ATACURI la BOR

Chemare_Manastirea Casiel_foto Delia Florea

Tabletă amară, amară!

de Sergiu GĂBUREAC

Am asistat, în ultima parte a anului, la mai multe atacuri asupra Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Din partea unor indivizi din grupul declarat de 20.743 de atei. Existenţi în România. Sau poate din cei 18.917 ce s-au declarat fără nicio religie! Nu mă mir deloc că cei mai mulţi vieţuiesc pe malurile Dâmboviţei (8.06, din care 1.736 de persoane în Sectorul 6; cei mai puţini, 743, în Sectorul 5), urmează cei din oraşul de la poalele Feleacului.

Institutul Naţional de Statistică (http://www.insse.ro/cms/) oferă toate datele de interes public. Analizate cu atenţie, găsim explicaţii la mai tot ce se întâmplă prin ţărişoara noastră. În toate domeniile de activitate.

Pe scurt. Din cei 20.121.641 de locuitori (2011), 16.307.004 s-au declarat ortodocşi. La care adaug şi pe cei 32.558 de creştini pe stil vechi + 870.774 romano-catolici + 150.593 greco-catolici. Scot din demonstraţia de faţă străinii stabiliţi pe plaiuri mioritice: musulmani – 64.337, sârbi – 14.385, evrei – 3.519, armeni – 393 sau pe cei 30.557 de altă religie, care, firesc, au venit cu credinţa şi obiceiurile lor. Eliminăm şi pe cei 1.259.739 de locuitori despre care nu sunt date în acest sens (?).

Biserica Ortodoxă Română comunică existenţa a 15.218 lăcaşuri de cult, în care slujesc 14.513 preoţi şi diaconi. Sub directa îndrumare a Bisericii Ortodoxe Române se află, totodată, 121 de centre pentru copii, 35 de centre pentru vârstnici, 106 cantine sociale şi brutării, 52 de centre de diagnostic şi tratament, cabinete medicale şi farmacii sociale, 23 de centre de consiliere şi asistenţă a familiilor în dificultate, două centre pentru victimele traficului de fiinţe umane. Biserica Ortodoxă Română este implicată în derularea unor programe naţionale privind: combaterea violenţei domestice, prevenirea traficului de persoane, prevenirea consumului de droguri; prevenirea răspândirii HIV-SIDA, integrarea şi incluziunea socială a categoriilor defavorizate (persoane cu dizabilităţi, şomeri ş.a.) (http://www.patriarhia.ro/)

Câte televiziuni, formatoare de opinie (!), abordează acţiunile caritabile ale Bisericii? Dar când un popă mai calcă strâmb, mamă, mamă! Ore întregi subiectul e întors pe toate feţele. Cu imagini incendiare!

Culegând informaţii pentru tableta de faţă, am constatat că Biserica Ortodoxă Română asigură asistenţă socială permanentă pentru aproximativ 270.000 de persoane şi asistenţă spirituală pentru 16.307.004 români.

Numai anul trecut Biserica Ortodoxă Română a alocat peste 80 de milioane de lei pentru acţiuni filantropice. Ca să operăm cu cifre corecte. Aici se alătură şi efortul celorlalte Biserici din România. Care nu e deloc de neglijat.

Constat că protestatarii atei furnizează, cu insistenţă, date rupte de realitate. Dovedind slabe cunoştinţe de cultură generală. Fac confuzii, deşi sursele de informare sunt la îndemâna tuturor. Sau sunt rău intenţionaţi! Făcând tot felul de glumiţe care li se par inteligente! Inteligenţă primară, înrudită cu a primatelor, din care afirmă că se trag!

Cum ar fi tarifele pentru diverse servicii religioase. Am căutat şi nu am găsit pe site-ul Patriarhiei niciun fel de tarife minimale. Poate că postarea lor ar fi benefică. Cu două variante. Pentru cei care îşi plătesc regulat contribuţia anuală şi pentru ceilalţi, care îşi amintesc de biserică doar cu prilejul unor evenimente (botez, cununie, înmormântare) şi necazuri.

Nu sunt un credincios perfect, dar nu pot asista pasiv la un atac nedemn, care jigneşte o comunitate de creştini de ordinul milioanelor de semeni.

Să nu uităm vreodată că Biserica Ortodoxă Română a ţinut, ca fiecare biserică naţională, unitatea şi echilibrul poporului. Mii şi sute de ani.

Biserica, indiferent de religie, a păstrat civilizaţia în matca ei. Marii oameni de ştiinţă s-au format în cultul credinţei, dându-şi seama de rostul şi rolul Bisericii. Mai mult. Puţini au dat în sminteală.

În creierul fiecăruia există cheia propriilor vindecări. „Fii credincios! Credinţa ta te va vindeca!” se dovedeşte un adevăr, care tulbură deseori lumea ştiinţifică. Mai ales în lumea medicală! Paradoxal, cu cât se fac mai multe descoperiri, slujitorii ştiinţei constată existenţa altor şi altor mistere şi taine ale creaţiei divine. Provocări pentru evoluţie.

De fapt, din trupul bisericii s-au desprins celelalte instituţii civilizatoare ale comunităţilor: şcoala, biblioteca, spitalul, teatrul, muzeul, pe care le gestionează statul sau comunităţile locale, pe când Biserica este o instituţie cu caracter privat. Contribuţia statului, fiind simbolică!

În Biserică îşi regăsesc liniştea şi speranţa cei care o frecventează şi o susţin. Benevol. Statul o susţine pentru simplul motiv că şi între demnitarii statului sau autorităţi locale sunt creştini. Însă, repet, e o susţinere simbolică. Baza rămân poporul şi managementul fiecărei parohii.

Desigur, s-au petrecut şi fapte reprobabile în rândul slujitorilor. Biserica a recunoscut şi luat măsuri drastice, însă tam-tamul mediatic a trecut sub tăcere sancţiunile, exacerbând scandalul în sine, dând senzaţia de generalizare.

Un lucru e foarte clar. Nu Biserica a falimentat fabricile şi uzinele româneşti. Nu Biserica a devalizat zeci de bănci în anii din urmă. Nu Biserica a făcut dispărută flota ţării. Nu Biserica a semnat acordurile cu FMI în condiţii înrobitoare pentru ţară. Nu Biserica vrea exploatarea zăcămintelor de la Roşia Montană sau a gazelor de şist nerespectându-se normele tehnice. Nu Biserica a închis şcoli şi spitale. Nu Biserica a sărăcit România. Nu Biserica a tăiat salarii şi aplicat politici economice care au condus la sărăcirea şi emigrarea a milioane de români prin toată lumea.

Tocmai aceşti oameni fără niciun Dumnezeu, strecuraţi în posturi decizionale de mare responsabilitate, au produs dezastrul! În plan local şi în plan naţional.

Nu lipsit de importanţă e faptul că poporul român nu are, nici la această dată, o catedrală patriarhală naţională.

Construcţie reprezentativă, aşa cum o întâlnim la toate popoarele creştine. Multe construite cu sacrificii imense încă de acum o mie de ani.

La români, slujbele sunt ţinute, de decenii, într-o catedrală mitropolitană cu o capacitate de cca 300 de locuri. Intenţii au existat de-a lungul timpului, dar niciuna nu s-a materializat.

„Mihai Eminescu împreună cu Ioan Slavici a fost printre primii intelectuali români care au lansat şi susţinut ideea construirii unei catedrale naţionale, ca semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu după Războiul de Independenţă din anii 1877-1878, un edificiu bisericesc cu valoare de simbol naţional.” (Catedrala Mântuirii Neamului, istoria unui ideal de Nicolae Şt. Noica).

Acum proiectul postdecembrist al Catedralei Mântuirii Neamului capătă tot mai mult contur, şi sper ca România să intre în rândul lumii civilizate. Conectându-ne la lanţul energetic spiritual al planetei. Târziu, foarte târziu! Poate aşa ne eliberăm de acest blestem ancestral! Descris atât de bine de Ion Luca Caragiale. Şi nu numai.

Biserica Ortodoxă Română luptă zi de zi pentru menţinerea fiinţei naţionale, redând liniştea sufletească şi speranţa oamenilor. Asta pare să-i supere cel mai mult pe cei născuţi pe cracă. Parcă ar fi un program de distrugere a fibrei poporului român. Mulţi chiar afirmă cu argumente concrete acest lucru.

Ateii, liber-cugetătorii vor ca locul celor şapte virtuţi: credinţa, cumpătarea, speranţa, dreptatea, tăria, milostenia, prudenţa, promovate cotidian de Biserică, să fie luat de cele şapte păcate: invidia, trufia, desfrâul, lăcomia, avariţia, lenea, mânia.

O fac prin toate mijloacele, majoritatea televiziunilor promovând non-stop astfel de mesaje nocive şi apocaliptice.

Doamne, ajută!

P.S. Aseară automobilul unui procuror s-a tamponat cu nava Bisericii Sf. Ilie. Poliţia a constatat că în timpul accidentului lăcaşul Bisericii mergea pe contrasens.

Toate bune!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: