7 din 10 şoferi folosesc telefonul în timp ce conduc. Psiholog: „Este un fenomen care a scăpat de sub control”

Dan Ivanescu_img_0125

psiholog Dan Ivănescu

COMUNICAT DE PRESĂ – Asociaţia Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii ; Plus Communication

Un procent şocant de 70% dintre şoferi folosesc smartphone-ul în timp ce se află la volan, 61% trimit mesaje, 27% recunosc că verifică Facebook-ul, 17% îşi fac selfie-uri, iar 10 procente sunt angajate în videoconferinţe, prin Skype sau FaceTime, se arată într-un studiu realizat de AT&T, în 2015.

Specialiştii sunt de părere că aceste cifre sunt îngrijorătoare, iar utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului a devenit una dintre cele mai importante cauze de producere a accidentelor grave. Potrivit psihologului Dan Ivănescu, preşedintele Asociaţiei Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii, folosirea telefonului mobil a devenit o dependenţă sau o obsesie, iar ca orice obsesie, nesatisfacarea ei, în orice condiţii, poate genera o oarecare stare de sevraj: „Mobilul a devenit o prelungire a corpului nostru, din păcate, avem impresia că dacă nu verificăm mobilul des sau foarte des, pierdem ceva foarte important şi ne simţim un pic agitaţi, avem o stare de disconfort, iar la unele persoane apar chiar şi momente de panică foarte accentuate”.

Totodată, specialistul recomandă persoanelor care au devenit dependente de utilizarea telefonului mobil ca, măcar o zi pe săptămână,să nu îl luăm cu noi sau să îl ţinem în sertar, în cazul în care stăm acasă:. „Putem combate această obsesie sau dependenţă ca pe oricare alta. Dacă încercăm să ne lăsăm de fumat, pur şi simplu încercăm să ţinem ţigările cât mai departe de noi, pentru a nu exista tentaţia. Aşa se întâmplă şi în cazul dependenţei de telefon. Dacă vom ţine departe de noi mobilul, măcar o zi pe săptămână, în timp, vom constata ca această dependenţă a dispărut şi că se poate trăi la fel de bine şi fără utilizarea exagerată a telefonului”.

În contextul în care România ocupă locul 2 în U.E., potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, în ceea ce priveşte numărul de morţi din accidente rutiere, cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, psihologul Dan Ivănescu afirmă că autorităţile competente ale statului trebuie să-şi facă datoria şi să îi oprească mai des pe cei care vorbesc la telefon în timp ce conduc şi să aplice amenzi suficient de mari, încât vorbitul la telefon să fie mai puţin atractiv.

Sursă studiu:
http://about.att.com/story/smartphone_use_while_driving_grows_beyond_texting.html
Persoană de contact
Dan Ivănescu
preşedinte
Asociaţia Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii
0732065411
dan@psyconcept.ro
Transmite
dr. Tănase Tasenţe
director general
Plus Communication
0725.465.508

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: