Alimentaţia corectă – armă împotriva cancerului. Interviu cu dr. Pavel Chirilă

COMUNICAT DE PRESĂ – Asociaţia „Salvează o inimă” ; Plus Communication

Aproape zece milioane de oameni [mor, în fiecare an, de cancer]. Deşi este greu de învins, boala […] poate fi prevenită. Primul aliat de nădejde este o alimentaţie corectă, echilibrată şi cât mai naturală. Cu atât mai mult, cu cât din ce în ce mai multe studii confirmă efectele nocive ale produselor procesate şi „ajutate” cu aditivi, hormoni de creştere şi alte substanţe, al căror nume ar trebui să ridice mari semne de întrebare. Nu cu mult timp în urmă, şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrăgea atenţia că mezelurile, pastrama, sau carnea la conservă sunt cancerigene. Ce ar trebui să mâncăm şi de ce trebuie să ne ferim ca să nu ajungem într-o secţie de oncologie aflăm din interviul realizat de Gabriel Tudor (Asociaţia „Salvează o inimă”) cu doctorul Pavel Chirilă, directorul Fundaţiei „Sfânta Irina”.
dr. Pavel Chirila

dr. Pavel Chirilă

Cancerul este o boală asociată cu cea mai mare suferinţă pe care o poate avea omul. În cartea dumneavoastră „Nu hrăni cancerul!” aţi scris că avem un aliat de nădejde împotriva maladiei, alimentaţia sănătoasă. Ce trebuie să înţelegem exact prin „alimentaţie sănătoasă”?

Există un centru de studii pentru nutriţia bolnavului cu cancer în Canada, iar specialiştii de acolo spun, în scrierile lor, că circa o treime din cancerele înregistrate la nivel mondial sunt provocate de un stil de viaţă greşit, în care determinantă este alimentaţia omului. Deci, este extrem de important să avem o alimentaţie corectă pentru a preveni cancerul! Iar când s-a declanşat deja, este important să corectăm alimentaţia pentru a susţine organismul în lupta cu această boală.

Ce alimente ar trebui să mâncăm în mod special pentru a evita îmbolnăvirea?

comunicat_de_presa_-_asociatia_salveaza_o_inima_-_dr_pavel_chirila-page-001Există câteva reguli generale şi câteva reguli speciale. Regulile generale ale unei alimentaţii sănătoase spun aşa: să mâncăm numai alimente integrale şi nu rafinate, să mâncăm alimente fără adaos de E-uri (fără aditivi), să mâncăm alimente cu tratare termică minimă sau, dacă putem, să le mâncăm crude. Doar alimentele care nu pot fi mâncate crude trebuie tratate termic, şi ele nu sunt multe! Un alt principiu spune să nu consumăm organisme modificate genetic, nici alimente, plante, ingrediente din alimente cultivate cu îngrăşăminte chimice care stimulează talia plantei sau seminţele şi, de fapt, imită ceea ce se întâmplă cu oncogeneza în corpul uman, deoarece cancerul este o celulă care creşte anarhic.

Ar trebui să adoptăm un stil vegan sau vegetarian?

Depinde, de la caz la caz. Dacă un bolnav are o anemie severă din cauza cancerului, nu putem să-l obligăm să mănânce vegan sau raw-vegan, pentru că anemia i se agravează sub limita de toleranţă a corpului şi există riscul să facă o complicaţie. Alimentaţia este cât de cât particularizată în această boală. Cărţile medicale şi studiile spun de zeci de ani, iar acum văd că s-a trezit şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, că abuzul de carne şi mezelurile au un risc cancerigen. comunicat_de_presa_-_asociatia_salveaza_o_inima_-_dr_pavel_chirila-page-002Deci, evităm carnea, zahărul şi aditivii, în primul rând! În al doilea rând, evităm făina albă, guma de mestecat, băuturile răcoritoare chimizate, margarina, care contribuie şi ele la declanşarea unui cancer în condiţiile în care există şi alţi factori anteriori.

Studiul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a fost criticat vehement de autorităţile române, dar şi de autorităţile altor state, pe motiv că, de fapt, doar consumul în exces de carne procesată ar putea genera riscul îmbolnăvirii cu cancer. Ce înseamnă „în exces”?

Aici e o figură de stil, un fel de a ne ascunde după cuvinte. Toate tipurile de mezeluri, de salamuri, conţin nitrozamină, o substanţă cancerigenă definită şi atestată de toate studiile medicale şi de toate laboratoarele. Cum să-mi imaginez eu că pot să mănânc puţină? Pe comercianţii sau producătorii de mezeluri îi mai înţeleg, că îşi apără afacerea, dar pe oficiali nu am cum să îi înţeleg! Ştim precis că nitrozamina din mezeluri este cancerigenă, pentru că se foloseşte şi în unele institute de oncologie experimentală pentru a provoca un cancer la şobolani. Iar eu vin şi îi spun poporului meu: „Ştii, este cancerigenă, dar eu îţi dau puţin, nu-ţi dau mult!” Mi se pare cinic…

Mulţi dintre bolnavii de cancer au dus un stil de viaţă sănătos şi totuşi au făcut această boală. Nici nu au fost iradiaţi sau expuşi unor substanţe cu potenţial cancerigen…

Să nu cădem într-o extremă şi să credem că numai mâncarea greşită este cauzatoare de cancer. Există şi alţi factori, ambientali, şi fizici, şi comunicat_de_presa_-_asociatia_salveaza_o_inima_-_dr_pavel_chirila-page-003chimici, şi profesionali şi, bineînţeles, există şi un mare procent de cazuri de cancer făcut din motive psihoemoţionale. Din păcate, aceşti factori oncogeni psihoemoţionali nu au fost studiaţi prea bine. A existat un studiu serios făcut de un doctor german, dar din păcate a contraindicat citostaticele la bolnavii cu cancer şi atunci Colegiul Medicilor din Germania i-a ridicat dreptul de liberă practică, a trebuit să se retragă. Dar el a dovedit în decurs de câteva decenii, cât s-a ocupat de această problemă, rolul oncogen al unui anumit tip de stres asupra bolnavului. Aproape niciodată nu există un singur factor oncogen, întotdeauna acţionează factori multipli! Şi acel stres despre care a vorbit doctorul german, şi alimentaţia, şi parabenii din antiperspirante – care favorizează cancerul de sân –, şi radiaţia electromagnetică, şi insecticidele din agricultură, la profesioniştii care tratează plantele, şi cei care mănâncă organisme modificate genetic, fiecare vine cu contribuţia lui şi se atinge un vârf de agresiune când cancerul se declanşează, şi organismul nu mai reuşeşte să fie eficient în procesele de apărare.

Există tratamente alternative, dovedite ştiinţific, care funcţionează?

Deşi practic terapiile alternative de câteva decenii în profesia mea, eu nu sfătuiesc bolnavii să evite citostaticele şi radioterapia. Eu îi trimit la citostatice şi radioterapie, dar îi îndemn să facă şi terapiile complementare. Colegii noştri oncologi, care le prescriu doar citostatice şi radioterapie şi eventual chirurgie oncologică, în majoritatea lor îi sfătuiesc pe bolnavi să nu recurgă la plante. După părerea mea e o atitudine greşită!

comunicat_de_presa_-_asociatia_salveaza_o_inima_-_dr_pavel_chirila-page-004Cât de eficiente sunt terapiile naturiste în astfel de maladii?

Eu am, la ora actuală, în cabinet între cinci şi zece bolnavi zilnic, cu diferite afecţiuni oncologice, şi le recomand extracte naturale de plante (fitoterapie), o anume dietă, îi trimit la un psiholog calificat pentru psihoterapie suportivă, le recomand, în măsura în care primesc o terapie spirituală, să o folosească, să se roage mult, să aibă un duhovnic. Acestea sunt căile prin care noi încercăm să ajutăm bolnavii cu cancer. Şi îi sfătuiesc pe toţi să facă şi citostatice şi radioterapie. Un lucru dovedit ştiinţific şi prin experienţa mea personală este că fitoterapia în mod sigur protejează bolnavii de efectele adverse ale radioterapiei şi citostaticelor. Am bolnavi care nu au încredere în plante ca eficienţă în a-şi trata cancerul, dar vin ţintit la cabinet şi îmi spun de când intră pe uşă: „Eu am venit să-mi daţi extracte de plante ca să mă apăr de efectele adverse ale citostaticelor şi ale radioterapiei”. Acum apar din ce în ce mai des observaţii clinice şi studii timide care dovedesc că unele extracte de plante au şi efect anticancer, nu numai protecţie de citostatice şi radioterapie. Vom vedea în viitor… Din păcate, aceste studii se fac foarte greu, pentru că există o mentalitate greşită: în primul rând, casele de asigurări de sănătate nu decontează tratamentele naturale, ci numai pe cele chimice; în al doilea rând, medicina oficială pregăteşte studenţii şi rezidenţii în oncologie numai pe domeniul citostaticelor şi radioterapiei. Cursurile de fitoterapie şi de terapii alternative sunt postuniversitare şi rareori se întâmplă să fie urmate şi de un medic oncolog, care vrea să afle valoarea acestor terapii alternative. Şi atunci, dacă 99% din medicii oncologi asta au învăţat, asta dau, adică citostatice şi radioterapie, nu se nasc uşor studii clinice serioase despre tratamente alternative.

comunicat_de_presa_-_asociatia_salveaza_o_inima_-_dr_pavel_chirila-page-005Pe lângă a fi un bun medic, sunteţi şi un bun creştin. Care este impactul credinţei în viaţa medicului, dar şi în a bolnavului?

Există două studii vestite făcute în Statele Unite, pe loturi şi pe metoda dublu-orb, unul pe 300 şi unul pe 600 de pacienţi, care dovedesc efectul şi eficienţa rugăciunii făcute pentru bolnav în timpul spitalizării. Bolnavii pentru care s-a rugat grupul de rugăciune au făcut mai puţine recidive de infarct, mai puţine edeme pulmonare acute sau stopuri cardiace, mai puţine intervenţii chirurgicale pe cord sau tahicardii paroxistice ventriculare ori supraventriculare. Deci, rugăciunea este dovedită ca fiind eficientă nu numai prin credinţă, ci şi prin studii obiective dublu-orb făcute la patul bolnavului! Mai există un avantaj: bolnavul credincios suportă mult mai bine evoluţia bolii, este mai liniştit, mult mai optimist şi încrezător în vindecarea lui, are un moral foarte ridicat. Bolnavul cu adevărat credincios nu face depresie niciodată sau foarte rar, când e depăşit de situaţie. Toate aceste manifestări în viaţa lui psihică îl ajută în procesul vindecării.

În judeţul Caraş-Severin se construieşte Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România. La ce sumă se ridică investiţia şi care este stadiul actual?

În jur de 5 milioane de euro… Patru pavilioane sunt gata, mai trebuie să construim 45 de saloane şi sperăm ca în primăvară să putem finaliza lucrările şi să o deschidem.

Cum pot ajuta românii la finalizarea clinicii?

Intrând pe site-ul http://www.clinicanera.ro şi donând cât poate fiecare.

comunicat_de_presa_-_asociatia_salveaza_o_inima_-_dr_pavel_chirila-page-006Prin ce se diferenţiază Clinica Nera de celelalte centre de tratament oncologic?

În primul rând, este prima clinică de recuperare oncologică din România. Reabilitarea sau recuperarea oncologică e o disciplină terapeutică ce există în toate ţările din Europa, în afară de România. Sub acoperişul acestei noţiuni, a reabilitării oncologice, intră un departament de psihoterapie, unul de nutriţie, unul de kinetoterapie, unul de stil de viaţă, unul de prevenţie, unul de depistare precoce. Păi, dacă institutele de oncologie din România au doar doi psihologi la 500 de paturi… e clar că nu e suficient!

Ce pacienţi vor fi trataţi acolo?

Nera e o clinică deschisă pentru bolnavii de cancer în stadiul 1 şi 2, cel mult. Poate, uneori, şi în stadii mai avansate, pentru că în afară de reabilitarea oncologică, vom face şi tratamente de ameliorare sau rezolvare a reacţiilor adverse la tratamente citostatice şi radioterapie sau a complicaţiilor postoperatorii. Deci, noi ne-am propus să venim şi în ajutorul bolnavilor trataţi clasic, care au reacţii adverse.

Prof. dr. Pavel Chirilă este medic primar de medicină internă, cu supraspecializare în fitoterapie şi homeopatie, doctor în ştiinţe medicale şi profesor de bioetică. S-a născut în 1946 la Slatina Nera, în judeţul Caraş-Severin, iar după 1989, a reuşit să construiască mai multe instituţii, între care spitalul creştin Christiana din Bucureşti, şcoala postliceală sanitară şi editura cu acelaşi nume, Centrul medical „Naturalia” şi Centrul de îngrijiri paliative „Sfânta Irina”. În plus, a ctitorit o mănăstire de maici în Pipera, o alta la Slatina Nera şi o biserică în Voluntari. Este unul dintre cei mai cunoscuţi medici din Bucureşti, specialist în tratamente naturiste şi promotor al medicinii creştine.

Asociaţia „Salvează o inimă” a fost înfiinţată pe data de 17 decembrie 2012 şi îşi doreşte să reunească sub acelaşi acoperiş un număr cât mai mare de profesionişti din diferite domenii, oameni bine pregătiţi şi motivaţi, oameni de bine, oameni simpli, cinstiţi şi oneşti, oameni care cu suflet şi dedicare pot ajuta în campaniile şi proiectele noastre şi astfel, împreună, să ne atingem scopul final de a lăsa copiilor noştri o moştenire valoroasă, mărturie a faptului că noi, oamenii, comunitatea în ansamblul ei, suntem tot ce trebuie şi suficient pentru ca lucrurile să meargă într-o direcţie bună.
Persoană de contact
Vlad Plăcintă
preşedinte
Asociaţia „Salvează o inimă”
0752753540
Transmite
dr. Tănase Tasenţe
director general
Plus Communication
0725.465.508

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: