Românii sărbătoresc Ziua Națională oriunde s-ar afla

panglica-tricolor

de Dorina Cornelia ALDEA

http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=14958

Pe 1 Decembrie, toți românii, oriunde s-ar afla, poartă România în suflet, iar Imnul României va răsuna în toate lăcașurile, din toate colțurile lumii, unde bat inimi de români.

Iar pe noi, românii care suntem departe de țară, această zi pe care o petrecem împreună ne leagă și mai puternic, ne aduce împreună cu gânduri bune, cu amintiri plăcute, cu tradiții, cu lucrurile bune pe care România ni le-a dat.

România a sădit în noi valori, cum ar fi moralitatea, modestia, ambiția, iertarea, importanța familiei, a prietenilor, și a țesut în fibra ființei noastre o puternică legătură cu pământul, apele, codrul, aerul, croindu-ne un contur care ne definește.

O astfel de povară dulce-amară purtăm cu noi oriunde. Este dorul de Acasă. Chiar și în cele mai îndepărtate țări, românii au un loc unde se simt ca acasă: biserica! Aici se întâlnesc, se roagă în limba maternă, aici își botează copiii, aici își fac legământul pe viață tinerii căsătoriți. Biserica este instituția care îi unește cu adevărat pe români, care luptă pentru păstrarea credinței, tradiției și identității românești.

insemn_tricolorȘi… să nu uităm că stă și în voința noastră, a celor ce trăiesc dincolo de frontiere nenumărate, să facem România mai frumoasă și să fim mândri atunci când se intonează imnul național în țară sau în orice alt loc în lume, atunci când se vorbește de Brâncuși la Paris, New York, Tokyo, atunci când aflăm că tinerii noștri olimpici și-au mai golit o cameră de jucării, în care să-și poată etala medaliile obținute la concursurile internaționale, atunci când un român câștigă un turneu de tenis sau când un român ajunge pe vârful unui munte.

Să fie o mândrie pentru fiecare dintre noi să avem un pașaport românesc, să vorbim în limba noastră și să ajungem să fim modele pentru alții.

Și să nu uităm cât de mult potențial și frumusețe are de oferit România. O țară în care splendorile și sălbăticia naturii se împletesc cu abisurile istoriei, din primii ani ai creștinismului în Carpați.

O țară care ascunde în inima ei comori cât pentru o lume întreagă.

Eu sunt recunoscătoare pentru baza solidă pe care România a oferit-o vieții mele. Acolo am trăit cei mai frumoși ani, acolo am avut cele mai mari împliniri.

Eu n-am uitat că România este țara cu tradiții inestimabile, este tărâmul de basm în care s-a născut Făt-Frumos, meleagul fantastic al Mioriței și al teiului lui Eminescu.

Eu n-am uitat muzica care unește suflete, dansul și voia bună, baladele și cântecele tradiționale românești, de jale și de DOR. La fel ca dorul de cei dragi, și dorul de șară este mereu prezent în sufletul românilor plecați departe, pentru că parte din identitatea oricărui român este legată de țara sa.

Iar tu, român de-al meu, călător pe alte meleaguri, spune-le celor ce te vor întreba cine ești și de unde vii că „tu, române, nu ai de ce să ții capul plecat în fața nimănui, niciodată, pentru că tu pe pământul tău ai stat, nu pe al altora, tu l-ai muncit și făcut să rodească, tu ai stat cu o mână pe plug și alta pe sabie și nu ai râvnit niciodată la bunul altuia”.

Așadar, odată cu un îndemn de regăsire a respectului de sine și o speranță de a ne renaște ca o națiune puternică în rândul tuturor națiunilor, trimit gândurile mele spre toate zările lumii pe unde se află răspândit neamul nostru și să ne amintim cu toții că suntem din neam vechi, că suntem copii de oameni buni, frumoși, harnici, credincioși, ospitalieri, cinstiți, răbdători, dar și viteji, aprigi și neînfricați atunci când țara o cere, să fim mândri de noi înșine, de strămoșii noștri și de țara noastră!

Ție, Românie, îți doresc să fii mândră de fiii tăi, să fii bună cu ei, să le aduci un An Nou Bun și cu sănătate!

Îți doresc belșug, pace și bunăstare, copilași zâmbăreți și sănătoși, îmbrăcați bine și educați și mai bine, bătrânei la adăpost, care să trăiască fără frica frigului, a bolii, a singurătății și nepăsării.

Îți doresc conducători demni de strămoșii lor și tineri care să nu renunțe la idealuri. Tineri care să știe că visele lor devin realitate dacă au voință, dacă au credință și puțină iubire: de Dumnezeu și de semeni. Numai așa vor reuși să construiască o lume nouă, în care să fie fericiți și mândri de numele tău!

Îți mai doresc ca ziua ta și sacrificiile care au însemnat ea să nu fi fost în zadar.

La Mulți Ani, Românie, țara mea!”

Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze România, astfel încât din plinătatea fericirii pe care El a hărăzit-o tuturor oamenilor, să se împărtășească cât mai mulți concetățeni de-ai noștri, după faptele bune și gândul curat al fiecăruia!

Vancouver,
30 nov. 2015

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: