Orţenii în sărbătoare

Oarta_1

de prof. Traian RUS

Miercuri, 22 iulie 2015, a fost mare sărbătoare în Ţara Codrului. Prilejul, oferit de hramul Mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena” din Ciutruci – Oarţa de Sus, a adunat câteva sute de credincioşi din cele trei judeţe limitrofe: Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Serviciul religios, oficiat de un sobor de peste 30 de preoţi, a fost condus de Î.P.S Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, fiu al satului Oarţa de Sus, împreună cu P.S. Macarie Drăgoi, Episcopul Ortodox al Europei de Nord. Prezenţa celor doi înalţi ierarhi a conferit un caracter special Sfintei Liturghii, iar cuvintele de învăţătură au fost primite cu mult respect de către toţi cei de faţă. Cu acest prilej, a fost sfinţită şi o troiţă ridicată în cinstea lui Dumnezeu de către locuitorii comunei Bicaz (primar dr. Dorin Mitre) şi noul altar de vară, oferit mănăstirii prin grija primarului comunei Oarţa de Jos, prof. Bogdan Pop. Acelaşi harnic primar a oferit tuturor participanţilor o agapă creştinească. Cinste lor!

Oarta_2

După masă, mulţimea de oameni s-a deplasat în Poiană, lângă şoseaua Oarţa de Sus – Bicaz, la noua pensiune a familiei Octavian şi Simona Zaharie, unde au avut loc manifestări culturale organizate de Primăria Comunei Oarţa de Jos, Parohia Ortodoxă Română Oarţa de Sus şi Muzeul Satului Codrenesc din Oarţa de Sus: „Cununa la seceriş”, lansarea cărţii „Poveşti din Ţara Codrului”, vol. II, autor prof. Traian Rus şi un spectacol folcloric codrenesc.

Obiceiul „Cununa la seceriş”, model tradiţional de mult dispărut, a fost „recuperat” cu aportul Grupului folcloric de la Aluniş, jud. Sălaj, condus de prof. Maria Croitoru, al localnicilor şi al celor veniţi de dincolo de Codru, de la Cuţa şi Soconzel, jud. Satu Mare, sub conducerea Malvinei Madar Iederan. A contribuit substanţial şi cunoscutul rapsod al Ţării Codrului Radu Ciordaş, respectându-se în detaliu fiecare element. S-a binecuvântat holda, s-a „târguit” plata, s-a cosit, s-au legat snopi, s-au făcut cruci şi cununi, s-au horit Oarta_3vechile doine ale secerii, totul încheindu-se cu un „danţ” codrenesc pe ţarină.

Lansarea cărţii „Poveşti din Ţara Codrului”, vol. II, a d-lui prof Traian Rus a însemnat cuvinte elogioase rostite de cei doi episcopi, de profesorii Georgeta Cedică Robu şi Olimpia Mureşan de la Ulmeni, Viorel Pop de la Fărcaşa, preotul stavrofor Radu Botiş de la Ţicău, dr. Ilie Gherheş, şef de secţie la Muzeul de Etnografie din Oarta_4Baia Mare, scriitorul Milian Oros din Someş-Uileac. Este o lucrare de antropologie, etnologie, folclor, istorie a Ţării Codrului.

Programul folcloric, care a încheiat manifestările culturale, a ţinut până târziu în seară şi a adus pe scenă ansambluri, echipe de dansuri (Băiţa de sub Codru, Urmeniş, Asuaju de Sus), grupuri folclorice, interpreţi de folclor, vedetele fiind Radu Ciordaş, Malvina Madar Iederan, Rodica Pop Seling.

A fost o zi minunată, de rugăciune, în primul rând, o zi în care codrenii s-au întâlnit atât cu Dumnezeu, cât şi cu etosul curat şi profund, ascuns într-un nebănuit colţ de rai românesc.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: