(Micro)Somnul la volan – un pericol real

România, locul doi în topul accidentelor auto din U.E.

COMUNICAT DE PRESĂ transmis de dr. Tănase Tasenţe

AfisCu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, ţara noastră ocupă locul doi în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte numărul de morţi din accidente rutiere în 2014, potrivit Comisiei Europene. În acest context, Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ, reprezentată de psiholog principal dr. Rus Mihaela şi psiholog principal Simionca Ionel, în parteneriat cu Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative (specializarea Poliţie Locală) din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa – Serviciul Rutier şi Poliţia Locală Constanţa, derulează, în perioada iunie – septembrie 2015, campania „(Micro)Somnul la volan – un pericol real!”.

Campania îşi propune să informeze şi să conştientizeze conducătorii auto cu privire la atitudinile responsabile în traficul rutier şi, de asemenea, să reducă riscurile producerii accidentelor de circulaţie pe fondul oboselii accentuate, una dintre cele mai frecvente cauze identificate de specialişti, în ultimii ani. În cadrul proiectului vor fi distribuite peste 10.000 de materiale informative participanţilor la trafic care îşi petrec vacanţa în staţiunea Mamaia şi în municipiul Constanţa.

Comunicat-de-presa-Psihotrafiq-Micro-somnul la volan-page-001Potrivit specialiştilor, persoanelor care parcurg distanţe mari sau pleacă în concedii le este recomandat să nu conducă pe timpul nopţii şi după-amiază, deoarece oboseala la volan se instalează cu precădere în aceste momente din zi. Astfel, psihologii ne sfătuiesc să evităm să conducem între orele 2.00 şi 2.59, când bioritmul şi vizibilitatea sunt reduse şi între 15.00 şi 15.59, când oboseala acumulată în timpul zilei are mare influenţă asupra capacităţii de conducere. De asemenea, specialiştii au constatat că există mai multe faze ale oboselii la volan – de la oboseala uşoară, la aţipire şi apoi adormire. De cele mai multe ori, oboseala la volan este asemănată cu o altă cauză foarte gravă de producere a accidentelor rutiere, şi anume neatenţia.

Comunicat-de-presa-Psihotrafiq-Micro-somnul la volan-page-002Proiectul este elaborat şi derulat de o reputată echipă de psihologi, după efectuarea mai multor studii, şi face parte dintr-o campanie mai amplă de conştientizare şi prevenţie, organizată de Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ în parteneriat cu mediul de afaceri şi autorităţile competente din România. În cadrul proiectului, s-a mai derulat campania naţională „Alcoolul la volan este un accident!”, menită să informeze opinia publică asupra accidentelor rutiere care au drept cauză conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice.

„Din nefericire, România este una dintre ţările cele mai nesigure atunci când vorbim de siguranţa rutieră din Uniunea Europeană. În top suntem depăşiti doar de Letonia şi avem o rată de decese la un milion de locuitori mult peste media U.E., de 91 faţă de 50,5. Din cercetările pe care le-am efectuat, nu numai infrastructura precară sau neadaptarea vitezei la condiţiile de carosabil sunt cauze importante în producerea de accidente auto grave, ci şi un fenomen pe care îl întâlnim din ce în ce mai des în ultimii ani: micro-somnul la volan. Derulăm această campanie în Constanţa şi Mamaia întrucât publicul nostru ţintă este format din persoanele care tranzitează România pentru a ajunge pe litoralul românesc, şi care sunt predispuse la oboseală cauzată de drumul lung pe care îl au de parcurs”, declară conf. univ. dr. Mihaela Rus, coordonatorul proiectului.

Psihologul principal Simionca Ionel, iniţiatorul ideii, a derulat campania-pilot, anul trecut, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa Năsăud, atrăgând atenţia că micro-somnul poate fi una din cauzele accidentelor rutiere şi, datorită feedback-ului primit, a decis extinderea acesteia la nivel naţional.

CONFERINŢA DE LANSARE A CAMPANIEI VA AVEA LOC MARŢI, 23 IUNIE 2015, ORA 10.30 LA SEDIUL SERVICIULUI POLIŢIEI RUTIERE CONSTANŢA

Sursă date statistice: http://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/statistics/index_en.htm

Persoane de contact
conf. univ. dr. Mihaela Rus
Asociaţia PsihoTrafiQ
preşedinte
0740.906.986
psih. princ. Simionca Ionel
vicepreşedinte
0745.020.717
Transmite,
dr. Tănase Tasenţe
director general
Plus Communication
0725.465.508

Scrie un comentariu