COMPROMISUL

de prof. Traian RUS

Mi-am dedicat viaţa studiului trecutului comunităţii mele, sub multiple aspecte. Poate părea un demers inutil, dar mie mi-a adus satisfacţii deosebite. Am avut privilegiul de a descoperi o lume fabuloasă, în care oamenii ştiau cu adevărat să se bucure de viaţă, să trăiască cu intensitate maximă fiecare „eveniment”. Unele lucruri mi s-au părut atât de fascinante, încât am găsit de cuviinţă să le împărtăşesc şi cititorilor mei.

215_foto_Attila HajosEtnologii au studiat nunta codrenească şi rezultatul cercetărilor lor a dat naştere unor lucrări de mare valoare. Mă gândesc la Dumitru Pop, Pamfil Bilţiu, Augustin Mocanu, Victor Becheanu, Ieremia Borca şi mulţi alţii. Au studiat-o după planuri prestabilite, reuşind să surprindă fiecare aspect al acestei spectaculoase manifestări din viaţa statului. La rândul meu, studiind tema, am reuşit să găsesc elemente picante ale nunţii din Oarţa de Sus, de bună seamă incitante pentru oricine.

Curiozitatea era la culme în fiecare moment al nunţii şi, pe măsură ce se parcurgeau etapele acesteia, satul, marele judecător, îşi dădea verdictul: mireasa şi părinţii săi erau sau nu erau harnici, erau sau nu erau gospodari, zestrea era consistentă sau săracă. Apreciau totul şi stabileau astfel statutul noii familii.

Un singur lucru nu reuşiseră să afle şi să judece: Era, oare, mireasa fată mare? Dorinţa era uriaşă, iar soluţia a apărut cu greu, după consistente eforturi de gândire. Singurul care le putea da informaţia era preotul satului, mireasa fiind obligată să se spovedească înainte de cununie, dar păcatul încălcării secretului spovedaniei îl făcea pe acesta aproape imposibil de convins. Patimile sunt însă cumplite, chiar pentru unii purtători de sutană. Alcoolismul, boală teribil de grea, impune celor „infestaţi” să găsească băutură prin orice mijloace şi compromisul s-a putut realiza. În schimbul băuturii, preotul vremii a cedat, cerând în schimb soluţii pentru a nu se compromite în faţa comunităţii, pentru că în faţa lui Dumnezeu nu se putea face nimic. S-a stabilit ca, în cazul în care mireasa era fată mare, preotul să spună: „Se cunună robul lui Dumnezeu […] cu roaba lui 090_foto_ Attila HajosDumnezeu […], în numele Tatălui…”, iar în cazul contrar: „Se cunună servul lui Dumnezeu […] cu serva lui Dumnezeu […], în numele Tatălui…” Termenii „rob” şi „serv” au acelaşi sens şi se foloseau în ambele biserici ale românilor, cei de rit ortodox utilizându-l pe primul, iar greco-catolicii pe al doilea. Ceremonia cununiei religioase se desfăşura cu participarea unui mare număr de săteni şi era trăită cu maximă intensitate. Odată cunoscut compromisul, aşteptau cu toţii momentul, atenţia ajungând la maximum când vorbele preotului le dezvăluiau misterul. Dacă folosea termenul „rob”, unii trăiau sentimentul uşurării, dar şi al unei oarecari dezamăgiri, pentru că spectaculosul lipsea. În biserică se auzea un oftat. Dacă folosea termenul „serv”, provocările continuau, cu toţii căutând să afle cine o fi fost autorul păcatului şi începeau şuşotelile. Mi s-a relatat de către dl. Ilie Chiş că şi la Motiş existase o situaţie oarecum asemănătoare, provocată de faptul că uneori preotul începea predica de la sfârşitul cununiei cu formula: „Cinstiţi miri, cinstiţi naşi…”, alteori cu: „Iubiţi miri, iubiţi naşi…” Diferenţa pare insesizabilă, numai că participanţilor le putea oferi răspunsul aşteptat. Dacă preotul începea cu „cinstiţi” putea însemna că mireasa era fată mare, iar dacă începea cu „iubiţi” inducea ideea că mărul interzis fusese gustat.

M-am oprit asupra acestui aspect nu numai pentru ineditul lui, ci şi pentru a vă oferi detalii din lumea satului de altădată, o lume plină de farmec, o lume pe care o evoc mereu cu sufletul plin de regret. Suntem pe cale de a pierde o avere cu adevărat fabuloasă.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: