CRĂCIUN ÎNSÂNGERAT

de prof. Traian RUS

Traian Rus_1Oamenii, cei mai mulţi dintre ei, nu se ştiu bucura de ceea ce Bunul Dumnezeu le oferă. Sunt nemulţumiţi, trişti, chiar revoltaţi de starea în care se află. Doresc mereu mai mult şi mai bine. Doresc palate, bani, lux, mese pantagruelice. Aleargă după toate acestea. Întâmpină şi petrec sărbătorile Crăciunului încrânce-
naţi.

Impulsul de a scrie acest material mi-a venit când mi-am amintit despre mărturiile pe care mi le-au făcut nonagenarii, trăitori încă în Ţara Codrului, despre sărbătorile însângerate pe care l-au petrecut în anii celui de-al Doilea Război Mondial pe frontul din Rusia sau în lagărele de prizonieri de acolo. M-am cutremurat de ceea ce mi-au povestit şi am găsit de cuviinţă să le prezint pe scurt cititorilor mei. Poate fi o lecţie care ne va ajuta să ne dăm seama ce înseamnă să avem pace şi bucate pe masă. Să ne bucurăm şi să mulţumim Domnului pentru ele.

Unii feciori, alţii însuraţi deja şi cu copii, au fost recrutaţi în armata maghiară în toamna anului 1941. Duşi în cazărmile ungureşti din jurul Budapestei, instruiţi sumar, au fost trimişi pe frontul rusesc, în prima linie. Între nemţi şi italieni au fost meniţi drept carne de tun. Nu aveau nicio şansă să supravieţuiască. Cu puşti vechi şi câte cinci cartuşe, îmbrăcaţi în petice, au trebuit să-şi sape tranşee, pe un ger cumplit, de –50 de grade. Păduchii îi mâncau de vii. Hrana era îngheţată. Stăteau acolo şi-şi aşteptau moartea. Frontul se stabilizase, iar ruşii au dezlănţuit asupra lor ploaie de foc. L-am întrebat pe Dumitru Dumuţa din Băiţa de sub Codru, de 93 de ani, unde dormeau. S-a uitat mirat la mine şi mi-a răspuns:

– Ce întrebare, domnule profesor! Unde să dormim? Afară, în tranşee.
– La –50 de grade?
– Da. La –50 de grade. Eram fericiţi să ne acoperim cu zăpadă, uneori cu cadavrele camarazilor noştri. Orice parte a corpului rămânea descoperită degera instantaneu. De la o vreme n-am mai putut suporta. Aşteptam moartea ca pe o uşurare. Eu am avut norocul să fiu rănit la un picior şi evacuat de-acolo cu căruţa. Pe drumul către gară o schijă mi l-a zdrobit şi pe celălalt, sângele curs a îngheţat şi laba a degerat, trebuind apoi amputată.

Acasă era Crăciunul. La casele celor plecaţi pe front se colinda:

Doamne, la Naşterea Ta,
Nu ne putem bucura,
Că oriunde corindăm
Numa tăt plâgând aflăm.
Plâng copiii după taţ’,
Neveste după bărbaţ’.
Copiii tăt întreba:
– Mamă, când vine tata?
Mama le-o răspuns, plângând:
– Va veni tata curând.
– Spune-ne mămică, acum,
Unde face el Crăciun?
Pă ce scaon au şezut?
La ce mas-au petrecut?
– Scaonu şi masa lui
Pă faţa pământului.
– Oare ne-a putè, mămică,
Timete o scrisorică?
Să ne-aducă nou-o veste,
De tăticu’ mai trăieşte.
– Ne-o trimis cartea roşie,
Să nu-l aşteptăm să vie.
Ori în Rusia-i război,
Ori poate-o uitat de noi,
Ori în Rusia-i puşcat,
Ori poate că ne-o uitat.
(Din colecţia prof. Pamfil Bilţiu)

Să ne bucurăm de ceea ce Bunul Dumnezeu ne-a dat. Să ne bucurăm de Crăciun. Să preţuim pacea! Aţâţătorilor la război să le adresăm blestemul din cântecul lui Nicolae Sabău:

„Cine vrea războaie iară
Mâncau-ar pâine amară;
N-ar avea pe-acest pământ
Batăr loc pentru mormânt”

SĂRBĂTORI FERICITE!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: