Rodia, cuvânt şi fruct

rodie_foto_Amza Jucan

de Cornel MĂRGINEAN

Cunoşteam cuvântul rodie de multă vreme. Prima oară l-am privit într-un vers din „Cântarea Cântărilor”. „Cântarea Cântărilor” este cel mai frumos poem de iubire scris vreodată de oameni. Şi astăzi încă se scriu mii de pagini (profane) despre cum a fost posibil să se strecoare, să se păstreze în Biblie acest poem (în realitate, alegorie a Bisericii lui Hristos: Mirele şi Mireasa).

Frumoasă-mi eşti
[…]
cu dinţii tăi, o turmă de oi albe
scăldate’n râu ’nainte de-a fi tunse,
avându-şi toate gemeni câte doi
şi fără rod nici una dintre ele;
buzele tale, roşu din fuior
şi graiul tău, frumos;
obrajii tăi, o rodie în două
sub vălul tău de nuntă;
grumazul tău, ca turnul lui David
zidit spre întărire
[…]
(Cânt. 4, 1-4 – versiunea Bartolomeu Valeriu Anania)

Nu ştiam atunci cum arată şi ce gust are o rodie, dar mi-a rămas întipărit în minte acest cuvânt şi eram încredinţat că este un fruct deosebit. Mai târziu am cutreierat prin Grecia şi Turcia şi am văzut prin grădini arbuşti de rodiu înfloriţi, cu fructele verzi, în pârgă sau coapte.
Nu am avut însă curiozitatea să mă apropii de acest fruct. Ştiam doar că este menţionat în capodopera literară a lumii, în „Cântarea Cântărilor”, asemănat cu obrajii cei frumoşi ai Miresei.

În urmă cu un an, am cumpărat pentru prima oară, alături de mai multe fructe exotice, necunoscute până atunci, şi nişte rodii, dorind să experimentez gusturile acestor fructe. Desfacerea rodiei a adus o surpriză. Forma interioară, compoziţia şi adevăratele fructe ale miezului m-au uimit. De pe internet am aflat cum se procedează pentru a separa bobiţele zemoase, de culoare roşie-aprinsă, aşezate în ciorchini ascunşi între pereţii subţiri, albicioşi şi neregulaţi, la fel cu lobii unui creier.

Pentru a nu stropi cu zeama lor, se recomandă separarea boabelor într-un vas, sub apă.
Gustul este cu totul deosebit, iar consistenţa boabelor în care se ascund adevăraţii sâmburei este neobişnuită la percepţia cu limba, cu dinţii, precum şi la înghiţire.
Am pentru acest fruct o admiraţie anume, pentru vechimea lui, pentru istoria lui biblică, literară şi pentru constituţia şi gustul lui.

Cuvântul românesc rodie provine din neogrecul ródhi.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: