Proiectul educaţional „Ora de educaţie rutieră”. Cunosc elevii de gimnaziu regulile de circulaţie a pietonilor?

COMUNICAT DE PRESĂ – Plus Communication

Ora_de_educatie_rutiera_2Cei 1.918 elevi de clasa a III-a chestionaţi, de la 32 de şcoli din Bucureşti, cunosc foarte bine regulile de circulaţie, în special cele adresate pietonilor, şi ştiu când să se adreseze organelor de poliţie, se arată într-un studiu realizat de specialiştii de la Asociaţia „Împreună Pas cu Pas” şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (Universitatea Bucureşti). Acelaşi studiu, realizat în cadrul proiectului „Ora de educaţie rutieră”, arată că doar trei sferturi din copiii chestionaţi ştiu care sunt locurile unde se pot juca în siguranţă.

Totodată, 8% dintre elevi consideră că nu este obligatorie purtarea centurii de siguranţă atunci când se află pe bancheta din spate, iar 20% dintre aceştia nu cunosc culoarea semaforului la care autovehiculele trebuie să aştepte. La întrebarea „Când mă adresez poliţistului?”, cei mai mulţi au răspuns: când s-au rătăcit, când ei sau altcineva sunt în pericol sau când au văzut o infracţiune, însă 9% consideră că poliţistul nu trebuie deranjat niciodată, „pentru că s-ar putea să se supere”. Cunoştinţele teoretice bune şi foarte bune, care au reieşit din studiul realizat în rândul elevilor, vor fi valorificate şi prin acţiuni practice, realizate de copii împreună cu organele de poliţie, prin înfiinţarea „Patrulei şcolare”.

Ora_de_educatie_rutiera_3Proiectul „Ora de educaţie rutieră” a fost coiniţiat de Asociaţia Profesională a Poliţiştilor Locali – „Alexandru Ioan Cuza” şi Poliţia Locală Sector 3, în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 – Bucureşti, Inspectoratul Şcolar Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (Universitatea Bucureşti) şi Asociaţia „Împreună Pas cu Pas”.

La prima ediţie a proiectului, cea de anul trecut, specialiştii în educaţia copiilor au realizat un studiu anterior demarării programului educaţional, din care a reieşit că trei din patru elevi nu ştiau cum trebuie să circule corect pietonii în oraşe. După implementarea programului de educaţie rutieră, studiul de impact a demonstrat că aceiaşi elevi chestionaţi au fost cu 13,66% mai pregătiţi în trafic. În ediţia din acest an, publicul-ţintă a crescut, de la 1.100, la 2.500 de elevi, iar în anii viitori se va extinde şi la nivel naţional. Pe tot parcursul proiectului, au fost împărţiţi în trafic 15.000 de fluturaşi informativi, având drept scop conştientizarea şoferilor, au fost implicaţi 30 de poliţişti locali, 100 de cadre didactice, 25 de studenţi, cinci instituţii publice şi două organizaţii nonguvernamentale.

Ora_de_educatie_rutiera_4„Faţă de anul trecut, am observat o creştere semnificativă a gradului de cunoaştere de către copii, peste 94% dintre cei chestionaţi au ştiut regulile de circulaţie adresate în special lor şi cum trebuie să se comporte în calitate de pietoni. Anul trecut, doar trei din patru copii ştiau cum să traverseze, iar spre bucuria noastră, în ediţia din acest an, aproape toţi elevii ştiau cum trebuie să circule corect, cel puţin teoretic. Scopul proiectului este să le oferim copiilor o educaţie rutieră corespunzătoare şi să contribuim la reducerea numărului de accidente în care sunt implicaţi, în genere, pietonii”, declară psihologul Nicoleta Burlacu, preşedintele Asociaţiei „Împreună Pas cu Pas” şi coordonatorul studiului.

„Menţionăm importanţa felului în care părinţii/adulţii din preajma copilului reuşesc să transmită aspectele ce ţin de atitudinea şi de comportamentul corect, prin asta înţelegând vigilenţa, capacitatea de a înţelege pericolul şi de a preţui viaţa mai presus de multele datorii pe care le avem zi de zi”, afirmă Irina Ionescu, psiholog în cadrul Asociaţiei „Împreună Pas cu Pas”.

Ora_de_educatie_rutiera_1Chestionarul a fost aplicat elevilor de clasa a-III-a, în perioada 16-20 noiembrie 2015, totalizând un număr de 1.918 elevi din 32 şcoli din Sectorul 3. Acesta este un studiu parţial, care are drept scop verificarea cunoştinţelor acestor elevi cu privire la recunoaşterea semnelor de circulaţie, utilitatea şi rolul lor, precum şi rolul unui poliţist în raport cu pietonii. Dificultatea chestionarului este medie, conţinând un număr de opt întrebări, o parte fiind întrebări de tip grilă şi o parte cu răspuns deschis. La finalul proiectului, specialiştii şi-au propus să obţină rezultate cantitative, calitative şi comparative. Rezultatele obţinute până în acest moment sunt cantitative, fără a putea fi folosite în alt scop decât informativ.

Website-ul oficial al proiectului „Ora de educaţie rutieră” este www.oradeeducatierutiera.ro.

CONFERINŢĂ DE PRESĂ – INVITAŢIE

Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 3, în calitate de co-iniţiator al proiectului educaţional „Ora de educaţie rutieră” (ediţia a II-a), desfăşurat în perioada 9 noiembrie – 5 decembrie 2015, în cele 32 de şcoli din sectorul 3 al Bucureştiului, are deosebita onoare de a vă invita să participaţi la CONFERINŢA DE PRESĂ care va avea loc în data de 11.12.2015 la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 5 din str. Gheorghe Petraşcu 49, sector 3, Bucureşti, începând cu ora 10.00, având următoarea ordine de zi:

 implementarea proiectului „Ora de educaţie rutieră” şi prezentarea rezultatelor;
oportunităţi de dezvoltare a proiectului;
festivitatea de premiere a temelor de clasă realizate în cadrul proiectului

Persoană de contact
Liviu Zorilă – manager de proiect
şef birou
Managementul Proiectelor
Dir. Gen. Poliţia Locală Sector 3
0736.000.737
Transmite
Tănase Tasenţe
director general
Plus Communication
0725.465.508

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: