Credinţa în Iisus

de Cornel MĂRGINEAN

Sf. Ap. TomaParcă pentru a pune în discuţie credinţa, imediat după Învierea lui Iisus, Evanghelia după Ioan relatează despre apostolul Toma. Biserica respectă acest criteriu de credinţă al apostolului Toma.
El este necredincios, aşa cum îl descriu şi proverbele, în timp ce este, totuşi, un exemplu de credinţă.

Credinţa se măsoară prin necredinţă. Adică se măsoară în însăşi intenţionalitatea credinţei şi printr-o nevoie a întăririi ei prin veridicitate.

Decât a nu crede deloc şi a supune credinţa nepăsării este preferată credinţa pusă sub semnul întrebării, însă posibilă. Verificarea autenticităţii lui Iisus cel înviat şi a verosimilului Învierii sunt trepte necesare credinţei. Credinţei imposibile i se opune credinţa posibilă. De ce? Pentru că este de ajuns un mic sâmbure de credinţă pentru a răsturna munţi. De la posibil, la real, este un drum. De la imposibil, la real, nu este.

Credinţa se obţine printr-un efort constant al omului, dar este, în acelaşi timp, darul cel mai de preţ de la Iisus. Dacă este aşa, atunci ce înseamnă credinţă? Cunoaşterea rănilor lui Iisus? Cunoaşterea păcii proprii? O schimbare de la rău la bine? O trecere de la trăirea în sine la trăirea în Iisus?

Datul, aprioricul, este cea mai bună idee pentru a se defini credinţa. ,,Pentru că M-ai văzut, ai crezut; fericiţi cei ce au crezut fără să fi văzut!” (Ioan, 20, 29). Adică o credinţă fără explicaţii, fără un sens necesar, fără o dorinţă a adevărului. O credinţă ca atare. Fără nicio justificare, fiind vorba despre absolutul fiinţei. Cel pe care nu îl pot cunoaşte niciodată oamenii. Dacă este aşa, atunci unde duce credinţa? Duce la o linişte continuă. La o linişte mare.

NOTA REDACŢIEI. Icoana este reprodusă din:
http://www.manastirea-sireti.md/index.php/news/888/24/Duminica-a-doua-dupa-Pasti–a-Sf-Ap-Toma

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: