„Lumina peisajului” se numeşte expoziţia Mariei Mariş Dărăban de la Muzeul Brukenthal din Sibiu

de Gelu DRAGOŞ

Maria Maris Daraban

Vasile Tivadar, Maria Mariş Dărăban, Gelu Dragoş

„Lumina peisajului” este noua expoziţie a artistei Maria Mariş Dărăban (curator muzeograful dr. Robert Strebeli), al cărei vernisaj va avea loc în 4 iunie, de la ora 12.00, la sala de expoziţii temporare a Palatului Brukenthal.

Pictorul fenomenal şi prietena Maria Mariş Dărăban s-a născut în 1956, în localitatea Apa din judeţul Satu Mare, iar în anul 1979 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Din 1992, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar din 1994 este membru al „Association Culturelle Terre des Arts” din Franţa.

De-a lungul carierei, a avut numeroase expoziţii personale în România, Franţa – de unde s-a reîntors recent (Paris, Donzère, Sacré-Cœur Chapel, Lyon, Romans-sur-Isère, Vals-les-Bains, Montélimar, Bollène) –, Belgia (Fléron, Liège), USA (Washington, New York), Canada (Hamilton), Grecia (Atena). Multe din lucrările sale sunt incluse în colecţii publice şi private din România, Franţa, Italia, Germania, USA, Marea Britanie, Olanda, Israel, Belgia, Canada, Ungaria, Filipine şi Elveţia. Este printre cele mai bine vândute pictoriţe din Maramureş şi România!

„Tablourile Mariei sunt inundate de o lumină confuză, care estompează orice contur. Tuşele sunt largi, patetice, disperate, căci artista apasă pe şpaclu până răneşte pânza, modelează pata, vibrează culoarea în substanţa sa. Pentru Maria orice obiect pictat este un obstacol, întrucât ea iubeşte lumina, iar culoarea numai în măsura în care aceasta înseamnă trăire, emoţie. Am văzut cum un întreg cer galben se sufocă în aer şi se sparge printre copaci, materializându-se într-o pastă de plumb galben, iar copacii nu există acolo decât pentru rolul lor de zăbrele, de obstacole în calea luminii. Poate de aceea un banal fragment din aceste tablouri, o simplă privită sub lupă se transformă într-un tablou aproape identic cu tabloul care a generat-o. Tablourile Mariei au, mai degrabă, o unitate emoţională decât una compoziţională sau cromatică. Tuşele sunt impulsuri afective, declaraţii de dragoste, pensulaţia nu este supusă discursului plastic decât în ultimul rând. De aceea structurile ei plastice par instabile. Probabil din acelaşi motiv ea iubeşte, cu precădere, primăverile. Se apleacă asupra pământului cu o curiozitate de copil şi descoperă sevele secrete ale naturii. Verzuri lascive, carminuri violente, albastruri, rozuri copleşitoare într-o execuţie plastică cuceritoare, galbenuri care îţi taie respiraţia şi, în sfârşit, într-o atmosferă de început de secol, atunci când a fost descoperită bucuria culorii. Aşa este Maria Mariş Dărăban pentru cei care îi iubesc pictura şi vor să-i înţeleagă opera dincolo de forma ei. Aşa este Maria în cromatica ei, din ce în ce mai proaspătă şi mai cuceritoare”, spune artistul plastic dr. Ioan Marchiş despre opera Mariei Mariş Dărăban.

Expoziţia din Sibiu poate fi vizitată în perioada 4 iunie – 5 iulie 2015.

Mulţumim, Maria Mariş Dărăban, că reprezinţi atât de frumos Nordul Cultural!

One Response to „Lumina peisajului” se numeşte expoziţia Mariei Mariş Dărăban de la Muzeul Brukenthal din Sibiu

  1. […] Dragoș, Gelu, „Lumina peisajului” se numește expoziția Mariei Mariș Dărăban de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com, 3 iun. 2015, https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2015/06/03/lumina-peisajului-se-numeste-expozitia-… […]

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: