Inovaţie şi modernitate în activitatea secţiei Mediatecă – Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare

Biblioteca Judeteana Petre Dulfu Baia Mare_5

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare

de Radu HORVATH şi Radu CĂTANĂ

Pornind de la definiţia termenului provenit din franceză şi folosit în majoritatea ţărilor francofone, mediateca este o colecţie organizată de documente multimedia, casete audio şi AV, CD-uri, DVD-uri şi locul în care aceste colecţii sunt puse la dispoziţia utilizatorilor. Terminologia de specialitate a impus termenul de utilizator, preferat celui de cititor, tocmai datorită modernizării serviciilor de bibliotecă şi a cerinţelor tot mai precise de informare.

Mediateca bibliotecii „Petre Dulfu” oferă utilizatorilor posibilitatea de a accesa gratuit internetul, de a audia CD-uri muzicale şi a viziona filme în format DVD, precum şi împrumutul la domiciliu al acestora, de a redacta lucrări de seminar, de licenţă, de a salva informaţia pe suport CD, memory stick şi listare la imprimantă, de a căuta titluri în catalogul electronic al bibliotecii etc.

Accesul de la distanţă al serviciilor bibliotecii este un fenomen din ce în ce mai des întâlnit în economia circulaţiei documentelor şi utilizatorilor. Aceştia vor să găsească un sprijin în bibliotecar, la bibliotecă, iar acasă sau în altă parte se vor descurca singuri pentru a rezerva cărţi prin simpla înregistrare a unui cont personal la serviciul de Înscriere cititori. Punerea la dispoziţie a unor documente electronice va crea un segment important de utilizatori, deoarece acest tip de documente este uşor accesibil şi uşor de trimis. Se mai poate valorifica şi fondul de informaţii şi selecţii muzicale interpretate de solişti maramureşeni de pe plăcile de vinil aflate în colecţiile secţiei.

Mediateca propune utilizatorilor săi şi cursuri interactive pentru învăţarea limbilor străine: engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă. La Mediatecă se poate consulta şi catalogul electronic ce cuprinde titlurile colecţiilor existente aici. Atragerea unui număr cât mai mare de utilizatori este un punct important al activităţii de bibliotecă. De aceea acţiunile de popularizare a serviciilor de bibliotecă trebuie susţinute periodic şi cu profesionalism. Pagina web a bibliotecii este cartea de vizită a instituţiei, reflectă activitatea, structura serviciilor şi proiectele pe care noi le propunem utilizatorilor. Accesul la documente de referinţă pe suport electronic este asigurat prin instalarea de enciclopedii, dicţionare pe staţiile de lucru de la Mediatecă. Mai sunt disponibile şi enciclopediile online, accesibile pe internet (Wikipedia, Encarta etc.).

Putem detalia cu câteva date statistice activitatea din cadrul secţiei Mediatecă.

Colecţia de documente audio-vizuale este în continuă creştere. Studioul este înzestrat cu 5.082 unităţi bibliografice: benzi magnetice cu înregistrări realizate la acţiunile bibliotecii în anii 1975-1985, diafilme, diapozitive, discuri din vinil, casete audio, casete video, CD-uri, CD-ROM-uri şi DVD-uri.

S-au achiziţionat cu prioritate documente video pentru elevi şi studenţi (dicţionare electronice, cursuri de limbi străine, lecţii interactive la diverse materii din programa şcolară, carte sonoră din bibliografia şcolară, ecranizări celebre după marile romane ale literaturii române). De asemenea, pentru cei mici s-au cumpărat filme de desene animate, vizionate în special la „Festivalul filmului pentru copii”.

S-a continuat completarea catalogului electronic cu titlurile de materiale audio-video existente în secţie, fapt ce facilitează regăsirea mai rapidă a documentelor.

Am întocmit, la solicitarea biroului Editare publicaţii – Depozit legal, indici bibliografici (indici de nume, indici de localitate) pentru mai multe publicaţii.

Am realizat copy după DVD-urile aflate în colecţia secţiei „Maramureş”, ce cuprind evenimentele petrecute în bibliotecă (suport video), care vor intra în dotarea secţiei Multimedia (fondul: Activităţi la biblioteca „Petre Dulfu”).

Am lucrat la îmbogăţirea fondului de poezii din biblioteca virtuală (autorii de la literele C – D – E), cu un număr de 14.643 de poezii introduse în baza de date.

Se realizează împrumutul la domiciliu al materialelor audio-video aflate în dotarea secţiei (pe termen de o săptămână), către utilizatori.

Realizarea de expoziţii cu vitrine tematice, cum ar fi: Mari personalităţi ale lumii, Fascinanta lume a operetei, Personalităţi care au marcat istoria lumii, Biblioteca – universul cunoaşterii, Fascinaţia teatrului, Universul muzicii clasice, Necesitatea filmului documentar, Filmul românesc: trecut şi prezent.

Dat fiind faptul că marea majoritate a utilizatorilor care vizitează secţia sunt tineri – elevi şi studenţi –, preferinţele lor muzicale sunt foarte variate, pornind de la muzică clasică, trecând prin toate genurile muzicale contemporane (pop, rock’n-roll, jazz, hip-hop, disco, dance, latino).

Categoriile de utilizatori care ne trec pragul sunt destul de variate. La o medie de aproximativ 50 de utilizatori/zi, secţia a primit un număr de 10.529 de utilizatori pe parcursul anului 2013. S-a înregistrat un număr total de operaţiuni de aproximativ 26.000 (împrumuturi materiale audio, video, înregistrare utilizatori etc.).

Se observă că numărul utilizatorilor care au folosit facilităţile secţiei în ultima perioadă a rămas constant faţă de anii precedenţi – peste valoarea de 10.000 de utilizatori pe an. Majoritatea acestora sunt tineri, dat fiind şi condiţia de operare a calculatorului, de a folosi cunoştinţe acumulate la şcoală sau acasă, pentru cei care posedă calculator personal. Publicul de vârsta a treia corespondează cu membri ai familiei aflaţi în străinătate, au nevoie de ajutor şi îndrumare pentru verificarea poştei electronice, redactarea de texte, navigarea pe internet sau căutarea de informaţii online, presă electronică.

Căutarea unui loc de muncă face obiectul a numeroase cereri de acces la internet, de asemenea consultarea paginii web a Ministerul Educaţiei, cu ocazia diverselor teste naţionale, examene de capacitate, bacalaureat sau concursul de titularizare în învăţământ.

Serviciile oferite de mediatecă s-au diversificat: listare de documente la cererea utilizatorilor (în limita a trei pagini), inscripţionarea de CD-uri, DVD-uri la cererea utilizatorilor.

Printre colaboratorii secţiei se numără în primul rând colegii din bibliotecă care au avut nevoie de ajutor tehnic pentru organizarea diverselor acţiuni de la Sala de conferinţe, Sala „Maramureş” sau din Salonul artelor. S-au împrumutat la cerere materiale audio ca suport pentru susţinerea lecţiilor de către diferite cadre didactice.

Pentru a face cunoscute colecţiile secţiei (diafilme, diapozitive, discuri, casete audio, casete video, CD-uri, CD-ROM-uri şi DVD-uri) şi pentru a veni în sprijinul utilizatorilor în găsirea materialelor pe suport informatic, s-a demarat şi finalizat clasificarea din punct de vedere tematic a materialelor existente în secţia Mediatecă, această clasificare fiind inserată pe pagina web a bibliotecii (www.bibliotecamm.ro).

S-a pus în evidenţă colecţia de CD-uri cu muzică clasică prin activităţi aniversare şi comemorative.

Aşadar, tentaţia ultimilor ani rămâne, evident, calculatorul şi lumea fascinantă a internetului, prin care pare a se găsi răspuns la orice întrebare; o enciclopedie deschisă tuturor, un univers uşor de explorat, care întreţine comunicarea, oferă un vast câmp de informaţii, de date, de soluţii etc., precum o cutie magică, la o simplă atingere de… mouse, iar lucrul acesta nu poate fi ignorat de nicio instituţie, aşadar nici de bibliotecă, având în vedere scopul acesteia de a veni în întâmpinarea solicitărilor publicului în materie de cultură, ştiinţă, tehnică, comunicare etc. Mediateca răspunde, prin urmare, solicitărilor ce depăşesc posibilităţile oferite de suportul scris – în primul rând, cartea de pe raft şi publicaţiile seriale – şi invită la „navigare”, la călătorii virtuale prin intermediul mijloacelor audio-video.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: