Vocea Cosânzenei (partea a doua)

Ioan Perhaita_foto_Ioan Alexandru Roman_cr

Ioan Perhaiţă

de Ioan PERHAIŢĂ

Adriana Bodea. Este născută la 11 decembrie 1979 în satul Libotin, fiică a lui Dumitru şi a Victoriei Buda. A absolvit şcoala generală din satul natal. Este Adriana Bodea_foto_Doru-Nicolae Pertao fire liniştită dar harnică, aceasta dovedind-o atât la locul de muncă din cadrul firmei S.C. Taparo S.R.L., cât şi în gospodărie, alături de soţ, părinţi şi frate. Activează în grup din Postul Crăciunului anului 2008, când se face remarcată prin versuri ce precedă colindele, acea formulă cu care colindătorii îşi cer permisiunea gazdelor de-a colinda. Dă dovadă de multă seriozitate, participând consecvent la activităţile grupului.

Aurelia Boga. S-a născut la 29 septembrie 1982 în satul Libotin, în Aurelia Boga_foto_Doru-Nicolae Pertafamilia Pavel şi Maria Lucian. Este absolventă a zece clase. S-a căsătorit cu unul din membrii Corului de bărbaţi „Dacii liberi”, pe nume Augustin Boga. Au doi copii (Ioan şi Nicolae), elevi ai şcolii din Libotin. Aurelia şi Augustin deţin o gospodărie frumoasă, fiind destoinici agricultori şi crescători de animale. Aurelia îndrăgeşte cântecul tradiţional, colindele şi pricesnele. Activează în grupul vocal feminin încă de la începuturile lui. Este o femeie energică, mobilizatoare, gata oricând să intervină cu un deosebit spirit critic.

Olimpia Cârtiţă. Un mărţişor născut în 1979 (1 martie) în satul Olimpia Cartita_foto_Doru-Nicolae PertaLibotin, fiică a lui Ioan şi Călina Filip. Este căsătorită cu Mircea Cârtiţă, fost membru al Corului de bărbaţi „Dacii liberi”. Au doi copii (Marius şi Livia), elevi. Au o gospodărie frumoasă, pe care şi-o întreţin în ciuda faptului că au şi câte un loc de muncă. Olimpia este o muncitoare harnică, fruntaşă la firma S.C. Taparo S.R.L. din Târgu Lăpuş. Este o fire veselă, optimistă. Are calităţi vocale şi o receptivitate de invidiat. Iubeşte pricesnele, pe care le interpretează impecabil, în special ca solistă a grupului. Activează în actualul grup, de la înfiinţarea lui.

Victoria Cârtiţă. Născută în 22 iunie 1950, în Libotin, din părinţii Ioan şi Veronica Boga. A absolvit opt clase la şcoala din Libotin. Este Victoria Cartita_foto_Doru-Nicolae Pertaveterana de vârstă a grupului, activând încă de la înfiinţarea primei formaţii, în anul 1980. O doinitoare de cântece, înzestrată cu nişte calităţi vocale deosebite. A luat premiul I la emisiunea „Debut 50 plus”, Cluj, 2009. Culegătoare de cântece, chiar şi autoare, este cea care a contribuit în mod deosebit la alcătuirea repertoriului tuturor grupurilor existente de-a lungul anilor, în care a fost membră până în anul 2011, când, în urma decesului soţului, s-a retras. Este casnică şi agricultoare pricepută, iar în domeniul folclorului rămâne un informator de bază. Fiica şi fiul dumneaei (Lucia şi Zachei) sunt căsătoriţi, la rândul lor având câte doi copii.

Adriana Filip. S-a născut la 12 februarie 1995 în satul Libotin, din părinţii Ionel şi Veronica Filip. Este elevă în clasa a XII-a la Liceul Adriana Filip_foto_Doru-Nicolae PertaTeoretic „Petru Rareş” din Târgu Lăpuş. A venit în grup mai târziu, fiindu-i descoperită pasiunea pentru folclor cu ocazia unui spectacol organizat la Suceava când, fiind antrenate şi fete din afara grupului, Adriana s-a remarcat în mod deosebit. Era în vara anului 2011. S-a ataşat de grup într-un timp foarte scurt, dând dovadă de-o receptivitate foarte bună în ce priveşte repertoriul. Se remarcă prin conştiinciozitatea cu care ia parte la toate activităţile grupului care, pentru ea, sunt prioritare în faţa altor preocupări. Şi părinţii ei au fost membri ai celor două formaţii.

Livia Neag. S-a născut la 10 iunie 1995 în satul Libotin, părinţi fiindu-i Grigore şi Viorelia Neag. Este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Petru Rareş” din Târgu Lăpuş. Îşi doreşte să devină economist, drept care optează pentru studii superioare de Livia Neagspecialitate. Cântă de mică, remarcându-se încă de la grădiniţă. Din clasa a cincea, datorită calităţilor vocale deosebite, este cooptată în grupul vocal feminin din Libotin şi la Clubul elevilor din Târgu Lăpuş. Urmează cursurile Şcolii Populare de Artă „Liviu Borlan” – canto popular la clasa profesoarei Voichiţa Regoş. Devine în scurt timp o solistă binecunoscută în Ţara Lăpuşului, dovedind o ascensiune rapidă datorată auzului muzical aproape perfect, calităţilor vocale deosebite, dar, mai cu seamă, unei munci continue, perseverente, de perfecţionare şi de îmbogăţire a repertoriului. Debutează la televiziunea publică în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric – Muguri de tezaur” al Mărioarei Murărescu, în 2007, la vârsta de 12 ani, unde obţine premiul I. Urmează multe premii la festivaluri comunale şi orăşeneşti, iar cu timpul, la mari festivaluri naţionale. Din palmaresul Liviei, de reţinut sunt: premiul I la Festivalul „Alină-te dor, alină” de la Cicârlău; premiul I la Festivalul „Maramureşu’ răsună” de la Satulung; Marele premiu la prima ediţie a Festivalului „Ion Petreuş”; premiul I la Timişoara; Marele premiu la concursul „Rapsodia Românească” de la televiziunea „Favorit”; premiul I la „Moştenitorii”, TVR 1; Marele premiu la Festivalul „Felician Fărcaşu”; premiul I la „Maria Lătăreţu”. Nu sunt de neglijat ultimele două succese de la marile festivaluri „Strugurele de aur” de la Alba Iulia (premiul II) şi Maria Tănase” de la Craiova (premiul III) desfăşurate în toamna lui 2013. O notă în plus pentru Livia Neag o constituie interpretarea impecabilă a horii cu noduri, specifică Ţării Lăpuşului, cântec care prezintă un grad ridicat de dificultate.

Adriana Pop_foto_Doru-Nicolae PertaAdriana Pop. S-a născut la 1 iulie 1982, în localitatea Lăpuş, vecină Libotinului. Prin căsătorie a fost „adoptată” de satul Libotin, unde trăieşte alături de soţul Nicolae, cu care şi-a înjghebat o gospodărie frumoasă, după opt ani de muncă în Spania. Este absolventă a Liceului Teoretic „Petru Rareş” din Târgu Lăpuş. În anii de şcoală a activat, datorită calităţilor sale vocale, la Clubul elevilor din Târgu Lăpuş, în Ansamblul „Izvorul Lăpuşului”, atât în grup, cât şi ca solistă, obţinând premii la festivaluri-concurs de folclor de la Şieu (Maramureş), Gura Humorului (Suceava) etc. Activează în grupul „Cânt şi dor” din vara anului 2013. Este o bună interpretă de pricesne, făcându-şi deja debutul ca solistă în strană.

Viorica Şanta. Născută la 30 martie 1978, în satul Libotin, din părinţii Nicolae şi Hermina Filip. Este absolventă a Şcolii Generale Viorica Santa_foto_Doru-Nicolae Pertadin Libotin. Căsătorită cu Ioan Şanta. Au împreună doi băieţi (Adelin şi Ioan), elevi ai Liceului Teoretic „Petru Rareş” din Târgu Lăpuş. Viorica este o membră fondatoare a grupului. Fiind şi o bună mobilizatoare, a fost desemnată ca responsabilă de grup, răspunzând cu promptitudine la orice solicitare. Voce şi auz muzical de excepţie. Îndrăgeşte cântecul popular, colindele şi pricesnele, motiv pentru care activează cu plăcere în grup. Este o gospodină foarte bună, o bună lucrătoare în agricultură, dar şi o iscusită muncitoare în industrie, la firma S.C. Taparo S.R.L. – Târgu Lăpuş.

foto_Ioan Alexandru Roman

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: