Amintiri şi modele – 60 de ani de învăţământ lăpuşean

DSC03336

de Iuliana-Andrea POP

Ca profesor în legendara Ţară a Lăpuşului, am avut ocazia să particip la un eveniment deosebit iniţiat de prof. dr. Terezia Filip, care a avut ca scop omagierea învăţământului liceal în oraşul Târgu Lăpuş, la împlinirea a 60 de ani. Cu acest prilej am avut satisfacţia de a conştientiza încă o dată că Ţara Lăpuşului musteşte de dorul de frumos, cultură şi cunoaştere. Pentru o săptămână, Târgu Lăpuş a devenit capitala intelectualităţii şi culturii româneşti.

Pe data de 7 aprilie 2014 au început manifestările dedicate aniversării învăţământului liceal la 60 de ani de activitate în oraşul poreclit şi „Mica Londră” (pentru faptul că Târgu Lăpuş este, indiferent de anotimp, împresurat de ceaţă). Marcată de o deschidere festivă la Casa de Cultură „Vasile Grigore Latiş”, la care au luat parte, alături de oficialităţi, foşti elevi şi profesori ai Liceului „Petru Rareş” din Târgu Lăpuş (i se spune „Petru Rareş” pentru că Ţara Lăpuşului a fost stăpânit o perioadă de domnul moldovean, ale cărui origini erau maramureşene), sărbătorirea a continuat prin „Colocviile didactice şi culturale”. Într-o organizare excelentă a prof. dr. Terezia Filip şi a colectivului coordonat de ea, sesiunea s-a desfăşurat pe şase secţiuni, în prezenţa unor cadre didactice universitare de prestigiu din judeţ şi din ţară, de regulă foşti elevi sau profesori ai liceului.

Împărţirea pe cele şase secţiuni s-a făcut ţinând cont de tematica tratată în 1978895_690425004353957_7845083245449388766_ncomunicări. Aşa a fost stabilită secţiunea I intitulată „Literatura română şi literatura universală”, coordonatori prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu, prof. dr. Terezia Filip şi prof. dr. Valeria Bilţ. Secţiunea a II-a: „Limbaj, text şi discurs”, coordonatori prof. univ. dr. Georgeta Corniţă, prof. univ. dr. Cornel Munteanu, conf. univ. dr. Carmen Dărăbuş şi prof. Valeria Todoran. Secţiunea a III-a: „Antropologie, etnologie, folclor, sociologie”, coordonată de prof. univ. dr. Constantin Corniţă şi conf. univ. dr. Delia Suiogan. Secţiunea a IV-a: „Management şi resursele personalităţii”, coordonatori conf. univ. dr. Florian Roatiş, conf. univ. dr. Viorel Petrehuş şi lect. Adrian Marian. Secţiunea a V-a, cu titlul „Educaţie şi dezvoltarea personală a elevilor”, a fost coordonată de prof. univ. dr. Nicolae Felecan, conf. univ. dr. Claudia Marian, lect. univ. Monica Maier şi insp. inst. Olimpia Borca. Secţiunea a VI-a, cu titlul „Matematică şi ştiinţe”, a fost coordonată de prof. univ. dr. Constantin Cosma, prof. univ. dr. Vasile Berinde şi prof. Mariana Pop.

a_10173710_690424937687297_8265056723805024196_nToate lucrările susţinute în cadrul colocviilor au fost cuprinse într-o lucrare de peste 500 de pagini, îngrijită de prof. dr. Terezia Filip. Lucrarea a fost lansată în ziua deschiderii manifestării dedicate învăţământului lăpuşean, lucrare apărută şi tipărită la Editura Proema din Baia Mare, director Alexandru Peterliceanu (absolvent al liceului aniversat), care a tipărit şi alte materiale necesare evenimentului.

Ca o scurtă concluzie la prezentarea evenimentului, la Târgu Lăpuş, în aceste zile, s-a desfăşurat o manifestare reuşită, cu caracter ştiinţific şi sărbătoresc, eveniment încheiat joi, 10 aprilie 2014, în prezenţa prefectului Anton Rohian, a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, a oficialităţilor locale şi a invitaţilor. Au fost antrenaţi în activitate absolvenţi şi profesori ai liceului, o parte dintre aceştia predând tiparului şi susţinând public peste 60 de comunicări ştiinţifice, multe legate de învăţământul lăpuşean şi profesorii lui de prestigiu.

O carte dedicată marilor exemple

După cum am afirmat mai sus, cu ocazia acestei prestigioase manifestări, prof. dr. Terezia Filip, o personalitate pe scena culturii lăpuşene, a coordonat realizarea volumului „Educaţie şi formare sub semnul modelelor”. La întocmirea cărţii au colaborat în jur de 70 de oameni de cultură şi cadre didactice din judeţ şi din alte regiuni ale ţării, din diferite domenii de activitate, de la literatură şi folclor până la ştiinţe exacte. După cum afirmă coordonatoarea volumului, scopul acestuia a fost în primul rând evocarea de mentori şi maeştri ce-au influenţat destine, de la catedră ori din paginile cărţilor lor, din interferenţele prin peisajul cotidian, din timp şi din istorie ori din rama vreunui tablou, este reverenţa noastră în faţa tuturor celor care ne-au desenat profilul spiritual, au lămurit într-o modalitate sau alta traiectoria existenţei noastre, ceea ce suntem, ce gândim şi ce facem azi.

De asemenea, parafrazând-o pe doamna Terezia Filip, interesul de-a vedea pe ce valori mizează oamenii de la catedră, ce experienţe practică, ce-i emoţionează şi ce-i tentează, ce-i ţine pe loc sau ce-i inspiră şi-i împinge spre performanţe, până unde înaintează ei în tărâmul specialităţii a condus la realizarea acestei cărţi. Dincolo de calitate şi exigenţă, volumul reprezintă proba concretă a unor experienţe convingătoare şi o formă de evaluare a disponibilităţii şi creativităţii mai mult sau mai puţin latente sau active, existente în sfera educaţiei.

Curios pentru cititorul de rând, sau, de ce nu, pentru cel avizat, este multitudinea de modele oferite de cei care au participat cu lucrări la realizarea volumului. Un motiv în plus de afirmare a faptului că omul, indiferent de domeniul şi scopul activităţii sale, este condus în viaţă de modele, de valori, care reprezintă acea esenţă rară, de natură spirituală, ce energizează tot ce ţine de sfera umanului. Valorile menţin performanţa indivizilor, sănătatea sistemelor şi a societăţii, în timp ce falsele mituri, impostura, subminarea valorilor, ipocrizia adoptată ca artă, vicleşugul prezentat ca talent nu pot fi strategii viabile pe termen lung. Adoptate ca soluţii de moment, acestea sunt doar forme maladive ce alterează din interior şi cu efecte de durată sănătatea socială a comunităţii.

Astfel, galeria modelelor cuprinsă în acest volum, pe care vi-l recomand cu căldură să-l lecturaţi, este alcătuită din multe modele – de la cel al iubirii nepieritoare dintre Maitreyi şi Mircea Eliade, la cel al personalităţii puternice a lui Alexandru Paleologu, de la imaginea lui Nicolae Labiş la Nicolae Steinhardt, de la Paul Goma la Monica Lovinescu, Augustin Buzura şi Ion Pop. Mai departe de aceste adevărate exemple literare, discutăm despre imaginea părinţilor în folclorul românesc, forţa cântecului liric în expresivitatea populară, influenţa modelatoare a timpului asupra strămoşilor lăpuşeni, personalitatea lui Grigore Leşe, a preotului protopop Nicolae Nechita, a profesorului Ioan Filip, până la modelul universal al lui Iisus Hristos. Iată că, în contextul sensibilităţii lăpuşene, omul din aceste ţinuturi verzi şi încărcate de istorie trăieşte prin prisma modelului, a arhetipului, indiferent de sursa acestuia, atâta timp cât acesta este învăluit în valori ca adevărul, cultura, iubirea de părinţi, patrie şi neam.

DSC03374

„Actor pentru o zi” – ediţia a II-a

Pentru a încheia săptămâna într-un mod cât mai festiv şi ca un tribut adus artei şi culturii în general, vineri, 11 aprilie 2014, începând de la ora 10, pe scena Casei de Cultură „Vasile Grigore Latiş” din Târgu Lăpuş, a avut loc Festivalul interjudeţean de teatru pentru elevi „Actor pentru o zi”, ediţia a II-a. Organizatorii evenimentului au fost: Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” din Târgu Lăpuş (director prof. Mihai Burzo, dir. adjunct Dorin Vaida, coordonatori prof. Iuliana Pop şi Mariana Pop).

DSC03327

La manifestare au participat în total nouă trupe de actori-elevi: „Masca” de la Liceul „Emil Racoviţă”, „Reverenţa” de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” din Baia Mare, trupele „Damira” şi „Cuore” venite de la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” din Şomcuta Mare, „Actori amatori tincani” de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, jud. Bihor, „Phoenix” de la Şcoala Gimnazială „Florea Bogdan” din Reghin, jud. Mureş, „Trupa fără nume” din Carei, jud. Satu-Mare, trupa „Stropi de speranţă” din Libotin şi trupa Liceului Tehnologic „Grigore C. Moisil” Târgu Lăpuş, „Armonia”.

Juriul a fost alcătuit din: prof. dr. Valeria Bilţ, prof. dr. Terezia Filip, prof. Adriana Moldovan, prof. Ovidiu Boga, Anton Petruţ, directorul Casei de Cultură, şi eleva Alexandra Gherman, preşedinta Consiliului pe şcoală al elevilor. În cadrul festivalului au avut loc şi momente artistice, precum reprezentaţia trupei de liceeni „Generaţia 2000” de la Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil”, şi lansarea revistei cu numărul 1 a festivalului, intitulată „Actor pentru o zi”.

100_2266Câştigătorii marelui trofeu al festivalului au fost de data aceasta membrii „Trupei fără nume” din Carei, coordonaţi de prof. Liliana Sorian şi Angela Gabor, care au adus astfel un omagiu iniţiatoarei grupului, profesoara Ioana Câcu, din păcate plecată în lumea celor drepţi mult prea devreme. Toate trupele prezente în festival au fost premiate, ca urmare a talentului dovedit de către tinerii actori şi a pasiunii acestora pentru marele câştigător al zilei, Teatrul-rege.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: