Invitaţie la un spectacol creştin la parohia noastră „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” – Titan, cu prilejul hramului bisericii – 16 ianuarie 2016, ora 19

de Stelian GOMBOŞ

Spectacolul „Vorbind cu Tine, Doamne” la Biserica „Sfântul Antonie” – Titan (Bucureşti)

Scenariu după „Rugăciuni pe malul lacului” de Sfântul Nicolae Velimirovici
afis_teatru_ana_calciu_vctd-16_ianuari_2016_Cu: actriţa Ana Calciu
psalt: Andrei Stratulat
flaut: Andrada Dumitrache

Regia: Ana Calciu şi Teodora Mareş
Manager de proiect: Malvina Roşu

Acest spectacol ne pune înaintea inimilor o raportare atentă la valorile creştine, o căutare, o vorbire cu Dumnezeu, în care ne vom regăsi fiecare dintre noi, în propria căutare a sensului vieţii, ne vom întâlni cu principalele probleme ale omului, a setei de dumnezeire, a pocăinţei şi aflării esenţei tuturor lucrurilor, a lui eu sunt.

Personajul principal întruchipează o pictoriţă de icoane, care în procesul creaţiei ne pune în faţa propriilor gânduri şi introspecţii şi, însoţită de ucenicii de atelier în acest parcurs, devine un model al spiritualităţii şi talentului creator care se transformă în talant mărturisitor.

Sfântul Nicolae Velimirovici sau Nicolae al Sârbilor, este un sfânt relativ nou, mult iubit şi cinstit în întreaga lume. El este cunoscut îndeosebi ca Sfântul Episcop Nicolae al Ohridei şi Jicei, model de slujitor, învăţător şi conducător al creştinilor pe calea cea sfântă a credinţei, a dragostei şi a nădejdii.
Acest sfânt părinte, este unul dintre cei mai prolifici scriitori bisericeşti din secolul al XX-lea, scrierile sale cuprinzând o categorie largă de lucrări: tâlcuiri, omilii şi vieţi de sfinţi – o adevărată „vistierie a spiritualităţii ortodoxe sârbe” şi a întregii lumi creştine, fiind numit Noul Ioan Gură de Aur.
Sfântul Iustin Popovici spunea despre Sfântul Nicolae Velimirovici: „El cugetă întru rugăciune, el filosofează întru rugăciune. Poţi simţi că, printr-însul, grăiesc sufletele purtătoare de lumină ale marile asceţi ortodocşi, şi mai ales minunatul suflet al Sfântului Simeon Noul Teolog. El îl află pe Dumnezeu întru rugăciune şi simte întreaga Zidire. în rugăciunea sa, tuturor se face părtaş. Întregul suflet se adună în rugăciune, care este singura călăuză a minţii, a inimii şi a voii, căreia i s-a dat darul vederii”.

Compania teatrală ,,Zona”

Compania teatrală „Zona” a luat naştere în anul 2002, din iniţiativa câtorva artişti, actori şi regizori, ca răspuns la dorinţa lor de a propune oamenilor spectacole de teatru cu conţinut creştin, recitaluri de poezie laică şi religioasă.
Compania, în anul 2002, a adaptat şi montat la Teatrul ACT spectacolul „Tunelul”, după romanul cu acelaşi nume al lui Ernesto Sábato, în regia lui Gavriil Pinte, cu Zoltan Butuc, Ana Calciu, Orodel Olaru şi Gabriel Spahiu.
După montarea acestui spectacol, care s-a bucurat de un real succes, compania a produs mai multe recitaluri de poezie, prezentate atât în ţară, cât şi în străinătate, în principal cu mesaj creştin.
În anul 2010, compania a montat spectacolul cu mesaj creştin „Fata care vede prin haos”, după un poem al Mariei Calciu, cu actriţa Ana Calciu, regia: Mălina Andrei, muzica: Arvo Part.
Spectacolul a fost montat şi s-a jucat în spaţiul neconvenţional de la La Scena.
În anul 2013, a fost produs, şi continuă să se joace şi în prezent, spectacolul creştin „Diaconiţa Olimpiad”, adaptare după scrisorile Sfântului Ioan Gură de Aur către Sfânta Diaconiţa Olimpiada, cu actriţa Ana Calciu, regia: Marian Popescu.
În anul 2014, a produs spectacolul de poezie religioasă şi muzicaă psaltică „Stihuri şi cântări”, cu Magda Catone, Ana Calciu, Tomi Cristin şi un grup de psalţi.
În anul 2015, a produs spectacolul „Vorbind cu Tine, Doamne”, scenariu după „Rugăciuni pe malul lacului” de Sfântul Nicolae Velimirovici, cu actriţa Ana Calciu, psalt – Andrei Stratulat, flaut – Andrada Dumitrache, regia: Ana Calciu şi Teodora Mareş, manager de proiect: Malvina Roşu.
In cadrul companiei, actriţa Ana Calciu a susţinut în ultimii şase ani numeroase recitaluri de poezie laică şi religioasă, în diferite spaţii în ţară şi străinătate: Canada – Montréal, Italia – Roma (recital de poezie românească şi italiană la Biblioteca Naţională a Italiei), Italia – Como şi Milano, Biblioteca Naţională a României, Centrul Cultural al Ministerului de Interne, Facultatea de Teologie Bucureşti, librării, spaţii ale bisericii etc.
Televiziunile şi posturile de radio au reacţionat pozitiv la producţiile noastre, fiind prezente la premiere şi făcându-ne invitaţii la diferite emisiuni de profil.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: