Psiholog: „Tinerii depind de aprobarea comunităţii online, iar dezaprobarea poate genera stări anxioase sau chiar depresie”

COMUNICAT DE PRESĂ – Asociaţia Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii ; Plus Communication

Dan Ivanescu_img_0125

Dan Ivănescu

Iluzia relaţionării sau a prieteniei, care ne este conferită de comunicarea în reţelele sociale online, dezvoltă în rândul tinerilor din ce în ce mai multe stări de anxietate şi depresie. Astfel, tot mai mulţi copii şi adolescenţi cred cu tărie că au nevoie de aprobare şi de apreciere din partea comunităţii virtuale atunci când iau o decizie, iar feedbackul negativ venit din partea acesteia poate genera tulburări de comportament, spun specialiştii de la Asociaţia Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii.

Cele două suferinţe psihice asociate sunt, potrivit psihologilor, stări care se dezvoltă în urma unor credinţe conform cărora viaţa se poate înrăutăţi, poate deveni tot mai grea sau, mai grav, că nimic nu mai are niciun rost, iar izolarea în faţa unui calculator pentru o perioadă mai îndelungată de timp poate agrava starea lor psihică.

„Social media a creat ideea falsă că prietenii şi relaţiile se regăsesc virtual şi, în acest fel, au denaturat sensul şi forma conceptelor de prietenie şi de relaţie. Este ceva natural ca tinerii să aibă nevoie să le fie validate comportamentele şi imaginea, în general, pentru a căpăta o mai mare încredere în ei, însă majoritatea au nevoie de aprobare pentru absolut orice decizie, iar poate din acest punct de vedere, social media le îngreunează procesul de maturizare”, declară psihologul Dan Ivănescu, preşedintele Asociaţiei Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii.

Totodată, specialistul spune că, atunci când nu sunt validaţi de către comunitatea online, tinerii au tendinţa să pună mai multe fotografii şi filmuleţe şi să facă gesturi din ce în ce mai radicale pentru a obţine un feedback pozitiv, iar când acesta nu apare, o parte dintre tineri dezvoltă tulburări psihologice, ca anxietatea şi depresia.

Sfaturile psihologului Dan Ivănescu se adresează mai mult părinţilor şi profesorilor, deoarece aceştia joacă rolul de observatori direcţi asupra vieţii tinerilor şi au cea mai mare influenţă în viaţa lor. Dacă stările de anxietate sunt din ce în ce mai frecvente sau deja tânărul a dezvoltat o stare incipientă de depresie, specialistul le sugerează tutorilor să fie înţelegători cu ei, să nu-i certe sau să le reproşeze ceva, ci să organizeze programe comune cu aceştia, în care să petreacă timpul liber departe de ecranele calculatoarelor, tabletelor sau telefoanelor. În ultimă instanţă, se recomandă consultarea unui specialist.

Persoană de contact
Dan Ivănescu

preşedinte
Asociaţia Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii
0732065411
dan@psyconcept.ro
Transmite
dr. Tănase Tasenţe
director general
Plus Communication
0725.465.508

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: