Erată la o gafă

de Angela-Monica JUCAN

Octavian GogaCând Regina Elisabeta a împlinit 70 de ani, Octavian Goga a găsit de cuviinţă să-i dedice o poezie – E sărbătoarea bătrâneţii – şi a publicat-o în „Luceafărul”, XII, 24, 16 dec. v. 1913, pe prima pagină. Din câte ştim, Goga i-a şi citit reginei poezia, la recepţie.

Ar fi util de ştiut, pentru orice bărbat, ce impresie poate să facă unei femei (în sinea ei) care a trecut de 29 de ani (fie ea şi ajunsă la 100 de ani) un titlu ca acesta, cu atât mai mult cu cât, după ce începe primul vers (ca întărire…) cu aceleaşi cuvinte, inspiratul poet nu mai termină cu povestea firelor cărunte, cu aluzii la zăpada vremii care i-a nins reginei fruntea, mai evocă şi părul ei bălai de „odată”, spre a sublinia şi mai tare actualul argint […] din plete şi mai pomeneşte şi pragul bătrâneţii. Apare, astfel, ca un gest chiar drăguţ faptul că, la cei 32 de ani ai lui, poetul îi cere permisiunea, în numele tuturor ardelenilor, să fie numită de ei (numai) mamă. Putea fi mai rău.

După 1913, Goga a scos volumul de versuri Cântece fără ţară din 1916 şi volumele selective şi antologice Poezii alese, editat în 1915 şi Poezii, din 1924, în care n-a inclus această poezie. Ea a fost însă cuprinsă în volumul Din larg, editat de Veturia Goga la un an după moartea poetului. Se vede că Veturiei nu i-a plăcut cum e intitulată poezia, căci versurile apar acum sub titlul (care va rămâne definitiv) Regina Elisabeta la 70 de ani. Într-adevăr, sună ceva mai bine. Dar nu asupra lipsei de delicateţe a lui Goga, în omagiul său, vrem să atragem în mod special atenţia.

În numărul următor al „Luceafărului” (XIII, 1, 1 ian. v. 1914), pe pagina 32 – ultima, înainte de copertă –, stă şi acum, de nimeni observată, o notiţă cu textul:

Errata. În poezia d-lui Goga din numărul trecut, în loc de steaua din strofa a doua să se citească stema.

Veturia a ştiut de erată (ce n-a ştiut femeia asta, diavol!) sau a reprodus poezia după originalul manuscris, pentru că, în volumul alcătuit de ea, versurile apar corect. Sunt însă editori (cum ar fi chiar Ion Dodu Bălan) care n-au văzut nici erata, nici manuscrisul, nici volumul Veturiei iar în ediţiile lor poezia afişează şi după mai mult de 100 de ani, nesmintit, versurile în varianta din „Luceafărul”: Şi ne-ntrebăm în clipa asta ce-ţi străluceşte mai departe: / E oare steaua ta regală, ori e cununa ta de laur? (după Opere, 2001, ediţia Ion Dodu Bălan). Foarte grav. Şi Goga a dorit să se corecteze acest cuvânt. Steaua ta vrea să spună: destinul tău. Cu alte cuvinte, regalitatea ţi-a fost sortită şi rolul tău este nul. Opoziţia cu meritul propriu (cununa de laur) este de netăgăduit şi ele rămân forţe contrare. Săraca suverană-poetă nu numai că e numită, franc, bătrână, dar mai e şi chestionată ce poate raporta la scadenţă (în clipa asta): e doar o favorită a sorţii, pusă sub steaua ei, sau se poate lăuda cu ceva prestanţă regală care, eventual, să aibă şi bătaie mai lungă (ce din acestea două – steaua sau cununa de laur – îi străluceşte mai departe, adică ce va rezista timpului; cu ce va rămâne regina înscrisă în istorie?).

Prin urmare, gafa lui Goga ar fi fost cu ceva mai mică dacă nu se combina, involuntar, cu a tipografului. Cu totul altceva comunică aceste versuri dacă se pune pe locul cuvenit, cum a vrut poetul, cuvântul stema. Nu numai că stema este un scut moral, dar ea este şi un semn de nobleţe, iar stema regală poartă în ea, cu atât mai mult, garanţia unei guvernări fără greş, incoruptibile, nepătate. Şi, în acest caz, cu toate că sărbătoarea bătrâneţii şi firele cărunte rămân pe veci în fruntea poeziei, cel puţin zăpada vremii nu ar mai sugera atât de tare „iarna vieţii”, ci, împreună cu stema, imaculatul regalităţii Elisabetei.

Parafrazându-l pe Hugo, se poate spune: Tipograful! – Ce putere!

Dar dezminţirile? – Ce putere?

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: