DESCHIDE, DOAMNE, CERUL (1)

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci_Cluj_1

de Gabriela Genţiana GROZA

O mlădiţă creşte şi se dezvoltă atât cât îi permit solul şi clima, uneori în condiţii schimbătoare, mai cu seamă în ecosistemele supuse acţiunilor tot mai agresive ale omului avid de câştiguri materiale cu orice preţ. Copilul e şi el o mlădiţă, iar devenirea lui depinde de zestrea genetică cu care intră în lume, de educaţia primită în familie, dar şi de mediul social. De aceea consider că este de apreciat implicarea acelora dintre semenii noştri care surprind gingăşia unui copil şi se străduiesc să îl modeleze astfel încât să aibă în viitor trupul şi sufletul puternice şi să facă cinste familiei din care provine şi mai ales patriei pe al cărui pământ s-a născut.

Comunitatea Parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci” din Cluj-Napoca este relativ tânără. Preoţii care slujesc la altarul Sfintei noastre biserici sunt părinţi la rândul lor şi dovedesc cu prisosinţă că le pasă de copiii şi nepoţii enoriaşilor. Astfel se explică atragerea copiilor de diferite vârste la pregătirea sub formă de meditaţii, susţinute de profesori destoinici, cu rezultate bune la catedră. Elevii din clasele gimnaziale sunt pregătiţi pentru admiterea la liceu sau şcoală profesională, la limba română şi matematică, iar unii dintre ei învaţă limba engleză. Liceenii sunt meditaţi în vederea susţinerii examenului de bacalaureat de către dascăli cu aceeaşi dragoste de profesie.

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci_Cluj_3În sala de la demisol a Bisericii îşi desfăşoară activitatea un cerc de pictură a unor icoane pe sticlă. În una dintre duminici, într-o splendidă zi de primăvară, ieşind de la Liturghie, enoriaşii au putut admira icoanele pictate de copii, într-un veritabil vernisaj realizat pe platoul din faţa Sfântului locaş. Activităţile catehetice, culturale şi sportive cu tinerii Parohiei, întregesc tabloul preocupărilor folositoare de la biserica clujeană. Acţiunile filantropice organizate prin dărnicia şi bunăvoinţa enoriaşilor noştri vin în întâmpinarea nevoilor familiilor nevoiaşe. Astfel, în locaşul de închinăciune se aduce mulţumire pentru bucuria de a fi împreună, adulţi şi copii, într-o lucrare plăcută bunului Dumnezeu.

Rugăciune

Deschide, Doamne, cerul
Căci glasuri de copii
Înalţă rugăminte
Spre-naltele tării.

Trimite-le Tu, Doamne,
O vie rază blândă
Şi dă-le lor putere
Şi pace şi izbândă.

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci_Cluj_2Ascultă-le umila,
Curata rugăciune
Şi umple a lor minte
Cu dar şi-nţelepciune.

Iar dacă fac greşeală
Să aibă ei căinţă,
Să nu îi ocolească
Pe cei în suferinţă.

Tu, Bunule Părinte
Ce ştii a noastră fire,
Să îi fereşti de fapte
Ce duc la rătăcire.

Călăuzeşte, Sfinte,
Ai fiilor Tăi paşi
Ca să se roage-n taină
Şi pentru-ai lor vrăşmaşi.

Deschide, Doamne, cerul,
Când glasuri de copii
Înalţă osanale
Spre-naltele tării.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: