Sunt românii pregătiţi pentru program de şase ore de muncă?

COMUNICAT DE PRESĂ – Asociaţia Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii ; Plus Communication

După ce Suedia a implementat, în premieră, programul de şase ore de muncă în loc de opt, iar experimentul s-a dovedit benefic pentru societatea scandinavă, Legislativul şi societatea civilă din România discută eventualitatea introducerii acestui model şi în ţara noastră.

Experimentul social suedez a început în aprilie 2014, în Göteborg, în sistemul de stat, iar premisele sale au fost să îmbunătăţească viaţa oamenilor, să găsească un echilibru între muncă şi viaţa personală şi să crească productivitatea. Datorită succesului său, această practică s-a extins şi în sistemul privat.

Românii sunt pregătiţi psihic pentru un program de şase ore

Dan Ivanescu_img_0125În opinia psihologului Dan Ivănescu, preşedintele Asociaţiei Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii, românii ar fi pregătiţi să facă această schimbare, poate mai pregătiţi decât au fost scandinavii, deoarece noi punem accent mai mult pe emoţional, iar orice schimbare venită în avantajul nostru acţionează ca un impuls sau o motivaţie. „Să ne aducem aminte de şcoală, când profesorii ne promiteau că ne dau drumul mai devreme de la oră, dacă îndeplinim câteva sarcini. Chiar dacă păream plictisiţi sau obosiţi, la auzul acestei veşti, imediat găseam resurse să ne atingem scopurile şi să devenim chiar mai productivi. Acelaşi tip de mentalitate din copilărie funcţionează şi când devenim adulţi”, declară specialistul Dan Ivănescu.

Programul de şase ore de muncă ne-ar face fericiţi în viaţa personală

În contextul în care ultimele studii arată că românii sunt printre cei mai nefericiţi din Uniunea Europeană, specialistul crede că programul de şase ore ne-ar ajuta să devenim mai fericiţi în viaţa personală, nu doar mai productivi la muncă. „Un astfel de program, mai concentrat, ne-ar oferi posibilitatea să acordăm acele două ore în plus pe zi familiei, vieţii personale, şi am fi mai mulţumiţi de noi, deoarece am reuşi să obţinem rezultatele dorite într-un timp mai scurt. Să nu uităm că, la ora actuală, ocupăm locuri fruntaşe în UE în ceea ce priveşte numărul de ore lucrate, dar trăim mai prost, din punct de vedere financiar, decât restul europenilor. Trebuie să admitem, odată pentru totdeauna, că modul în care muncesc românii este unul deficitar, avem tradiţia în a sta multe ore la muncă, dar munca efectivă este mult mai mică. Dacă se va implementa noul model, cred că vom ajunge să apreciem mai mult timpul petrecut la muncă şi l-am trata mult mai responsabil”, declară psihologul Dan Ivănescu.

Programul de lucru de 15 ore pe săptămână, gândit pentru 2030, fezabil dacă tehnologia şi mentalităţile vor evolua concomitent

Tema numărului optim de ore de lucru a tot fost dezbătută, în decursul istoriei, de diverşi specialişti, iar acum 85 de ani, economistul John Maynard Keynes afirma că, în anul 2030, numai adevăraţii „workaholics” vor munci mai mult de 15 ore pe săptămână. Psihologul Ivănescu crede că acest plan este unul fezabil, dacă îl coroborăm cu gradul de evoluţie a tehnologiei şi a mentalităţii societăţii: „Dacă tehnologia va avansa destul de mult, nu va mai fi nevoie să alocăm atât de multe ore. Desigur, există şi reversul medaliei, iar unii manageri vor da angajaţilor şi alte sarcini dacă aceştia le vor termina în cele trei ore de lucru pe zi. Din acest punct de vedere, nu putem anticipa evoluţia, deoarece ţine de cum vor evolua mentalităţile societăţii peste un deceniu sau două. Momentan, suntem destul de departe de tipul de mentalitate despre care ne vorbea domnul Keynes”.

Persoane de contact
Dan Ivănescu
preşedinte
Asociaţia Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii
0732065411
dan@psyconcept.ro
Transmite
dr. Tănase Tasenţe
director general
Plus Communication
0725.465.508

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: