COLECŢIA GRAI ROMÂNESC, ANTOLOGIA POEŢILOR ROMÂNI CONTEMPORANI DIN ÎNTREAGA LUME

PERSPECTIVĂ ASUPRA MODERNITĂŢII

de prof. dr. Mihaela ROTARU

Picture 001nn_Avem în faţă o antologie a poeţilor contemporani din întreaga lume, ediţie bilingvă română-germană, apărută la editura Editgraph, Buzău, 2014, în colecţia Grai românesc. Vorbim, aşadar, de un produs nou, dacă ar fi să vorbim în termeni de marketing sau dacă privim creaţia, actul scrierii ca proces, în urma căruia se naşte un… produs. Desigur, un dar pentru minte şi pentru inimă, atât de des neglijate într-o epocă ce privilegiază trupul, supradimensionând, prin prea mare atenţie ce i se dă, vulnerabilitatea şi nimicnicia. O carte, aşadar, de suflet, care surpinde atât prin părţile ei componente, cât şi prin vederea de ansamblu, ca tot unitar.

Gândită ca o oglindire a câtorva prezenţe valoroase ale momentului, antologia spicuieşte din roadele celor cuprinşi în acest evantai, versuri pe linie tradiţionalistă, sau, din contră, abordări lirice care propun o viziune modernă, postmodernă, înscrisă, oricum am încerca să o numim, pe sinuoasa direcţie a lui novum. După o scurtă prezentare a autorului, o carte de vizită în care sunt surprinse inspirat reperele creaţiei, crezul poetic, orientarea majoră a poeziei, sunt redate la fiecare scriitor câte două poezii, fiecare fiind tradusă şi în germană. Este momentul să punem în lumină pe cel care s-a ocupat de acest măreţ proiect, coordonatorul Trandafir Sîmpetru, dar şi pe traducător, Angelik Brenda, a cărei implicare laborioasă merită lăudată în mii de cuvinte. În proximitatea universului liric, cuvintele curg şuvoi, se succedă cu o rapiditate care lesne ne poate păcăli, intrăm ca într-un iureş din care anevoie mai putem ieşi. Păstrând caracterul ludic, ne jucăm arghezian cu cuvintele şi vom rezuma spunând doar cinste celor care au contribuit la acest proiect!

Picture-111Volumul înglobează un grupaj de texte poetice, scurte, cu referinţe critice menite să ghideze cititorul interesat, să îl provoace la a cerceta mai departe, la a scotoci prin marea Bibliotecă a cunoşterii, la a vrea să ştie mai mult.

În acest perimetru deja schiţat, apariţia acestei antologii stârneşte interes nu numai în rândul aprigilor cititori de literatură, de poezie, în special, ci şi al celor care vor şi au acum ocazia să îşi actualizeze cunoştinţele cu privire la fenomenul literar, cu privire la ce mai e nou prin spaţiul contemporan, dat fiind faptul că ne e cam dificil să le ştim chiar pe toate… Mai e nevoie, din când în când, de o iniţiativă de acest fel, care să marcheze cu o precizie matematică, să cuantifice, să contabilizeze realitatea, să o radiografieze pentru a ne oferi o imagine cât mai accesibilă, clară, coerentă, a ceea ce se petrece în spaţiul literar (suntem în acord cu jocurile propuse de poeţii antologaţi, cu care, prin intermediul fascinaţiei pe care o exercită cuvântul, am intrat într-un viu şi autentic dialog).

Mediile din care provin autorii amintiţi sunt dintre cele mai diverse, bănuim că, în principal filologice, jurnalistice, teologice – cum este cazul părintelui Radu Botiş, de pildă, despre care ştim că se manifestă în creaţia artistică cu siguranţa celui foarte conştient de menirea, de calităţile, de talentele cu care a fost înzestrat. Poeziile cu care este reprezentat sunt Din suflet orişicând răsună şi Mă rog…, valoroase pentru că surpind emblematic ceea ce transmite întreaga sa creaţie, adică seninătate, împăcare cu sine, cu semenii, cu Dumnezeu.

Ne-am oprit asupra acestor două poezii, prin prisma faptului că pe autor îl ştim cu toţii din variate medii, mai cu seamă prin intermediul internetului. Însă putem adăuga, spicuind şi fără să zăbovim prea mult, din motive legate de spaţiu, alte nume valoroase, precum Marin Moscu, Diana Olteanu, Constantin Bidulescu, Lucreţia Ionescu Buiciuc, Dorin Moldovan, Emilia Popescu Rusu, Petre Ioan Creţu, Violeta Laichici Seifert, Mariana Ciurezu, Ştefan Dima, Rodica Cernea, Carmen Georgeta Popescu, Ovidiu Sinov, Alexandra Victoria Filip, Cornel Balaban, Luminiţa Săceleanu, Doina Cotfas, Ioan Adrian Trifan, Daniela Tiger, Lilioara Macovei, Liliana Narcisa Farcaş, Anca Popescu, Rodica Constantinescu, Doina Bulzan, Maria Bratu, Ana Munteanu Drăghici, Ligia Grindeanu, Constantin Mironescu, Georgeta Pamfil Manta, Elena Lungu, Costică Nechita, Karelia Mihaela Neacşu, Liuba Botezatu, Trandafir Sîmpetru care şi încheie, cu modestia care îl caracterizează, seria condeielor lirice.

Diversitatea autorilor stârneşte un şi mai viu interes, nume consacrate sau în curs de consacrare, în orice caz, o pleiadă menită să ne ofere, nouă, cititorilor, de la elevi, studenţi, tineri învăţăcei, până cei mai puţin tineri…, un evantai pestriţ, bogat şi lucrat cu migala unui homo artifex. O carte cu parfum de sensibilitate şi delicateţe, destinată să plimbe suav sufletul cititorului prin diverse formule literare, convingeri estetice şi orientări tematice.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: