Eroii copilăriei mele

de Cornel MĂRGINEAN

Am citit cu plăcere şi nostalgie o povestire a unei prietene de pe internet, Maria-din-america, despre mămăliga din copilăria ei, cu tocană de pui şi castraveţi şi rugăciunile părinţilor ei.

M-am reîntors în timp, lângă părinţii şi cei şase fraţi ai mei, foto_Amza Jucan_3cum mâncam noi, iar mama rodea oasele, pe motiv că îi plac la nebunie, după ce noi ne scărpinam sătui pe burtă, mai mult de sos şi mămăligă decât de carne. Mama avea şi un text pe care îl repeta când împărţea ritualic porţiile în farfurii. Băieţilor, mie şi fratelui meu, picioarele, că noi vom pleca şi va trebui să muncim pentru viitoarele noastre familii. Fetelor mai mari, aripile, ca să zboare, să se mărite primele. Fetelor mai mici, picioruşele, ca să se joace. Pentru tata, capul şi gâtul, că el e capul familiei.

Făceau ai mei o tocană cu o pricepere rară, cu mult sos, din câte un pui trist, pestriţ şi golaş, de casă. Mama ne punea şi pătrunjel proaspăt, direct în farfurie, tăiat mărunt. Ceea ce eu fac şi acum la fiecare tocană şi face şi băiatul meu în continuare.

Mămăliga o facea tata, cu o anumită tehnică de împăturire, răsucind mestecătorul, felie cu felie. Aveam o oală mare, pe foto_Amza Jucan_4care o punea jos, o prindea între picioare, între nişte prosoape ţesute din cânepă, adică nişte cenuşare, să nu se ardă, şi cu un mestecător lung din lemn, lua felii şi le rostogolea în cir (apa fiartă) până era gata şi apoi o pripea pe sobă şi o răsturna pe o farfurie mare. Parcă văd aburul ridicând mămăliga şi scăpând pe marginea oalei, de parcă ar răbufni din lava unui vulcan. ,,La o parte! că vine mămăliga!” şi zup, ridica oala cu fundul în sus, să cadă ca un tort mare şi galben. Mie îmi plăcea când mai scapa câte un grăunte de făină neamestecată bine pe marginea oalei. Cocoloaşele acelea le scoteam cu degetele şi le înghiţeam pe loc.

Un alt record pe care părinţii mei îl doborau zilnic era salata de legume. Se folosea un vas de mărimea unui lighean, în care se tăiau felii roşiile, ceapa, castraveţii şi ardeii culeşi din grădină. Amestecate cu sare, oţet şi ulei, erau gustate pe ascuns de către băieţi, în nerăbdarea de a începe masa.

Mama se ruga neîncetat pentru noi. Înainte de masă, ne punea pe câte unul dintre cei mici, cu ochii închişi, să deschidem Biblia în zona psalmilor, iar cei mari citeau psalmul respectiv. Ascultam despre supărările unui rege pe nume David şi priveam aburii ce urcau din mămăligă. Rugăciunile mamei ne-au urmat peste tot pe unde am umblat noi atunci. Privind înapoi, am convingerea aceasta şi înţeleg ceea ce atunci era de neînţeles.

După ce mâncam tocana, mama aducea o oală de pământ (lut ars) cu dulceaţă de prune (un fel de magiun, fiert într-o oală mare din cupru, în curte) şi ne punea felul trei! Îl luam cu mămăligă, întinzând în farfurie şi simţeam un pic de gust de fum şi câte o coajă de prună sau un sâmbure scăpat la strecurare.

foto_Amza Jucan_2Vara era sezonul de tăiat pui. Iarna însă alte trei minuni: mămăligă, cârnaţi fripţi şi varză murată, făceau ravagii când ne întorceam acasă în vacanţele de Crăciun, de pe la şcoli. Tata era un mare specialist în aceste trei bunătăţi, pe care le prepara şi le gătea, uimindu-ne mereu.

Astăzi, când vreau să dau gata un prieten sau un oaspete, iarna, îi ofer acest dar sacru. Mămăligă, cârnaţi fripţi şi varză murată. Aşa, la scriere şi la citire, pare ceva simplu, un gust ce ar putea fi intuit cu uşurinţă. În realitate, însă, experienţa multor secole de viaţă ale ţăranilor transilvani se ascundeau în reţetele tatălui meu. Mi le-a lăsat.

Toamna târziu, în fiecare seară, când merg în pivniţă să întorc moarea, zeama de pe varză, mă gândesc la părinţii mei şi îmi dau seama cum trăiesc oamenii după ce nu mai sunt, dacă au avut calităţi şi au lăsat amintire prin ele.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: