Prietenii literare Cluj-Napoca – Baia Mare (2)

prietenii_literare

de Gelu DRAGOŞ

În cadrul proiectului iniţiat de scriitorul Ioan Romeo Roşiianu, prozatorul Marian Ilea şi poetul Nicolae Scheianu, scriitorii maramureşeni au poposit la filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor din România. Au fost întâmpinaţi de către Irina Petraş, preşedintele filialei, Doina Cetea, Ioan Pavel Azap, Flavius Lucăcel, Diana Cozma, Adela Iancu, Ştefan Aurel Drăgan, Florin Constantin Verdeş, Vasile Gogea şi alţi scriitori clujeni. Din Maramureş au participat: Ioan Romeo Roşiianu, Marian Ilea, Nicolae Scheianu, Vasile Morar, Alexa Gavril Bâle, Marina Glodici şi Gelu Dragoş. Moderatorul evenimentului a fost poetul Ioan Pavel Azap. În cuvântul de bun venit, criticul literar şi eseista Irina Petraş spune că la filiala din Cluj sunt arondaţi peste 300 de scriitori şi se interesează de proiectul maramureşenilor. În acest sens, primeşte primul număr din revista literară eCreator. Poetul Ioan Romeo Roşiianu spune că „acest proiect numit «Prietenii literare» este exact ceea ce spune cuvântul prietenie” şi că este la tipar al doilea număr în care vor apărea scriitorii din cadrul Cenaclului de la Păltiniş – Sibiu. „Prin acest demers redescoperim prietenii vechi, iar pe altele le întărim. Sunt ajutat de Consiliul local Baia Mare în perspectiva devenirii oraşului capitală europeană culturală.”

Prozatorul Marian Ilea, în cuvântul său spune că termenul de grupare este nefericit şi consideră că „suntem o mână de scriitori ai revistei literare eCreator.” Deşi nu este o lansare de carte, a adus trei exemplare pentru USR Cluj din ultima lui carte, „Arca lui Giorgio”, după ştiinţa dumnealui a douăzeci şi patra carte de autor.

La finalul întâlnirii, recită „demonstrativ”, în această ordine: Nicolae Scheianu, Alexa Gavril Bâle, Vasile Morar, Ştefan Aurel Drăgan, Ioan Romeo Roşiianu, Gelu Dragoş şi Marina Glodici.

Scriitorii maramureşeni au fost invitaţi apoi la Festivalul Naţional de Literatură „Ioan Slavici” organizat de către revista „Tribuna”, gazde bune Ioan Pavel Azap şi Claudiu Groza. Acolo ne-am întâlnit cu scriitori dragi, cum ar fi poetul Alexandru Petria din Beclean, Nicolae Sârbu din Reşiţa sau maramureşeanul nostru Sorin Grec.

Consider că această deplasare la Cluj-Napoca, un oraş foarte aglomerat la început de an universitar, a fost benefică pe plan literar şi cu perspective serioase de îmbunătăţire, mai ales că trăiesc mulţi maramureşeni în capitala Transilvaniei, ca de exemplu, Vasile Gogea din Sighetu Marmaţiei sau Flavius Lucăcel din Ulmeni.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: