pe lespezi de vânt /marea-şi cerne nisipul de cuvinte prin /arşiţa clipei”. Sensibilitatea poetică deosebită transpare din versuri scrise cu har, ca în poemul „Fulgi de rugăciune”: „sunt cuvânt /adormit pe strune /pierdut de la o paralelă la alta /labirint întors /prin ape /încătuşat sub alveole albastre /răpit pe umărul unui gigant”.

Mircea Petean, fin cunoscător al poeziei, scrie despre autorul cărţii: „Deloc sedus de ispita mizerabilismului în floare, Victor Constantin Măruţoiu caută „noua hieroglifă a lumii”. Esenţializare, aşadar, dar nu încifrare, căci tânărul poet nu cedează nici celeilalte ispite numită ermetism. Mai degrabă rătăcire într-un labirint de oglinzi, în căutarea unui „fir de nisip” salvator, sinonimă cu efortul de a păstra calea de mijloc. Cu totul reconfortantă infuzia de tandreţe, salutară doza de idealitate, chiar hieratism.”

Poetului tânăr, talentat, profund în ceea ce face, serios şi tenace, la lansarea volumului de versuri „Ora soarelui” i-am dedicat catrenul:

Cu ochii aţintiţi spre soare,
Şi-a luat de la-nceput avânt,
Şi în a clipelor vâltoare,
Se scaldă-n stihuri pe pământ!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: