Rănile atroce

de Alexandru JURCAN

Prezentul planetar e turbulent, agresiv, amenințător. Nu te mai miri de nimic, ba chiar te aștepți la și mai rău. După victimele de la clubul bucureștean a urmat tragedia franceză. Cu puțin timp înainte, francezii îl acuzau pe premiatul regizor Audiard că ar fi exagerat cu violența în filmul Dheepan. Oare așa să fie? Atentatele de la Paris infirmă total. Scriitorul Michel Houellebecq trage un semnal de alarmă în recentul roman-parabolă Supunerea. Semnele sunt clare, doar că trebuie depistate.

Atentatul_Yasmina KhadraCopleșit de atâtea vești sumbre, ar fi trebuit să citesc cărți voioase și să văd filme cu chipuri tonice. Cu toate acestea am preferat zicerea cui pe cui se scoate și am ales romanul Atentat de Yasmina Khadra. Amin e un celebru chirurg israelian de origine arabă din Tel Aviv. La ceremonia specială, unde el primește o distincție importantă, soția lui (Siham) este absentă, din motive neclare. Se aud împușcături. Un atentat: 17 morți. Cine era kamikazeul? Amin a identificat cadavrul: propria lui soție. El nu poate concepe, nu crede, devine agitat, zbuciumat și se întoarce la origini, în orașul său, unde Sihan mergea adesea, ca să afle cine i-a spălat ei creierul… În labirinturi kafkiene, Amin ajunge la „furnicar”, la celula locală. Nu era vorba de islamism, ci de problema palestiniană (Israelul care a înglobat și Palestina). De aceea Sihan purta în ea „o rană atroce”, fiind fiică a Palestinei. Gestul ei e dincolo de înțelegerea lui Amin, care nu avea o conștiință civică. Excluzând ferm atentatul crud, putem discuta despre un popor umilit – „nu există cataclism mai groaznic decât umilirea” (am citit cartea în franceză; The Attacktraducerile îmi aparțin). Casa lui Amin e dărâmată, precum țara. Indiferența lui, egoismul, propriul confort… „Îți vor rămâne mereu visele ca să reinventezi lumea care ți s-a confiscat” – așadar dramele se nasc din această umilință creată de ceilalți, deoarece homo homini lupus.

Regizorul Ziad Doueiri a ecranizat romanul în 2012. În filmul The Attack joacă Ali Suliman și Reymond Amsalem. Se respectă întocmai cartea, se creează suspans, cu scene credibile, fără a se îndrăzni o abordare dincolo de modest, fără metafore filmice, ori iluminări perene. Ali Suliman are chipul potrivit pentru rol, iar locurile de filmare sunt veridice. Impactul filmului nu se aseamănă cu cel al cărții, unde frazele taie, crispează, dor.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: