Pumnalu lui Oros fieraru

de Ioan METEȘ MORAR-CHELINȚANU

(Nota redacţiei: Dintr-o eroare, în revista „Vatra chioreană”, textul a apărut sub semnătura Valeriu Sabău.)
Ioan Metes Morar-Chelintanu_b

Ioan Meteș Morar-Chelințanu

Miercurea era zi de mărturie în Şlumedy. În fogădău la Jiga, lume multă. Clienţi de toate felurile, stăteau ciorchine la mese. La o masă erau ţiganii cetărnari, încercau să-l convingă pe un client că preţul nu se va schimba la sfârşitul lucrării, doar cârligele se plătesc separat. La altă masă, tuşerii de cai băteau palma pentru aldămaş de răsuna mai tare ca la jocul de bâză. Aproape de tejgheua lui Jiga se certau producătorii de var cu vreo doi clienţi care se simţeau înşelaţi că la mărturia trecută au cumpărat var de la ei şi n-a fost ars bine. Când l-au stins, jumătate a fost piatră nearsă şi-şi cereau banii înapoi. La masa de lângă fereastră stătea singur Oros fieraru, de loc din Uileac. Era un om brunet, solid, că mai iute săreai peste el decât să-l ocoleşti. Clienţii din fogădău îl ocoleau că era iute la mânie şi tare greu la palmă. Lângă soba de teracotă, stătea şuşteru Şchiopu din Chelinţa, mare meseriaş. Era un om mic şi îndesat, stătea singur la masă. Pe colţul mesei avea o pereche de cizme „byurghelyi” şi o pereche de pantofi cu scârţ, cusuţi la ramă cu trei aţe trase prin suroc. Părea că n-are astâmpăr, parcă aştepta pe cineva. Se tot uita la un ceas de buzunar.

După o jumătate de ceas, vine cel aşteptat şi se roagă de iertare că a întârziat.

– Unde dracu ai stat atâta măi, Văsălică? Ştii că la amiază vine evreul din Cehu Silvaniei şi trebuie să cântărim talpa şi pielea.
– Iartă-mă, Ioane. Tu nu vezi că-i zarvă mare pe toate uliţele Ulmeniului? Ştii că la ora zece am rezervat locul la frizer. A fost ocupat. Ucenicu frizerului era să-mi taie grumazu. Aşa de tare îi trămura mâna. Când l-am întrebat ce bai are, mi-a şoptit la ureche că cel de pe scaunul frizerului are în braţă un pistol. N-a gătat bine de zis, c-au intrat pe uşa frizeriei doi miliţieni străini. Cel de pe scaunul frizerului, a sărit ca ars şi le-a zis:
– Tovarăşe plutonier, acum a ieşit de aci, de cinci minute, Blidaru din Odeşti.
– Şi de ce mama dracului nu ai anunţat miliţia?
– M-am pişat pe mine de frică când am văzut că are pistol, apoi sunteţi câtă frunză şi iarbă pe urma lui în satele unde se ţine mărturie.

Miliţienii au pleacat ca din puşcă în direcţia arătată de clientul de pe scaunul frizerului. Când l-a terminat de bărbierit, acel om i-a dat frizerului un pol. În timp ce-şi băga pistolul la spate sub cureaua de la pantaloni, le-a zis celor din frizerie:

– Eu sunt Blidaru din Odeşti! Să fiţi sănătoşi şi, gura, că altfel vă tai şi pe voi cu sapa.
– Atunci mi-am dat seama, măi Ioane, de ce mi-o cerut miliţia buletinul pe ulicioara dintre biserici. M-au căutat în straiţă. M-au luat la întrebări despre pantofii care-i aduc la Jiga. Ştii că mi-a dat comandă în urmă cu două săptămâni.
– No! Iartă şi tu măi, Văsălică, că n-am dat cu paru. Ştii că trebuie să ne întâlnim cu evreii din Cehu.
– Jigă! Hai că ţi-am adus pantofii. Încearcă-i şi vezi dacă ţi-s buni, da adă un kevert dublu să-l ajung din urmă pă Iuăn, îi strigă şuşteru Văsălica bufetarului.

Jiga se apropie de masa şuşterilor cu kevertu cerut de Văsălica. Şterge masa cu o cârpă albă, după care îi aşază băutura pe masă şi-i zice:

– Da-s din piele de box, cum ne-am înţeles? Mie, ca bufetar, nu mi se cade să umblu cu opinci şi, vorba ceea, vin Sfintele Paşti, îi zice Jiga în timp ce proba pantofii.
– Măi, Jigă, aşa mă ştii? Vezi ce face Reghina de mâncare şi să fie liber salonul (separeul), că ne vin evreii din Cehu cu marfă.
– O! Era să uit. Trimite pe cineva în târg după Greluşu şi Elec să vie cu ceatăra (vioara).

Jiga îi făgăduieşte lui Văsălica că toate vor fi bine şi merge la tejghea să-i aducă banii pentru pantofi. În acel timp, se aude un pleosc! Ziceai că a căzut un curpător pe mozaic. Oros fieraru i-a dat o palmă unui cotângan (un tânăr major) de l-a năpădit sângele. Atunci alţi cinci cotângani au sărit pe Oros fieraru din Uileac şi i-au pus un căput în cap (o haină din postav). Fieraru a scos cuţitul şi l-a tăiat pe unul la picior. Au fugit toţi afară şi-au chemat miliţia. Când i-au pus cătuşele pe mâini, Oros fieraru s-a uitat la masa şuşterilor din Chelinţa şi le-a zis:

– Care-mi daţi nişte bani până voi ieşi din temniţă?
– Eu îţi dau! Strigă şuşteru Văsălica din Chelinţa.

Miliţia l-a luat pe Oros şi dus a fost. După câţiva ani, a venit potopu comunist peste satele din jurul Ulmeniului, ca în toată ţara. Comuniştii i-au luat lui Văsălica mai întâi batoza şi moara de pe Someş. Apoi s-a făcut C.A.P.-ul după modelul colhozului din Rusia. Atelierul de şuşterie n-a mai mers. Oamenii au sărăcit. Trebuia să trăiască de pe lotul ajutător de cincişpe ari. De la colectiv, se alegeau cu ce furau. Şuşteru Văsălica a fost nevoit să se califice pe şantierul din Baia Mare în meseria de fierar-betonist. Într-una din zilele de practică, l-a chemat maistru la birou.

– Tovarăşu Vasile, pentru că ai fost om cu mine, uite, acum voi fi şi eu om cu dumneata.
– Da, io nu v-am făcut nimic, domnule maistru!
– Ba da! Mi-ai făcut! Mi-ai dat bani împrumut în cârciuma lui Jiga din Ulmeni. Când mi-am ascuns pumnalul în buzunar la dumneata să nu-l afle miliţia, nu m-ai dat de gol.
– Nu se poatee! Dumneaata?!
– Nu te mira, tovarăşu Vasile. Se poate. Am slăbit cincizeci de kilograme în puşcăria din Gherla.
– Să ştii, domnule Oros, că pumnalul îi şi acum pe meştergrindă acasă la mine. I-am zis soţiei şi copiilor: Acesta-i „Pumnalu lui Oros fieraru”. Să-l lesaţi acolo, că odată ş-odată tot mă voi întâlni eu cu el.
– Uite, c-a dat Dumnezeu! Tovarăşu Vasile, ţine banii aceştia şi, după orele de practică, mergem la un kevert şi poţi să-ţi chemi şi colegii.

24 februarie 2015

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: