BOACTĂRUL SATULUI

de prof. Traian RUS

Preocupările mele de recuperare a modelelor tradiţionale, atât pentru frumuseţea lor, cât şi pentru utilitatea comunitară, m-au determinat să reintroduc, la Oarţa de Sus, boactărul satului, Dorel Bancospersonajul care anunţa ştirile, „ordinele” de la Primărie, Poliţie, veterinar. Dispăruse de vreo 20 de ani şi îmi aduc aminte cum se făcea linişte în sat când badea Gheorghea lui Dragomir bătea toba: „Auzâââţ oaaamini! Să dă de ştire! Lui Iuănu lui Mnihai i s-o umflat vaca şi i-o crăpat. O tăiet-o şi vinde carnea cu 12 lei kilogramu’. Cine doreşte să cumpere, să margă la el. A doua oară! Doctorul veterinar vine mâni dimineaţă la vaccinat vacile. În ocolu morii, la ora 6. Cine nu să prezintă a fi amendat!”

Proiectul l-am „copt” demult, dar abia acum i-a venit vremea, zilele muzeului (11-12 mai 2013) oferindu-mi prilejul unei „lansări” pe care am putut-o promova pe diverse canale în toată lumea.

Am lucrat ca de obicei în echipă şi, alături de primarul comunei, prof. Bogdan Pop, au venit spre mine vestitul rapsod al Ţării Codrului, Radu Ciordaş, Felician Pop, şeful postului de poliţie şi Mircea Mureşan, reprezentantul mai multor televiziuni în Maramureş. Cu toţii ne-am propus să lansăm un „produs” de succes, iar gândul ascuns a fost ca sămânţa să rodească în cât mai multe comunităţi codrene. Cu toţii suntem nostalgicii unei străvechi lumi fabuloase, în care oamenii, deşi foarte săraci, trăiau mult mai fericiţi. Poate ne luptăm cu morile de vânt, dar şi demersurile lui Miguel de Cervantes i-au atras milioane şi milioane de admiratori. Chiar dacă nu vom putea opri procesul de modernizare a societăţii, căutăm să conservăm şi să protejăm cât mai multe elemente ale acelei lumi de demult.

Am avut şi noroc, pentru că mi-a ieşit în cale un localnic care se încadrează perfect în modelul pe care mi l-am imaginat. Nici dacă aş fi organizat un concurs naţional nu se brodea mai bine. Dorel Bancoş, căci despre el este vorba, e un tip mărunţel, cu o faţă atipică, de formă geometrică, ciupită de vărsat, cu un mers de robot. L-am supus la un test vocal şi a reuşit cu greu să-l treacă, atât tonul cât şi volumul vocii primind calificativul „acceptabil”. Mai greu a fost cu bătutul tobei, toate eforturile noastre de a-l învăţa vechile ritmuri terminându-se cu un mare eşec. Am fost nevoiţi să improvizăm noi bătăi de tobă, „acceptabile” şi acestea, până la urmă.

Ne-a prezentat şi un C.V., care să-l valideze pentru noua lui funcţie: a citit câteva sute de cărţi, literatură poliţistă în special, iar în apartamentul fratelui său din Baia Mare are o bibliotecă de 50 de volume, de care nimeni nu are voie să se atingă. Om citit, ce mai! Cu toate acestea, testul de memorie nu l-a promovat decât din a cincea încercare. Poate, eu i-am propus un text prea lung. Sau poate pălinca, prietena lui cea dragă, i-a şters o parte din neuronii care răspund de memorie. M-am „documentat” şi am descoperit că nu ar fi primul din branşa lui.

Dorel a acceptat propunerea mea „din prima”. I se oferise prilejul de a ieşi din anonimat, iar pe traseele pe care urma să le parcurgă avea şanse să se întâlnească şi cu câte cu un pahar de pălincă. I-am zis că un asemenea „servici” este ca la C.F.R. şi ca la armată. Trebuie să fie apt la orice oră din zi şi noapte. A fost de acord şi mi-a promis că voi fi mulţumit de prestaţia lui.

Ing. Alexandru Tămăşan (Sănducu lui Cornelu lui Ananie) mă avertizase. Boactărul din Ocna Mureş, cu ocazia unei vizite a regelui Mihai, a primit de la primar următorul text: „În data de… [zi, lună, an] va veni în vizită în Ocna Mureş regele Mihai şi Augusta sa mamă”. Cei din Ocna Mureş au auzit vestea în felul următor: „Atenţiune, atenţiune! Se dă de ştire! În data de… [zi, lună, an] va veni la noi în vizită regele Mihai, iar în august maică-sa”. Dorel a primit de la mine şi de la domnul primar, în ajunul sărbătorii de 11 mai, următorul text: „În 11 şi 12 mai 2013, cu ocazia Hramului Bisericii, vor avea loc şi Zilele Muzeului Satului. Programul manifestărilor: de la ora 10, sfinţirea Restenirii de la muzeu, de la ora 11, prezentarea boactărului satului, de la ora 11.30, lansarea cărţii Poveşti din Ţara Codrului a domnului profesor Rusu, de la ora 13, program folcloric codrenesc. În 12 mai va fi hramul Bisericii, de la ora 10. La toate manifestările va participa Mitropolitul Andrei. Domnul primar vă roagă pe toţi să vă ticăzâţi (curăţaţi) şanţurile, să vă reparaţi gardurile şi să vă văruiţi pomii”. Ce au auzit orţenii de sus? – „Auzâââţi oaaamini! Să dă de ştiiire! În data de 11 mai, de la ora 10, domnu’ Rusu şi domnu’ primar vă invită pă tăţ la muzeu’ satului. De la ora 10 să va sfinţî Restenirea, de la ora 11 să va prezenta boactăru’ satului, de la ora 11.30 se va prezenta cartea lui domnu’ Rusu. De poveşti. De la ora 1 a fi mare spectacol codrenesc. A doua oară! Domnu’ primar vă roagă pă tăţi să vă ticăzâţi şanţurile, să vă hurniţi (răsturnaţi) gardurile şi să vă văruiţi pomnii. Satu’ să arate lună şi bec. Care nu, va fi amendat. A tria oară! Duminică, de la ora 10, îi hramu’ Besericii”. După ce a umblat prin tot satul, a venit pe la mine şi m-a întrebat dacă am fost mulţumit. L-am lăudat, mai ales că dorisem ca acest personaj să aibă şi partea lui de umor. Tocmai se întâmplase şi nici un localnic nu şi-a „hurnit” gardurile.

În 11 mai 2013, boactărul satului, ferchezuit, îmbrăcat într-o uniformă de comisar-şef de poliţie, a urcat pe scenă. Primarul comunei i-a înmânat toba şi beţele, învestindu-l în noua funcţie. Apoi şi-a declamat textul, însoţindu-se de bătăile tobei. A primit aplauze puternice, semn că localnicii îl aprobă şi acceptă. Dorel a fost fericit.

Prestaţiile ulterioare au fost şi mai bune. Pe 21 iulie 2013, când a trebuit să anunţe evenimentele culturale organizate cu ocazia hramului Mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena” din Ciutruci – Oarţa de Sus, era foarte bolnav. Renunţasem să-l solicit, dar, auzind el de eveniment, mi-a solicitat textul şi… şi-a făcut datoria. A venit să-şi primească laudele. L-am primit cu drag. Mi-a spus:

– Domnule profesor, chiar dumneavoastră mi-aţi zis că meseria de boactăr este ca la C.F.R. sau la armată. Nu poţi lipsi de la post niciodată.

M-a emoţionat şi m-am gândit cât de puţin îţi trebuie ca să-l faci pe un om fericit.

Zilele trecute, prietena mea, Malvina Madar Iederan, mi-a povestit cum a strigat la un moment dat boactărul din Soconzel, Loaţi Măteşoaii:

– Atenţiune, atenţiune! Mâine îi mare sărbătoare la noi. Tătă lumea să-şi văruiască pomnii şi să-şi belească câinii.

Primarul vroise să comunice ca toţi localnicii să-şi văruiască pomii şi să-şi lege câinii.

La Beltiug, primarul s-a hotărât să comunice după fiecare târg numărul animalelor vândute. I-a comunicat boactărului să anunţe că s-au vândut un bou şi-o vacă. Acesta, ungur, a strigat:

– Atenţie, atenţie! Ieri fost mare târg la noi. S-o vândut on bou de vacă!

Boactărul din Seini a primit de la domnul primar următorul text: „Mâine vine caravana din Satu Mare. Va rula filmul Fata cu părul cărunt, la popa în şură, pe lipideu alb. Cei din primele rânduri vor plăti trei lei, cei din mijloc, un leu, cei din spate 50 de bani. Care nu au loc stau cum pot”. Ungur şi el, le-a transmis seinenilor:

– Atenţiune, atenţiuneee! Mâine vine curva de la Satu Mare. F[…]em la popa în şură, pă lipideu alb, Fata cu păr cărunt. Plata să face cum urmează: cei din primele rânduri trei lei, cei la mijloc un lei, cei din spate 50 de bani. Cei care nu are loc f[…]e în picioare, care cum poate.

Dorel Bancoş este un mic copilaş pe lângă boactărul din Seini, dar nu ştii niciodată ce surprize îţi rezervă viitorul.

„Săracă lume demult,
Fain-o fost, iute-o trecut”

28 iulie 2013

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: