OAZA DE ÎNŢELEPCIUNE COREEANĂ DIN BAIA MARE

KC7

de Vlăduţ BURDE

Născut printr-un proiect de colaborare dintre Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare şi Universitatea Kangnam din Seul, Coreea de Sud, acest colţ coreean („Korean Corner”), primul din Europa, este menit să potolească băimărenilor setea de cunoaştere în legătură cu o cultură prea puţin cunoscută în acest areal geografic, cu o limbă şi o cultură exemplare, cu o istorie pe cât de tragică, pe atât de interesantă.

KC6Cu un inventar de aproximativ 1000 de volume, cărţi din domenii variate, de la lingvistică coreeană, literatură, istorie, bucătărie, până la religie şi film, majoritatea în limba engleză, sau atât în engleză, cât şi în coreeană, Korean Corner Baia Mare este o oază de înţelepciune pentru cei interesaţi de cultura coreeană.

KC12Korean Corner Baia Mare oferă celor care doresc să cunoască Coreea mai îndeaproape materiale diverse pentru învăţarea limbii coreene, pentru copii – poveşti coreene, pentru pasionaţii de istorie – cărţi esenţiale pentru înţelegerea rolului pe care Peninsula Coreea l-a avut în istoria mondială. Gurmanzii doritori de a se înfrupta din aromele lumii se pot delecta cu reţete coreene, pe care le pot prepara acasă.

KC1De asemenea, Coreea poate fi descoperită şi prin cărţile cu fotografii uluitoare, care îi aşteaptă pe cei împătimiţi de călătorii. Pentru a aduce un suflu de aer asiatic, la Korean Corner au fost aduse din îndepărtata Coree de Sud un costum tradiţional coreean, hanbok, câteva tobe ritualice, măşti coreene şi un rulou cu o pictură, pentru un plus de exotism.

KC2

Trebuie menţionat faptul că, deşi nu există, încă, în Baia Mare vreun profesor dornic să predea această frumoasă şi melodioasă limbă celor interesaţi, la KC13Korean Corner, pe lângă o sumedenie de manuale şi dicţionare de limbă coreeană, bilingve (coreeană-engleză), dar unele oferind posibilitatea de a învăţa, oarecum alternative, japoneza şi chineza, se găsesc şi manuale de pregătire pentru examenul TOPIK (Test Of Proficiency în Korean).

KC4Chiar dacă pare o limbă dificil de învăţat, cu perseverenţă şi motivaţie orice este posibil. Mai greu este începutul, însă să nu uităm ceea ce ne spune un proverb coreean, şi anume (îl redăm în transliterare – n.r.): Go-saeng Ggeut-eh naki eun-da, adică „La sfârşitul unei perioade dificile vine şi fericirea”.

KC5

KC8

KC3KC10

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: