de Anca GOJA
Cenaclul Scriitorilor din Maramureş a sărbătorit sâmbătă, 21 martie, Ziua Internaţională a Poeziei, numeroşii membri prezenţi în sala „Ion Burnar” a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” citind poezii şi proză din creaţia proprie. Evenimentul a fost unul festiv şi din alte motive: pe 21 martie este ziua de naştere a Floricăi Bud, preşedinta Cenaclului Scriitorilor, şi de puţină vreme a fost aniversarea unei alte scriitoare băimărene – Rodica Dragomir.
Cea care i-a prezentat Floricăi Bud urările din partea colegilor de cenaclu a fost scriitoarea şi traducătoarea Betty Kirchmajer-Donca, iar apoi, rând pe rând, au citit din creaţia proprie doamnele şi domnii prezenţi. A dat startul Rodica Dragomir, care a precizat că în curând îi va apărea o antologie de versuri, cu titlul
„Nomad prin lumină”; unul dintre poemele citite a fost chiar cel care dă titlul volumului. Florica Bud a dat citire unui poem în proză. Au urmat: Silvia Urlih, Ioana Ileana Şteţco, Luisa Neruţ, Rodica Brad Păuna, Claudia Tomescu, Aurelia Oancă. Apoi, partea masculină a cenaclului: Gelu Dragoş, Valer Sabău, Ioan Meteş Morar, preotul-poet Gheorghe Pop, Mihai Epli, Toma G. Rocneanu, Vasile Dan Marchiş, Ioan Marian Chiorean (din Satu Mare), Vasile Lupşe, Ştefan Jurcă, Ion Profeanu, Ioan Hada, Vasile Tivadar.
Controversate au fost originalele „poeme culinare” ale studentului
Marian Hotca, despre care Valer Sabău a afirmat că îi calcă pe urme lui Mircea Dinescu. De altfel, deşi foarte tânăr, Marian Hotca a pătruns deja puternic în lumea poeziei, fiind publicat în foarte multe reviste literare din ţară. O selecţie din „poemele culinare” i-a fost publicată în revista clujeană „Tribuna”, unul dintre poeme fiind parodiat de Lucian Perţa. Marian Hotca este student la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, atât la specializarea etnologie, cât şi la limba şi literatura română. A publicat volumul de poezii „Rătăcind cu Euterpe prin lumina lui Gutenberg” (Risoprint, Cluj-Napoca, 2014).
O apariţie inedită la Cenaclul Scriitorilor a constituit-o dascălul de matematică Vasile Doroş, în vârstă de 83 de ani. A început să scrie poezie în urmă cu 14 ani, fiind autorul a peste 2.000 de poezii (cât pentru zece volume, spune el). Nu a publicat nimic până acum. Regretatul poet Ion Burnar, care i-a fost elev, l-a sfătuit să facă o selecţie a creaţiilor sale şi să publice. Vasile Doroş a citit două poezii, apreciate de ceilalţi membri ai cenaclului.