Popas publicistic

de Antoaneta TURDA

Izvoare codrene_Pop de BasestiSfârșitul anului 2015 mi-a adus în atenție două publicații demne de luat în seamă. Este vorba despre revista „Izvoare codrene” nr.11-12/2015 și volumul VI-VII din antologia Clubul epigramistic „Spinul” din Baia Mare, ambele fiindu-mi dăruite la ultima ședință a cenaclului Asociației Scriitorilor Baia Mare din 12 decembrie.

Prima dintre ele mi-a fost oferită de dl. Gelu Dragoș, membru al cenaclului băimărean, în paginile sale reunindu-se și alți colegi: fondatorul și directorul general Vasile Dan Marchiș, Ion Bogdan, Ioan Călăuz, Ioan Dragoș, Ștefan Jurcă, Ioan Meteș Morar-Chelințanu, Ioan Romeo Roșiianu, precum și alte nume de marcă ale intelectualității acestui colț de țară: Ioan Ardusădan, Emil Domuța, Nicolae Iuga, Mircea Paușeniuc, Roxana Lavinia Pop, Ioan Vasiu. Așa cum bine remarcă Ioan Dragoș în editorial, revista se citește cu plăcere, în primul rând pentru varietatea subiectelor și în al doilea rând pentru acribia științifică și literară dovedide în elaborarea textelor. Găsim în cele 71 de pagini informații interesante despre Garda națională din Ardeal, formată la Băsești, despre Casa memorială George Pop de Băsești și Mănăstirea Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea mai sus amintită, precum și două prezentări amănunțite: cea a Bisericii Greco-Catolice cu hramul „Sfântul Gheorghe” din Cehu Silvaniei și a Bisericii de lemn din Buzești. La fel de interesante sunt paginile despre Toamna someșeană (având ca centru localitatea Ulmeni), despre cartea Târgul fetelor semnată de Emil Domuța și recenzia semnată de Gelu Dragoș la volumul lui Vasile Dan Marchiș Zodii de rezervă. Emoționante sunt evocările despre regretatul Mihai Olos, dar și eseurile propuse spre meditație de Ioan Romeo Roșiianu, Nicolae Iuga și Ioan Meteș Morar-Chelințanu. Nu lipsite de interes sunt relatările despre Cenaclul „Petre Dulfu” din Satulung, despre călușarii din Băsești, dar și evocarea profesorului Traian Rus și prezentarea lui Mircea Paușeniuc, cel care, în 1987, a înființat Biblioteca comunală din Fărcașa.

Clubul SpinulDacă „Izvoare codrene” nr.11-12/2015 surprinde prin sobrietate, volumul VI-VII din antologia Clubul epigramistic „Spinul” din Baia Mare, primită în dar de la dl. Toma G. Rocneanu, surprinde prin verva și spiritul ludic ce par a-i guverna pe români și în clipe grele. Folosită ca un balsam protector împotriva răului ce planează peste societatea românească, epigrama prinde viață în antologie grație unor nume deja consacrate în peisajul literar băimărean: regretatul Romulus Filip (decedat în primăvara lui 2014), Ioan Șiman, Nistor Bud, Dragomir Ignat, Maria Berciu, Aurelia Oancă, Viorica Găinaru Tazlău, Smaranda Iuga, Valeriu Sabău, Vasile Țîncaș, Mircea Pop de Buzești, Vasile Mureșan,Toma G. Rocneanu, Mircea Micle, Adi Fârte și caricaturistul Marian Lupu. Conceput din dorința de a fi o cronică a ședințelor clubului și a cenaclului băimărean, volumul are o valoare documentară specială pentru pasionații de cercetare literară, pentru că aceștia pot găsi aici numeroase pagini în care pulsează viața și activitatea unor adevărate ateliere de creație literară. Însumând aproape 200 de pagini, această antologie reflectă nu doar pasiunea pentru scris a unor persoane, ci și o atitudine civică la vremurile în care trăim. Adăugate celor 987 de pagini ale primelor cinci cronici ale clubului, acestea din urmă sunt și mărturia unor bilanțuri concretizate în premiile obținute și în vizita, la Baia Mare, a Președintelui Uniunii Epigramiștilor din România, George Corbu, cu ocazia împlinirii a zece ani de la înființarea clubului. Sunt de asemenea, inserate câteva pagini dedicate aniversărilor câtorva epigramiști: Toma G. Rocneanu, Mircea Micle, Nistor Bud, tot amalgamul informativ putând fi lecturat asemeni unui roman, căci stilul alert și concizia amănuntelor plasate în volum sunt cât se poate de naturale.

Scrie un comentariu