Corneliu Leu şi-a lansat volumul „Anexe nedorite”, ce cuprinde extrase din dosarele Securităţii

image001

Corneliu Leu

de Daniel Alexandru FLOREA

Scriitorul Corneliu Leu şi-a lansat joi, la Librăria „Mihail Sadoveanu”, volumul „Anexe nedorite”, care cuprinde extrase din dosarele Securităţii, puse la dispoziţie autorului de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

„Am văzut că, atunci când colegi de-ai mei au scos cărţi în care au publicat documente obţinute din dosarele Securităţii, foarte mulţi le cumpărau ca sa vadă dacă sunt sau nu descoperiţi acolo. Aşa că am mizat şi pe cartea asta, publicând şase dosare din arhivele Securităţii, dosarul unchiului meu, episcopul Grigorie Leu, care a fost ucis în 1949, dosarul arestării tatălui meu, după aceea, dosarul unui văr al meu, care a fost arhiepiscopul emigraţiei române şi a fost răpit de KGB, dus la Moscova, anchetat şi după aceea trimis în ţară spre a fi condamnat la moarte şi, în conjungere, şi dosarul meu de anchetat în procesul acela”, a spus joi Corneliu Leu.

El a ţinut să precizeze că ultima parte a cărţii nu este de fapt nici măcar un pamflet: „E un amuzament al meu, că pot să demonstrez că şi teroarea, când e birocratică, e penibilă cu desăvârşire şi că întotdeauna birocraţia profitoare de buget de stat e în stare să inventeze anumite acţiuni, de suspiciune, de urmărire, de acuzare, ca să-şi justifice bugetul instituţional din care beneficiază toţi”.

Corneliu Leu şi-a exprimat bucuria că soarta i-a dat posibilitatea să facă din această culegere de documente un amuzament, şi nu un „lamento”, şi i-a îndemnat pe cei care-i citesc cartea să o privească numai sub aspectul umorului care îl caracterizează.

Prefaţa a fost realizată de prozatorul Florentin Popescu, care a spus că interviurile din această carte nu urmează un tipar, ci sunt un amestec de impresii, de păreri şi de puncte de vedere.

„Ce mi-a plăcut mie este faptul că dânsul este foarte tranşant, în toate problemele, pornind de la literatură şi ajungând la politică. Dânsul, pe lângă activitatea de scriitor, pe care multă lume i-o cunoaşte […], este un foarte bun animator, puţină lume ştie că acum doi ani a strâns câteva mii de oameni în Bucegi, la Crucea de pe Caraiman, la Sărbătoarea limbii române”, a arătat Popescu.

Titlul complet al cărţii este „Anexe nedorite, obligatorii la viaţa noastră de odinioară şi, uneori, greu de evitat chiar în cea prezentă, adică ceea ce ni se alătură prin ochiul celor ce ne urmăresc” şi a apărut la editura Rawex Coms.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin)
Foto: (c) Alex TUDOR / AGERPRES FOTO

One Response to Corneliu Leu şi-a lansat volumul „Anexe nedorite”, ce cuprinde extrase din dosarele Securităţii

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: