Alexandru Botorea, un caz unic pentru doctorul Mehmet Mutaf: „Un băiat drăgălaş, dar şi o provocare… fără voi, nu l-aş fi cunoscut pe Alex”

COMUNICAT DE PRESĂ – Asociaţia „Salvează o inimă” ; Plus Communication

dr. Mehmet Mutaf

prof. dr. Mehmet Mutaf

La doar doi ani şi cinci luni, Alexandru Botorea dă lumii întregi o lecţie de viaţă. Rămas cu chipul desfigurat în urma exploziei unei maşini, băieţelul din Mureş ne învaţă cum să fim, din nou, oameni. Donatori din toată lumea şi-au unit forţele şi, împreună cu Asociaţia „Salvează o inimă”, i-au dat lui Alex şansa unui viitor mai bun decât cel înnegrit de arsurile suferite. Ajuns la Spitalul Acibadem din Turcia, copilul a trecut printr-o operaţie de 11 ore şi a ieşit, şi de această dată, învingător.

Drumul spre recuperare e lung, după cum aflăm din interviul realizat de Gabriel Tudor cu doctorul Mehmet Mutaf, specialist în chirurgie plastică, estetică şi reconstructivă, clasificat între primii zece specialişti din lume.

Gabriel Tudor (Asociaţia „Salvează o inimă”): Cum l-aţi descrie pe Alexandru Botorea în câteva cuvinte?

Dr. Mehmet Mutaf (Spitalul Acibadem din Turcia): Alex a avut marea neşansă de a i se întâmpla un asemenea dezastru în prima parte a vieţii. Situaţia lui a fost unică pentru mine, deoarece pielea şi ţesuturile sale au fost complet distruse în anumite locuri. Alex este un băiat drăgălaş, dar şi o provocare. Am şi eu un fiu, aşa că ştiu ce înseamnă să fii părinte. În acelaşi timp, ştiu cum e să salvezi un copil şi vreau să mulţumesc asociaţiei voastre. Fără voi nu l-aş fi putut întâlni pe Alex. Voi m-aţi adus la el prin ajutorul pe care i l-aţi oferit, şi pe care îl apreciez, şi vă rog să continuaţi să sprijiniţi aceşti copii!

Băieţelul de doi ani şi jumătate a ajuns la Spitalul Acibadem din Turcia cu chipul complet desfigurat de arsuri de gradul 3 şi 4, provocate de explozia maşinii bunicului său. Alex avea nevoie de un alt miracol, pe lângă cel de a rămâne în viaţă. Aici aţi intervenit dumneavoastră! Pe 26 august l-aţi operat pentru prima dată pe copil. Cum a decurs intervenţia şi cum se simte Alexandru acum?

Am veşti bune pentru toţi cei care sunt alături de Alex şi aşteaptă să afle noutăţi despre el. Astăzi (ziua interviului, 4 septembrie) este a opta zi postoperatorie şi, pentru prima dată, ieri a deschis ochii cu noile sale pleoape şi astăzi poate vedea în jur. Operaţia a fost destul de dificilă şi a durat mult, în jur de 11 ore.

Poate părea o veşnicie…

Alexandru Botorea (4)Da, pentru că pacientul este atât de mic, are doar doi ani şi jumătate. A fost cu adevărat riscantă, dar această operaţie – primul stadiu al reconstrucţiei – este un fel de fundaţie pentru mine. De aici înainte pot trece la altă etapă. Vom avea rezultate mai bune cu fiecare pas făcut. Primul stadiu a decurs exact cum am plănuit. Am lucrat mai mult la pleoape, nas şi buzele superioare, dar şi la zona obrajilor. Pleoapele lui Alex erau unite complet de nas, nu era nici o margine între cele două, nici canale lacrimale. Am restabilit legăturile dintre pleoape şi nas folosind propria piele a copilului. Umflăturile au scăzut acum şi astăzi am primit nişte fotografii pe telefon în care Alex se joacă cu tatăl său, ceea ce este un lucru extraordinar pentru mine. Urmează să îi pun expandere tisulare (dispozitive pentru dilatarea ţesuturilor). Pentru a extinde pielea, vom folosi nişte baloane de silicon pe care le umflăm periodic până când obţinem o zonă mai mare de piele. O să îi pun sub piele aceste expandere după vreo zece zile, iar apoi sperăm să avem destulă piele pentru a-i reda întregul chip.

Drumul către recuperare este unul lung, în condiţiile în care Alex mai are nevoie de două operaţii. Ce urmează? Când va avea loc următoarea intervenţie şi ce beneficii îi va aduce copilului?

Următoarea operaţie va fi peste aproape două luni. Atunci vom înlătura cu totul ţesuturile cicatrizate de pe restul feţei şi de pe gât, îi vom reface chipul cu ajutorul ţesuturilor expandate şi apoi intenţionez să îi eliberez maxilarul inferior, restricţionat de ţesuturile cicatrizate. Există un fel de blocaj în dezvoltarea maxilarului inferior, care nu poate creşte cu timpul din cauza presiunii. Aşa că îl voi elibera şi îi voi reda dimensiunea normală. În plus, vom rezolva problema contracturii din zona cervicală, după care vom lua o pauză de şase luni sau poate un an. Va trebui să lucrăm şi la mâini, de asemenea, căci a pierdut toate degetele.

Pot fi reconstruite?

Am de gând să transfer degete de la picioare la mâini şi să reconstruiesc urechile, chiar înainte de a atinge vârsta şcolară. Vreau să închei procedurile majoritar estetice, incluzând aici şi urechile, înainte de a merge la şcoală, pentru că nu vreau ca ceilalţi copii să râdă de Alex şi să-l facă să sufere. Vom lua degete de la picioare şi le vom transfera, microchirurgical, la mâini. Fiecare transfer de deget va dura cel puţin şapte sau opt ore. Scopul este de a crea acea funcţie de bază de a apuca obiecte, creată de degetul mare, al doilea şi al treilea deget. Dacă reuşim asta, Alex va putea face orice cu propriile mâini. E foarte important pentru viitorul lui!

V-aţi confruntat până acum cu un caz similar?

Am avut cazuri foarte asemănătoare, dar nu a fost vorba de copii atât de mici. Alex este cea mai tânără victimă a arsurilor şi aproape cea mai serios afectată. Dar datorită rezultatelor bune obţinute în situaţii similare, suntem încrezători în tehnologia medicală şi în tehnicile chirurgicale, iar oamenii care l-au ajutat pe Alex şi l-au încurajat trebuie să aştepte, să aibă răbdare şi încredere în noi că totul va fi bine.

Pot fi aceşti copii aşa cum erau înainte de tragedie?

Ceea ce se pierde cu timpul nu poate fi redat întocmai cum a fost anterior. Noi încercăm să-l facem pe Alex normal, poate nu chiar frumos, dar normal…

Funcţional…

Funcţional, plus că fiecare individ are nevoie de un loc în societate. Visez să-i creez un nou chip care să-l facă să se simtă confortabil în lume, fără ca alţii să se uite urât la el, dar nici societatea să nu fie deranjată de aspectul său exterior. Reconstrucţia feţei lui Alex va fi făcută cu succes, sunt sigur de asta!

Operaţiile de care Alex Botorea are nevoie costă mai mult decât îşi pot permite părinţii. Despre ce cheltuieli vorbim?

Apreciez iniţiativele de strângere de fonduri. Avem grupuri similare cu aceeaşi misiune şi la noi în ţară. Cazul poate fi urmărit şi pe reţelele de socializare, care sunt foarte interesate de viitorul lui Alex şi oferă şi ele un oarecare sprijin. În plus, institutul nostru, echipa mea îl vor ajuta şi vă vom face vouă treaba mult mai uşoară. De exemplu, în calitate de chirurg nu voi cere mulţi bani sau alte beneficii, pentru că Alex este şi băiatul nostru. Acum mă urăşte, apropo, pentru că de fiecare dată când îl vizitez, îl ating sau fac altceva, iar pe faţa sa proaspăt operată acest lucru poate fi dureros, desigur. Urăşte limba turcă, imediat ce ne aude vorbind începe să plângă… Dar, în timp, va înţelege ce am făcut eu, voi, noi împreună pentru viitorul lui. Poate într-o zi, când voi fi bătrân şi el va fi un tânăr arătos şi puternic, voi avea ocazia să vorbesc cu el. Sper la o astfel de zi în viitor!

Dincolo de sprijinul financiar venit din toată lumea, oamenii s-au rugat. Cu toţii am rostit o rugăciune pentru ca Alex să fie bine. Dumneavoastră, personal, aţi simţit mâna lui Dumnezeu la lucru, în tot acest timp?

Desigur, fără acel sentiment nu aş fi reuşit nimic. Lucrez asupra oamenilor, nu asupra unor maşinării! Toţi suntem creaţi de acelaşi Dumnezeu şi fără puterea Lui nu aş fi la nivelul la care sunt în carieră şi în viaţă, aşa că Îi sunt foarte recunoscător. În cazul lui Alex, am observat că a fi bun este un lucru de bun-simţ pe care îl împărtăşim cu toţii.

Campania umanitară, derulată la nivel internaţional de Asociaţia „Salvează o inimă”, continuă pentru strângerea fondurilor necesare şi pentru a doua operaţie, care costă 40.000 de euro, cât şi pentru tratamentul recuperatoriu. Cei interesaţi pot dona pe platforma oficială de donaţii online, https://salveazaoinima.ro/campaigns/alexandru-botorea/

Prof. dr. Mehmet Mutaf este clasificat între primii zece medici plasticieni din lume, fiind specializat în chirurgia plastică, estetică şi reconstructivă, chirurgia oro-buco-maxilofacială şi microchirurgia mâinii. A dezvoltat tehnici noi de intervenţie în cele trei discipline, iar pacienţii îl caută din lumea întreagă pentru: microchirurgie, reconstrucţia feţei în urma accidentelor sau cancerului, rinologie, reconstrucţia gurii, cancer de piele, reconstrucţia glandei mamare, reconstrucţia urechii sau a extremităţilor (mâini şi picioare). În prezent, prof. dr. Mehmet Mutaf activează în cadrul clinicii sale „Dr. Mutaf International” din cadrul Spitalului Acibadem Bodrum, Turcia.

Asociaţia „Salvează o inimă” a fost înfiinţată pe data de 17 decembrie 2012, şi îşi doreşte să reunească sub acelaşi acoperiş un număr cât mai mare de profesionişti din diferite domenii, oameni bine pregatiţi şi motivaţi, oameni de bine, oameni simpli, cinstiţi şi oneşti, oameni care cu suflet şi dedicare pot ajuta în campaniile şi proiectele noastre şi astfel împreună să ne atingem scopul final de a lăsa copiilor noştri o moştenire valoroasă, mărturie a faptului că noi, oamenii, comunitatea în ansamblul ei, suntem tot ce trebuie şi suficient pentru ca lucrurile să meargă într-o direcţie bună
Persoană de contact
Vlad Plăcintă
preşedinte
Asociaţia „Salvează o inimă”
0752753540
Transmite,
dr. Tănase Tasenţe
director general
Plus Communication
0725.465.508

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: