PARFUM DE ILUSTRATE

7 Parfum CPI 033

de Sergiu GĂBUREAC

Retransmiterea tv, repetată, a înregistrării evenimentelor cartofile întâmplate la Complexul Muzeal al judeţului Neamţ, cu prilejul aniversării de 120 de ani a editării primelor cărţi poştale ilustrate româneşti, arată atenţia acordată de mass-media, dezvăluind bucuriile şi emoţiile participanţilor. Atât a celor implicaţi direct în derularea momentelor programate, cât şi a celorlalţi, martori ai marii sărbători a cartofililor români.

Oraşul însuşi s-a pregătit, în ajun, străzile fiind udate, din belşug, de o ploaie mocănească. Astfel, niciun fir de praf nu a deranjat oaspeţii.

La ora fixată (+ 3 minute), managerul evenimentului, Viorel Nicolau, preşedintele Asociaţiei Filateliştilor Neamţ, invită în sală lumea împrăştiată prin tot muzeul pentru a viziona exponatele din expoziţia aniversară Parfum de ilustrate. O expoziţie la care au participat colecţionari din toate provinciile României, mulţi onoraţi cu distincţii dintre cele mai valoroase de către juriul coordonat de Constantin Paţilea.

01 14.07 insigna CARTO 02La clasa Competiţie, premiul cel mare a fost acordat exponatului Localităţi săseşti din Transilvania realizat de Mircea Calu, iar la clasa Literatură au fost acordate nu mai puţin de opt diplome în rang de medalie de aur, ceea ce reprezintă o recunoaştere a valoroaselor lucrări ale cartofililor români (Corneliu Beda, Ioan Catană, Radu Cornescu, Silviu N. Dragomir, Sergiu-Marian D. Găbureac, Gabriel-Octavian Nicolae şi Marian Moşneagu şi Corneliu Stoica) pentru redarea vizuală a unor pagini din istoria României. Lansarea primului catalog-album cartofil pentru o localitate din România, Piatra-Neamţ odinioară oraş european, al subsemnatului, a sucitat interes încă de la analiza titlului. De ce fără virgule?!? Simplu! Pentru a putea fi citit în diverse chei, funcţie de opinia formată după analiza conţinutului. Tot la capitolul lansări, o plăcută surpiză a fost micromonografia ilustrată Nicu Albu, cu o puternică componentă cartofilă, dedicată celui mai bun primar din toate timpurile al urbei Piatra-Neamţ. Lucrarea realizată de Constantin Paţilea şi Viorel Nicolaueste un omagiu celui care, practic, a modernizat oraşul la începutul secolului trecut. Printre marile sale realizări, în calitate de primar, prefect, deputat sau senator se numără şi amenajarea la standarde europene a versantului vestic al Cozlei, cunoscut de urmaşi drept Parcul Cozla. Ce împlinesc în acest an, pe 15 august, 110 ani de la inaugurare.

2 P1010035Despre momentul aniversar s-a vorbit intens, cu rememorări ale începutului cartofiliei în România, dar şi a evenimentelor din cei 20 de ani de activitate organizată a acestui hobby în România. S-au punctat frumoasele realizări ale cartofililor români în redarea trecutului vizual al României sub diverse forme: expoziţii, albume, ilustrate. Cartofilii-cercetători români au o contribuţie tot mai însemnată la istoria vizuală a multor localităţi, precum şi a ilustrării altor domenii: literatură, istorie, religie, etnografie, ştiinţele naturii, ştiinţe tehnice, geografie, arte, sport… (detalii şi imagini în bibliografia cartofilă publicată în nr. 12 al buletinului info-hobby). Au fost prezentate, de asemenea, insignele-distincţii, precum şi cele 12 ilustrate-replici aniversare realizate cu acest prilej.

Nu pot trece peste instructiva alocuţiune a cercetătorului Corneliu Beda, participant an de an la simpozioanele de la Piatra-Neamţ, privind recenta sa lucrare de referinţă Oraşul Zimnicea în 1000 de imagini şi documente, unde ilustratele ocupă un loc binemeritat. Premierea colecţionarilor, în prezenţa preşedintelui Carto-Clubului Român, Şerban Drăguşanu, a atras aplauzele celor prezenţi, fiind o răsplată pentru munca lor de nopţi şi zile în realizarea exponatelor sau a lucrărilor din clasa Literatură cartofilă.

12 Parfum CPI 114Seara s-a încheiat cu o cină de lucru, cu dezbateri aprinse, la Casa Paharnicului, urmând ca programul să fie continuat în ziua ce se apropia cu repeziciune.

Şi a fost ziua a doua! Târgul colecţionarilor, organizat în cocheta grădină-restaurant, a atras numeroşi amatori de ilustrate, bancnote, monede, timbre, ceasuri, publicaţii vechi, medalii, insigne… Ca de obicei, unii au fost fericiţi de găsirea unei noi piese pentru colecţia lor, alţii uşor dezamăgiţi.

Un bun prilej de a te revedea cu vechi prieteni, de a mai schimba o vorbă… C-aşa-i la târg!

La 13 fix (nu te pui cu fecioarele!), oaspeţii sunt invitaţi să urce în maşina care avea să-i ducă pe un traseu regal. Parcurgem calea spre Bicaz, printr-un peisaj mirific. În dreapta, privim străvechea cetate Petrodava, cu tainele ei nedezlegate în întregime, care se oglindeşte în lacul-baraj de la poale. În stânga, urmează aşezământul monahal Bistriţa, şi el încărcat de istorie. Trecem pe lângă Bisericani, Pângăraţi, Tarcău, alte locuri de o frumuseţe aparte…

06 sedinta foto pe punteBistriţa cea aurie ne însoţeşte până la reşedinţa regală, azi sediul Primăriei, unde ne întâmpină actualul primar Nicolae Sălăgean şi Ioan Asavei, bibliotecarul-civilizator al Bicazului. Primim şi un frumos pliant. Construcţia, care datează din 1912, necesită ample lucrări de consolidare şi reconstituire. Aici a fost adăpostit vremelnic însuşi preşedintele Poloniei, Ignacy Mościcki, în vremurile de restrişte din 1939. Sunt convins că redarea stării inţiale a reşedinţei regale va constitui un obiectiv cu un mare impact turistic.

Continuăm drumul spre portul Bicaz, singurul din ţară pe un lac interior. Ne aşteaptă nava care ne poartă pe apa întinsă. De un calm moldovenesc. Arhicunoscut.

10 Ceahlaul la orizontCulmile Ceahlăului ni se arată ochilor o clipă, într-o splendidă zi de vară. Poveştile, mai mult sau mai puţin cartofile, curg, mai ales după ce ne ostoiom foamea cu bucatele oferite cu generozitate de gazde. Vinul, de mai multe culori, astâmpără setea trezită de pălinca de început. Cum, nu ştiaţi? Există pălincă şi în Moldova! De vest.

Ziua se încheie, târziu în noapte, tot la Casa Paharnicului, planeta aflându-se sub zodia zeului Fotbal. Au fost două zile pline de cartofilie la poale verzi de Pietricica, Cozla şi Cernegura.

Mulţumim postului tv Tele M pentru generozitatea înregistrării şi transmiterii festivităţilor aniversare. Imagini datorate artistului fotograf Cornel Miftode, amatorilor Mihai Ceucă şi Sergiu Găbureac.

5 P1010043

VIZITAŢI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/, http://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3,
gsm_as@yahoo.com; gsm.ass007@gmail.com,
Tel.0731 936.6150752 975.130
Bucureşti – 39

Informaţia, o problemă? – O rezolvăm împreună.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: