Frederick A. Laing: Elementary History of English Literature, editat de George Sandulescu şi Lidia Vianu

coperta_Laing

COMUNICAT DE PRESĂ

Contemporary Literature Press,
sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român şi Ambasada Irlandei

anunţă publicarea volumului

Frederick A. Laing
Elementary History of English Literature
1873
ISBN 978-606-760-038-4
editat de
George Sandulescu şi Lidia Vianu

Langue et civilisation

În acest „an Shakespeare”, Contemporary Literature Press readuce în atenţia cititorilor o carte în care autorul lui Hamlet este foarte prezent. Ea a fost publicată pentru prima dată în Collins’ School Series, cu aproape 150 de ani în urmă, în anul 1873.
Aşa cum ne spune autorul însuşi, această carte este o istorie „elementară” a literaturii, în sensul că „elevii de şcoală vor găsi în ea teme pe care le vor pregăti cu plăcere, iar profesorii lor vor avea la îndemână lecţii cât se poate de accesibile.”
Întrucât cartea a apărut cu un sfert de veac înainte de sfârşitul secolului al XIX-lea, lipsesc din ea distanţa critică faţă de epoca victoriană şi, inevitabil, toţi scriitorii de după acea perioadă.

De cel puţin 40 de ani încoace nu s-au mai scris istorii de literatură. Unul din motive este, probabil, nevoia contemporană de specializare. Vechea metodă de predare a unei limbi străine ca langue et civilisation s-a demodat…
Ei bine, Laing o foloseşte. În loc să dea informaţii detaliate, el alege să se adreseze elevilor prin fragmente scrise de înşişi scriitorii englezi. Avem convingerea că limba engleză aşa cum este ea folosită de aceşti scriitori va stârni din nou interesul tinerilor cititori pentru civilizaţia engleză de-a lungul timpului.
Cartea lui Laing este o călătorie intelectuală în timp. Ea ne arată că astăzi, în ciuda calculatoarelor, a telefoanelor mobile şi a maşinilor de toate felurile, gândim în esenţă la fel cum gândeau eroii lui Shakespeare acum 400 de ani.

Lidia Vianu

Frederick A. Laing: Elementary History of English Literature, editat de George Sandulescu şi Lidia Vianu, s-a lansat oficial luni, 1 februarie 2016, şi poate fi consultată şi descărcată la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/laing-english-literature.html

Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesaţi website-ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări în limba engleză şi în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm să vă adresaţi editurii, la adresa: lidia.vianu@g.unibuc.ro

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: