Ziua Internaţională a Poeziei în Baia Mare

anca-goja-2014

Anca Goja

de Anca GOJA

Cenaclul Scriitorilor din Maramureş a sărbătorit sâmbătă, 21 martie, Ziua Internaţională a Poeziei, numeroşii membri prezenţi în sala „Ion Burnar” a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” citind poezii şi proză din creaţia proprie. Evenimentul a fost unul festiv şi din alte motive: pe 21 martie este ziua de naştere a Floricăi Bud, preşedinta Cenaclului Scriitorilor, şi de puţină vreme a fost aniversarea unei alte scriitoare băimărene – Rodica Dragomir.

Florica Bud_Rodica Dragomir_Betty Kirchmajer-Donca_cenaclu_21martie2015_11

Florica Bud, Rodica Dragomir, Betty Kirchmajer-Donca

Cea care i-a prezentat Floricăi Bud urările din partea colegilor de cenaclu a fost scriitoarea şi traducătoarea Betty Kirchmajer-Donca, Florica Budiar apoi, rând pe rând, au citit din creaţia proprie doamnele şi domnii prezenţi. A dat startul Rodica Dragomir, care a precizat că în curând îi va apărea o antologie de versuri, cu titlul Betty Kirchmajer-Donca_cenaclu_21martie2015_3„Nomad prin lumină”; unul dintre poemele citite a fost chiar cel care dă titlul volumului. Florica Bud a dat citire unui poem în proză. Au urmat: Silvia Urlih, Ioana Ileana Şteţco, Luisa Neruţ, Rodica Brad Păuna, Claudia Tomescu, Aurelia Oancă. Apoi, partea masculină a cenaclului: Gelu Dragoş, Valer Sabău, Ioan Meteş Morar, preotul-poet Gheorghe Pop, Mihai Epli, Toma G. Rocneanu, Vasile Dan Marchiş, Ioan Marian Chiorean (din Satu Mare), Vasile Lupşe, Ştefan Jurcă, Ion Profeanu, Ioan Hada, Vasile Tivadar.

cenaclu_21martie2015_25

Gelu Dragoş, Rodica Brad-Păuna, Mihai Eply

Controversate au fost originalele „poeme culinare” ale studentului

Marian Hotca_cenaclu_21martie2015_42

Marian Hotca

Marian Hotca, despre care Valer Sabău a afirmat că îi calcă pe urme lui Mircea Dinescu. De altfel, deşi foarte tânăr, Marian Hotca a pătruns deja puternic în lumea poeziei, fiind publicat în foarte multe reviste literare din ţară. O selecţie din „poemele culinare” i-a fost publicată în revista clujeană „Tribuna”, unul dintre poeme fiind parodiat de Lucian Perţa. Marian Hotca este student la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, atât la specializarea etnologie, cât şi la limba şi literatura română. A publicat volumul de poezii „Rătăcind cu Euterpe prin lumina lui Gutenberg” (Risoprint, Cluj-Napoca, 2014).

cenaclu_21martie2015_36

Valer Sabău

Vasile Doros_cenaclu_21martie2015_51

prof. Vasile Doroş

O apariţie inedită la Cenaclul Scriitorilor a constituit-o dascălul de matematică Vasile Doroş, în vârstă de 83 de ani. A început să scrie poezie în urmă cu 14 ani, fiind autorul a peste 2.000 de poezii (cât pentru zece volume, spune el). Nu a publicat nimic până acum. Regretatul poet Ion Burnar, care i-a fost elev, l-a sfătuit să facă o selecţie a creaţiilor sale şi să publice. Vasile Doroş a citit două poezii, apreciate de ceilalţi membri ai cenaclului.

cenaclu_21martie2015_50

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: