Preotul Ioan Pop, mare patriot din Codru

Traian Oros_ foto_Delia Florea

Traian Oros

de Traian OROS
vicepreşedinte al Asociaţiei Culturale BODAVA

Preotul Ioan Pop s-a născut în anul 1858 în Dăbâca, jud. Cluj. După absolvirea cursurilor primare a urmat Seminarul Teologic din Gherla. A fost căsătorit cu o descendentă a tribunului Simion Bărnuţiu şi înrudit colateral cu Iuliu Maniu şi familia lui Corneliu Coposu. În anul 1885 devine păstor sufletesc şi administrator al parohiei Someş-Uileac şi al filiei Vicea. Pe lângă calităţile de bun paroh, a fost şi un strălucit dascăl, care s-a dedicat cu pasiune şi devotament tinerelor generaţii. Din căsătorie, în anul 1888, a rezultat o fiică pe numele de Veturia-Otilia, care la vârsta de doi ani rămâne orfană de mamă. În urma decesului soţiei din anul 1890, preotul Ioan Pop a fost nevoit să preia şi rolul de mamă, trebuind să-şi crească şi să-şi educe fiica orfană. Pentru a primi o educaţie aleasă, Veturia-Otilia a fost înscrisă la liceul de fete din Regat Măgurele, de lângă Bucureşti, al cărui director era scriitorul Ioan Slavici. În acest liceu tânăra Veturia-Otilia a primit o educaţie aleasă, o cultură vastă şi aprofundată în majoritatea domeniilor.

Preotul Ioan Pop a fost un mare patriot şi un admirator şi susţinător fervent al tribunului George Pop de Băseşti, alături de care a luptat cu toată fiinţa sa pentru drepturile şi libertăţile românilor. Nedreptăţile social-economice şi politice îndreptate împotriva naţionalităţilor şi cu deosebire asupra românilor care erau consideraţi ca fiind cei mai primejdioşi pentru interesele statului maghiar. Însufleţit de sentimente de adevărat patriot român, a fost şi sufletul acţiunilor locale şi al celor pe care le desfăşura asociaţia ASTRA din Sibiu şi apoi al filialei de la Băseşti, înfiinţată la 22 aprilie 1908. Politicile de asuprire şi de împilare au fost accentuate de Guvernul de la Budapesta pe care-l conducea în anul 1892 nimeni altul decât faimosul baron Dezső Bánffy, supranumit „Hidra de pe malul Dunării”, care duşmănea de moarte tot ce nu era ungur. Această stare de lucruri a determinat Comitetul Naţional Român în frunte cu Ion Raţiu, Vasile Lucaciu, George Pop de Băseşti, şi Septimiu Albini să ia hotărârea ca toate fărădelegile săvârşite de guvernanţi să fie aduse în scris la cunoştinţa împăratului Francisc Iosif, cerându-i să facă dreptate românilor persecutaţi. Documentul numit Memorandum s-a întocmit şi tipărit la Sibiu, în anul 1892. Preotul Ioan Pop a fost ales să facă parte din delegaţia demonstrativă care să meargă la Viena, să ceară audienţă la împărat şi să-i prezinte petiţia. Autorităţile au supravegheat şi au încercat să oprească acest demers, ameninţându-i şi terorizându-i pe memorandişti. Documentul a fost un adevărat rechizitoriu la adresa autorităţilor, prin care cei acuzaţi au devenit acuzatori. Mediatizarea petiţiei de către presă a avut un mare răsunet în cancelariile europene. La intervenţia Regelui României, Carol I la împăratul Francisc Iosif, acesta s-a văzut silit să-i graţieze condiţionat pe condamnaţii memorandişti. Ceilalţi participanţi delegaţi au fost cercetaţi, terorizaţi şi amendaţi de autorităţi. În timpul acestor acţiuni, preotul Ioan Pop a fost vizitat acasă şi percheziţionat, cerându-i-se să explice ce a căutat la Viena. Acesta a trimis-o pe fiica sa, Veturia-Otilia, spunându-i: „Veturico, adă pălăria pe care am cumpărat-o din Viena, să vadă domnii jandarmi pentru ce am fost acolo”.

Preotul Ioan Pop a fost implicat în promovarea strategiei fruntaşilor politici români, de a schimba starea pesimismului cu cea a activismului politic. Astfel că George Pop de Băseşti este ales deputat în trei mandate consecutive (1872-1875, 1875-1878, 1878-1881) în Parlamentul de la Budapesta. De asemenea, îl găsim şi în campania electorală din anii 1905 şi 1906, sprijinindu-l pe „badea George” pentru a fi reales în Parlamentul de la Budapesta, dar acţiunile puse la cale de autorităţile locale susţinute de către contracandidatul său, baronul Bornemisza Ludovic de intimidare, violenţă şi rea-credinţă au dus la pierderea alegerii candidatului din partea românilor.

În anul 1907 fiica sa, Veturia-Otilia, se căsătoreşte cu tânărul absolvent al Seminarului Teologic din Gherla, Ioan Coste. După hirotonisire ca preot şi la propunerea socrului său, acesta este numit preot paroh în parohia Someş-Uileac şi filia Vicea.

Aşa cum am amintit, sărăcia, nedreptăţile sociale şi politice la care au fost supuşi românii i-au dus pe aceştia la capătul răbdărilor şi disperări şi mulţi aleg să emigreze în SUA În numele unei importante comunităţi de emigranţi români, bunul prieten şi om de încredere al părintelui Ioan Pop, Axinte Conea (frate cu bunicul din partea mamei), şi el emigrant, insistă să plece şi el în SUA, în calitate de preot paroh. După 24 de ani, preotul Ioan Pop cedează parohia Someş-Uileac, în anul 1909, ginerelui său, preotul Ioan Coste, acceptă solicitarea românilor emigranţi şi pleacă în SUA, unde preia în păstorire şi administrare parohia din localitatea Aurora. Aici a funcţionat ca preot paroh din anul 1909, până în anul 1919, când a survenit decesul său.

Cu toate că se afla departe de cei dragi şi de locurile natale, după care tânjea mereu, a fost un preot iubit, care a adunat în jurul său românii dezrădăcinaţi şi, prin ţinuta sa elevată, era considerat o persoană emblematică, iar simţămintele patriotice l-au călăuzit la tot pasul.

În semn de recunoştinţă, comunitatea românilor din SUA păstrează cu pioşenie monumentul funerar închinat revoluţionarului Ioan Pop.

Cehu Silvaniei, la 25-11-2014

Materiale documentare:
Valer Cardoş, Cronică de familie, Someş-Uileac, 2011.
Tiron Albani, Leul de la Şişeşti, , Oradea, Editura Cercul Ziariştilor, 1936.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: