Prozatorul Vasile Dragomir la 60 de ani!

de Gelu DRAGOŞ

Vasile Dragomir

Vasile Dragomir

Nici nu mai ştiu de când îl cunosc pe maestrul Vasile Dragomir. În orice caz, de dinainte de 1989. Ce m-a frapat dintotdeauna la dânsul este eleganţa cu care se îmbracă şi faptul că spune lucrurilor pe nume, cu umor acid, dar astfel încât nu poţi să te superi pe Domnia Sa chiar dacă tu eşti subiectul.

Sâmbătă, 6 septembrie, în Căminul cultural din Copalnic Mănăştur s-a lansat cel de-al optulea număr al revistei de cultură „Vatra chioreană”, al cărei director fondator este Vasile Dragomir. Ce coincidenţă plăcută şi meritată pentru acest talentat şi valoros prozator! Să-ţi serbezi cei 60 de ani cu un nou număr de revistă!

Îmi amintesc că, prin anii 1998-2000, când era unul dintre redactorii importanţi ai săptămânalului „Jurnalul de vineri”, într-o discuţie avută în boema băimăreană, alături de regretatul ziarist Gheorghe Peter, m-a invitat să scriu şi eu la Jurnal – citez: „Dacă ai ceva important de spus. Nu vezi câtă ticăloşie şi nedreptate e în ţara asta?!” Vreo trei-patru articole tot mi le-a publicat, deşi acolo scriau „oameni grei”: Ioan Groşan, dr. Nicolae Iuga, Augustin Griguţa Botiş, dr. Alexa Gavril Bâle, Radu Suciu, Cornel Ivanciuc şi alţi publicişti importanţi ai Maramureşului.

Trebuie să mai spunem că prozatorul Vasile Dragomir, de obârşie din Copalnic Mănăştur, este un sufletist. A ajutat mulţi tineri să devină condeie cunoscute, apoi a ajutat mulţi oameni necăjiţi din zonă şi nu în ultimul rând a fost şi este o prezenţă constantă a mişcării culturale maramureşene. Cuvântul şi părerea lui înseamnă mult pentru cei care-l ascultă sau sunt participanţi la concursuri şi festivaluri literare, sau când vorbim de Cenaclul Scriitorilor din Maramureş, de Tabăra de Literatură şi Arte „Archeus” Ocoliş, ori revista culturală „Vatra chioreană”. Faptul că s-a desfiinţat „Jurnalul de vineri”, care-i ocupa mult timp fizic, îi dă posibilitatea domnului Dragomir să-şi finalizeze romanul „Zeghea”, la care lucrează acum.

La o vârstă atât de „rotundă”, noi îi dorim lui Vasile multă sănătate, putere de muncă, timp pentru scris şi să-şi sporească colecţia de pipe şi pălării americăneşti!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: