BUGETUL PERSONAL AL SCRIITORULUI ŞI FOAMEA PE CARE VOR ALEŞII SĂ I-O TIMBREZE

de Corneliu LEU
image_001

Mă sună confraţii agitaţi, confraţii indignaţi, confraţii nedumeriţi de ceea ce vor aleşii lor din Uniuni, precum şi aleşii aleşilor lor din Parlament cu acest timbru; şi mă acuză că stau insensibil, privind cu prea mult calm.

Mă sună, dintre cunoscuţi, telespectatorii mai obiectivi şi mă-ntreabă ce părere am despre ce se tot spune la televizor, că timbrul ar schimba soarta famelică a scriitorului.

Mă sună profesionişti buni care mă-ntreabă dacă avem ceva de câştigat din asta şi mă sună grafomani care speră că, ieşind scandal, să-i primească şi pe ei în Uniunea Scriitorilor.

Mă sună, mă sună, mă sună!…

Înainte vreme aş fi spus că telefonul meu sună-ntr-una ca la Gara de Nord; dar cu foamea asta generală, în care nu mai sunt bani pentru biletul de tren, singura comparaţie e cu urgenţele de la unu, unu, doi!… Mă sună, iar eu nu pot să răspund fiindcă râd şi râd şi râd…

Nu, nu râd de moftul lor, al celor care spun populist că fac toată această tevatură pentru mine şi pentru nivelul meu de trai; nici de rafinamentul celor care vorbesc elevat despre „condiţia biblcreatorului”!… Nu. Fiindcă asta nu e de râs. Logica simplă îmi spune că, pentru mine, ca scriitor pe piaţa liberă, care depind de modul în care mi se vând cărţile, orice scumpire mă îndepărtează de cumpărător, deci mă lasă mai flămând. Eu ştiu clar că doar relaţia mea intermediată de editor, cu cititorul care mă cumpără, îmi face masa mai bogată sau mai săracă. În vreme ce relaţia încasărilor mele intermediată de o organizaţie ce le timbrează, acoperă cel mult salariile celor care o timbrează. Aşa că nu mă bag în această poveste şi, la fel cum cetăţeanul agresat de fiscalitate se roagă la Dumnezeu să nu-l mai binecuvânteze guvernul cu vreo taxă, eu sunt mulţumit cu orice stare care nu-mi alungă sau nu-mi împuţinează cititorii.

Pentru că, aşa cum vedeau autorii ratatei prevederi legislative, banii pe timbru trebuie să se fure din punga autorului, lăsându-l fără cititori şi făcându-i pe editori să dea banii înainte, precum ştim noi unde: La casa de toleranţă a guvernului fiscalist!… De aici ar fi urmat, chipurile, să se împartă cu organizaţii asociative care nu-i redistribuie niciodată la toţi membrii, ci numai între o mică parte a lor. Deci, beneficiari ar fi câţiva, iar perdanţii sunt marea masă de creatori la care se adaugă editorii sau producătorii lor, plus cititorii cărora li se bagă mâna-n buzunar pentru o taxă de vreo şapte ori mai mare.

Şi atunci, vă veţi întreba, desigur: Ce naiba găsesc de râs?!

Găsesc de râs toate argumentele caduce pe care le-au rostit aseară la un post TV nişte staroşti de breaslă artistică – preşedinţi care, au şi recunoscut că „Încasând timbrul, îşi pot plăti încălzirea pentru biroul lor”, adică un lucru care, pe mine, nu mă încălzeşte cu nimic… Dar găsesc de râs mai ales faptul că rizibilul nu i-a făcut să se jeneze pe parlamentarii care au luat în serios această Lege. A cărei expunere de motive, chiar dacă este semnată de doi deputaţi şi un senator, are stilul inconfundabil al unui confrate de al nostru pe care de curând l-am văzut lăcrimând. Dar nu din grija pentru noi, ci din usturimea gazelor… furnizate la preţ ieftin unui veros cavaler de industrie.

Se constată, deci, că lucrurile nu stau aşa cum mă acuză unii: m-a interesat şi pe mine scandalul şi am vrut să mă documentez. Astfel am ajuns la elementele însoţitoare ale „Legii privind instituirea timbrului cultural” iniţiată de domnii parlamentari Traian Dobrinescu, Varujan Vosganian şi Gigel Sorinel Ştirbu, care scriu în Expunerea de motive, adică în documentul de susţinere ce trebuie să fie cel mai temeinic şi mai sobru la o lege :

„[…] Prezentul act normativ […] va înlocui Legea nr 35/1994 […] întrucât s-a dovedit greu aplicabilă şi, în consecinţă, ineficientă […]” text onest şi la locul lui, dar, căruia, imediat, îi urmează ca o mare tiradă de teatru sforăitor, următoarea frază ce se doreşte a fi argumentativă: „[] Cultura românească, deşi este copilul inteligent şi talentat al familiei, a fost trimisă la colţul străzii să se descurce. Şi nu se descurcă la colţul străzii! Timbrul cultural poate, însă rezolva problema existenţei ei […]” etc., etc…

Vai de mine, Domnule Deputat Dobrinescu, vai de mine Domnule Deputat Știrbu, mă emoţionează sensibilitatea artistică a limbajului Dumneavoastră, dar nu pot crede că gogomănia cu copilul de la colţul străzii vă aparţine!… De ce nu se descurcă, oare, acolo, la colţul străzii, acest copil inteligent şi talentat al familiei?!

Păi, cum o să se descurce, dacă nici un ministru nu trece pe acolo ca să-i dea şi lui nişte gaze mai ieftine?!… Cum o să se descurce dacă nici un preşedinte sau prim-vicepreşedinte de Uniune nu-i dă şi lui un premiu pentru opera-omnia?!… Cum o să se descurce dacă, oricât s-ar încasa acest timbru, el se cheltuieşte tot pentru împingerea unora spre „Nobel”; chiar şi în şoapte!… Şoapte manipulate prin fondurile de la Copyro şi mai puţin auzite de membrii de rând, pe care nu-i încălzeşte cu nimic timbrul!…

În vreme ce, nouă, ni se alungă bruma de cititori, prin tentativa acestor accize umflate, ca şi cum cartea se vinde ca benzina şi poate suporta oscilaţia preţurilor artificial globalizate.

Există o singură soluţie legislativă pentru aceasta: Să acordăm imunitate parlamentară membrilor Uniunii Scriitorilor şi să-i facem să aspire la premii literare pe parlamentari!…

Vă rog frumos, luaţi-mă în serios şi nu râdeţi de acest paradox. Eu cred că – de facto – lucrul s-a şi întâmplat. Poate că nu voit legislativ; dar din confuzia creată voit de unii, de vreme ce sunt în stare să împăneze cu asemenea formulări o prea cinstită şi sobră expunere de motive. Şi tocmai de asta, copilul inteligent şi talentat îşi consumă genialitatea stând cu mâna-ntinsă la colţul străzii, ca şi cum ar cere milă în plenul Senatului.

Teribilă metaforă! Tare aş vrea s-o văd analizată şi comentată sub toate aspectele valenţelor ei etice şi estetice, într-un studiu pe care, la despărţirea de prim-vicepreşedintele său, îl va semna Nicolae Manolescu.

Pe care îl salut netimbrat, dar cu întregul meu respect colegial de cotizant la zi.

Corneliu LEU
126, Bd. Dacia, Bucuresto020064
tel. 0400311045047; 0400344116739;
leuc@upcmail.ro ; corleu@upcmail.ro
www.cartesiarte.ro ; www.PORT@LEU
PAGINI DE AUTOR,COMENZI DE CARTI:
www.amazon.com ; www.corectbooks

 

One Response to BUGETUL PERSONAL AL SCRIITORULUI ŞI FOAMEA PE CARE VOR ALEŞII SĂ I-O TIMBREZE

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: